Luni, Mai 06, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Un studiu realizat de Universitatea Helsinki ofera o noua perspectiva asupra cauzelor comportamentului agresiv la caini. Pe baza unui set de date de la peste 9000 de caini, cercetatorii au descoperit ceea ce deja se banuia: comportamentul agresiv este cel mai adesea declansat de frica. 

Maraitul, latratul si muscatura sunt toate semne de agresivitate la caini, dar aceleasi gesturi sunt folosite si pentru comunicare in situatii neagresive, cum ar fi in timpul jocului. Este important sa recunoastem cand agresivitatea unui caine este excesiva si reprezinta o amenintare atat pentru oameni cat si pentru animale. 

„Intelegerea factorilor care stau la baza comportamentului agresiv este importanta. In ce fel de circumstante apare un comportament agresiv si care este motivul cainelui pentru un astfel de comportament? La cainii de familie, comportamentul agresiv este nedorit, in timp ce unii caini cu atributii oficiale sunt de asteptat sa aiba capacitatea de agresivitate. In acelasi timp, agresivitatea poate fi cauzata de probleme de bunastare, cum ar fi durerea cronica”, a explicat co-autorul studiului, Salla Mikkola. 

Cercetatorii au investigat agresivitatea fata de proprietarii de caini si de oamenii necunoscuti pe baza mai multor factori de risc. 

„Frica cainilor avea o legatura puternica cu comportamentul agresiv, cainii infricosatori fiind de multe ori predispusi sa se comporte agresiv”, a spus Mikkola. 

„Mai mult decat atat, cainii mai in varsta erau mai predispusi sa se comporte agresiv decat cei mai tineri. Unul dintre potentialele motive care stau la baza acestui fapt poate fi durerea cauzata de o boala. Deficienta simturilor poate contribui la ingreunarea observarii persoanelor care se apropie, iar raspunsurile cainilor la situatii bruste pot fi agresive”. 

Desi cainii mici sunt mai predispusi sa devina agresivi in comparatie cu cainii mai mari, comportamentul lor nu este de obicei considerat amenintator. Ca urmare, cercetatorii au descoperit ca agresivitatea nu este adesea abordata la cainii mici. 

Rezultatele indica faptul ca masculii sunt mai agresivi decat femelele, indiferent daca au fost castrati sau nu. Studiul a relevat, de asemenea, ca acei caini care petrec timp in compania altor caini se comporta mai putin agresiv. 

„In cazul cainilor predispusi la un comportament agresiv in prima instanta, stapanii  ar putea sa nu isi doreasca neaparat sa isi asume riscul conflictelor cu un alt caine”, a spus Mikkola. 

Expertii au descoperit diferente semnificative in comportamentul agresiv inter diferitele rase de caini, care pot indica o cauza genetica. 

„In setul nostru de date, cainele Collie cu parul lung, Pudelul (Toy, Miniature, Standard) si Schnauzerul Mini au fost cele mai agresive rase. Studiile anterioare au aratat teama la Collie cu par lung, in timp ce celelalte doua rase s-au dovedit a exprima un comportament agresiv fata de persoanele necunoscute”, a spus profesorul Hannes Lohi. 

„Asa cum era asteptat, rasele populare de Labrador Retriver si Golden Retriever au fost la cealalta extrema. Persoanele care doresc sa isi ia un caine ar trebui sa se informeze cu privire la backgroundul si nevoile rasei. In ceea ce priveste crescatorii, acestia ar trebui, de asemenea, sa acorde atentie caracterului parintilor, deoarece atat frica cat si comportamentul agresiv sunt mostenite”. 

Studiul este publicat in Scientific Reports.