Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cercetatorii de la Universitatea din Helsinki au descoperit o noua gena asociata cu sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA) la caini. Noul studiu asupra acestei boli fatale ne poate ajuta sa intelegem mecanismele acestei boli respiratorii la om.

 

Un nou studiu genetic a descoperit cauza sindromului de detresa respiratorie acuta. SDRA se instaleaza timpuriu, la pui sau caini tineri ce manifesta dificultate respiratorie cu evolutie rapida catre moarte. Studiul genetic a folosit materiale recoltate in prealabil la Spitalul Veterinar al Universitatii din Helsinki, precum si mostre de tesuturi din biobanca canina.

Noua gena aduce lumina cu privire la cauzele leziunilor pulmonare.

„Exista multe cauze ale detresei respiratorii acute letale. La om, cauzele aflate la baza procesului patologic sunt reprezentate adesea de pneumonie, inflamatie si fibroza pulmonara. La dalmatieni, cauza o reprezinta o afectiune genetica a tesutului pulmonar. Studiul nostru indica faptul ca boala apare in urma unui defect la nivelul proteinei anilina, care se leaga la actina, ce formeaza microfilamentele structurale ale celulei”, explica Profesorul Hannes Lohi. 

„Anilina joaca un rol important in diviziunea si cresterea celulara. Leziunea pulmonara a cainilor afectati pare sa fie legata de o capacitate anormala de regenerare a epiteliului bronhiolar. Descoperirea genei ANLN explica aceasta manifestare a bolii. In plus, o parte dintre cainii afectati prezentau un singur rinichi, in timp ce altii prezentau hidrocefalie. Acest lucru sugereaza faptul ca ANLN prezinta o semnificatie mai ampla pentru dezvoltarea epiteliului diferitelor organe”, sustine Dr. Marjo Hytönen.

„Descoperirea acestei gene arunca intr-o lumina noua mecanismele de aparitie a leziunilor pulmonare. In mod normal, leziunile pulmonare ale dalmatienilor afectati sunt asociate cu afectarea regenerarii celulare si a jonctiunilor intercelulare. Lipsa anilinei, proteina ce se leaga la actina, poate explica perfect modificarile pe care le observam la nivel celular. Datorita structurii deformate a epiteliului, aerul inhalat ramane blocat la nivel alveolar, supra-extinzand peretii alveolari”, explica medicul veterinar anatomopatolog Pernilla Syrjä.

Test genetic pentru furnizarea informatiilor exacte privind diagnosticul si reproducerea

In viitor, rezultatele cercetarii pot favoriza diagnosticul bolii si eradicarea acesteia din cadrul rasei.

„Am testat mai mult de 180 dalmatieni si 30 pointeri pentru a descoperi mutatia asociata cu aceasta boala. Mai putin de 2% dintre dalmatieni au fost purtatorii mutatiei, in timp ce niciunul dintre Pointeri nu a avut-o. SDRA a fost descoperit cu mult timp in urma la aceasta rasa, iar crescatorii au invatat sa evite liniile genetice cu risc, ceea ce pare sa stea la baza scaderii incidentei cainilor purtatori. Totuși, este dificil de eradicat la o rasa o boala recesiva cum este SDRA fara teste genetice, deoarece cainii purtatori ai genei nu manifesta boala. Ambii parinti trebuie sa fie purtatori ai genei pentru a manifesta boala, deci puii afectati mostenesc mutatia de la fiecare parinte in parte”, sustine medicul veterinar Saila Holopainen.

Testul genetic va fi disponibil ca parte a testului MyDogDNA.