Joi, Mai 16, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Un studiu realizat in SUA, la universitatea UC Davis sugereaza ca inmultirea consangvinelor contribuie la cresterea bolilor si a costurilor de ingrijire a sanatatii. Rasele de caini sunt adesea recunoscute pentru trasaturile distinctive - picioarele scurte ale unui Teckel, fata zbarcita a unui Pug, blana patata a unui Dalmatian. Din pacate, genetica care confera diferitelor rase atributele lor particulare este adesea rezultatul consangvinizarii.

Intr-un studiu recent publicat in Canine Medicine and Genetics, o echipa internationala de cercetatori condusa de Danika Bannasch, genetician veterinar de la Universitatea California, Davis, arata ca majoritatea raselor canine sunt foarte consangvinizate, contribuind la cresterea bolilor si a costurilor de ingrijire a sanatatii pe toata durata vietii lor.

„Este uimitor modul in care consangvinizarea pare sa conteze pentru sanatate”, a declarat Bannasch. "in timp ce studiile anterioare au aratat ca cainii de talie mica traiesc mai mult decat cei de talie mare, nimeni nu a raportat anterior morbiditatea, sau prezenta bolii. Acest studiu a dezvaluit ca, daca cainii sunt de talie mica si nu sunt consangvini, sunt mult mai sanatosi decat cainii mai mari, cu o consangvinizare ridicata."

Inrudirea consangvinizata afecteaza sanatatea

Consangvinizarea medie bazata pe analiza genetica in 227 de rase a fost de aproape 25%, sau echivalentul impartirii aceluiasi material genetic cu un frate intreg. Acestea sunt niveluri considerate mult peste ceea ce ar fi sigur pentru oameni sau pentru populatiile de animale salbatice. La oameni, nivelurile ridicate de consangvinizare (3-6%) au fost asociate cu o prevalenta crescuta a bolilor complexe, precum si a altor afectiuni.

„Datele de la alte specii, combinate cu predispozitiile puternice ale rasei la boli complexe, cum ar fi cancerul si bolile autoimune, evidentiaza relevanta unei consangvinitati ridicate la caini pentru sanatatea lor", a declarat Bannasch, care este, de asemenea, titularul catedrei Maxine Adler Endowed Chair in Genetics la UC Davis School of Veterinary Medicine.

Cercetatorii au incheiat un parteneriat cu Wisdom Health Genetics, un lider mondial in domeniul geneticii animalelor de companie, pentru a obtine cea mai mare dimensiune posibila a esantionului pentru analiza. Baza de date a Wisdom Health este cea mai mare baza de date ADN de caini din lume, ajutandu-i pe cercetatori sa colecteze date de la 49.378 de caini din 227 de rase - in principal din surse europene.

Unele rase mai consangvinizate

Asadar, ce face ca o rasa de caini sa fie mai consangvinizata decat altele? Bannasch a explicat ca este vorba adesea de o combinatie intre o populatie fondatoare mica, urmata de o selectie puternica pentru anumite trasaturi ale unei rase - adesea bazata mai degraba pe aspect decat pe scop. Desi a fost intotdeauna interesata de structura populatiei unora dintre aceste rase, acum cativa ani a devenit interesata in mod special de cainele de ferma danez-suedez. S-a indragostit de marimea compacta, de dispozitia si de inteligenta lor si a sfarsit prin a importa unul din Suedia.

Bannasch a descoperit ca cainii de ferma danezo-suedezi au un nivel scazut de consangvinizare, datorita faptului ca au o populatie fondatoare relativ mare, de 200 de exemplare, si ca au fost crescuti pentru functii, mai degraba decat pentru o selectie artificiala puternica pentru aspect. Iar potrivit datelor privind sanatatea rasei colectate de Agria Insurance Sweden si gazduite online de International Partnership for Dogs, cainele de ferma este una dintre cele mai sanatoase rase.

Studiul a relevat, de asemenea, o diferenta semnificativa in ceea ce priveste morbiditatea intre rasele brahicefalice (craniu si bot scurt) si cele non-brahicefalice. Desi aceasta constatare nu a fost neasteptata, cercetatorii au eliminat rasele brahicefalice din analiza finala privind efectele consangvinitatii asupra sanatatii.

Pastrarea diversitatii genetice

In cele din urma, Bannasch a spus ca nu este sigura ca exista o cale de iesire din rasele consangvinizate. Oamenii au recunoscut ca crearea de potriviri bazate exclusiv pe pedigree este inselatoare. Calculatoarele de consangvinizare nu merg suficient de departe in linia genetica a unui caine, iar aceasta metoda nu imbunatateste nivelurile generale ridicate de consangvinizare a populatiei.

Exista si alte masuri care pot fi luate pentru a pastra diversitatea genetica si sanatatea unei rase, a spus ea. Acestea includ gestionarea atenta a populatiilor de reproducere pentru a evita o pierdere suplimentara a diversitatii genetice existente, prin educarea crescatorilor si monitorizarea nivelurilor de consangvinizare, care pot fi realizate cu ajutorul tehnologiilor de genotipare directa.

Incrucisarile sunt propuse sau au fost deja efectuate pentru unele rase si conditii ca masura de crestere a diversitatii genetice, dar trebuie sa se ia in considerare daca acestea vor creste efectiv diversitatea globala a rasei si, prin urmare, vor reduce consangvinizarea, a spus Bannasch. In special, in cele cateva rase cu niveluri scazute de consangvinizare, ar trebui depuse toate eforturile pentru a mentine diversitatea genetica existenta.

Alti autori de la UC Davis sunt Thomas Famula, Kevin Batcher, Noa Safra, Sara Thomasy si Robert Rebhun. Printre colaboratorii de la Wisdom Health Genetics se numara Jonas Donner, Heidi Anderson si Leena Honkanen.

Aceasta lucrare a fost sustinuta de International Canine Health Award si de Maxine Adler Endowed Chair Fund.