Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Prevenirea infestarii cu purici si capuse este foarte importanta. Puricii pot provoca mancarime locala, alergii, anemie, pot transmite anumite boli, unele extrem de periculoase pentru oameni. Capusele sunt si ele extrem de periculoase, ele putand provoca boli care pun viata cainilor in pericol: cum ar fi boala Lyme, Ehrlichioza, Babesioza si febra Rocky Mountain. 

Iata cateva lucruri pe care puteti sa le faceti si cateva pe care ar trebui sa evitati sa le faceti, daca doriti sa va protejati prietenii blanosi de purici si capuse: 

Ce trebuie sa faceti

  • Utilizati in medicament de preventie impotriva puricilor si capuselor prescris de medicul veterinar. Medicamentele care nu sunt recomandate de medicul veterinar pot fi ineficiente sau, in unele cazuri periculoase pentru animalul dvs de companie. 
  • Fa o dezinsectie in toata casa, daca observi ca pisica sau cainele tau are purici. Puricii nu traiesc pe animalul tau de companie, ci traiesc in casa ta si trec in blana animalului cand au nevoie de hrana. 
  • Deparazitati animalul de companie tot timpul anului, asa cum va recomanda medicul veterinar. Iernile sunt acum mult mai blande si mai calde iar puricii si capusele sunt prezenti acum si in acest anotimp. 
  • Alegeti cea mai buna medicamentatie pentru preventia puricilor si capuselor. Substantele topice nu sunt cea mai buna alegere pentru cainii carora le place sa se balaceasca iar medicamentele orale pot sa nu fie cea mai buna alegere pentru animalutele care au alergii alimentare deoarece contin arome. Cereti medicului veterinar sa va ajute in alegerea celei mai bune optiuni pentru animalul dvs. de companie. 

Ce nu trebuie sa faceti

  • Nu deparazitati pisica dvs cu substante impotriva puricilor si capuselor care sunt destinate exclusiv cainilor. Unele medicamente destinate cainilor contin doze mult mai mari de substante active decat in variantele destinate pisicilor. Supradozajul poate duce la convulsii, tremuraturi si hipertermie. De asemenea, unele antiparazitare externe pentru caini contin substante interzise in deparazitarea pisicilor. Daca din greseala ati administrat un deparazitant extern destinat cainilor pisicii dvs, sunati medicul veterinar de urgenta pentru a programa o vizita in cabinetul veterinar. Simptomele pot aparea cu intarziere. 
  • Nu administrati substantele topice oral si nici invers.verificat intotdeauna eticheta pentru a vedea cum trebuie administrat medicamentul. Daca aveti orice intrebare, consultati medicul veterinar. 
  • Nu faceti baie animalului de companie timp de doua zile dupa administrarea antiparazitarului extern. Substanta este absorbita sistematic prin piele, ceea ce poate dura pana la 48 de ore. Daca stiti ca aveti un catel inotator, atunci optati pentru antiparazitarele pe cale orala. 
  • Nu uitati sa verificati animalul de companie dupa fiecare excursie in zona impadurite, cu multa vegetatie sau chiar dupa iesirile in parc. 
  • Daca gasiti capuse prinse in pielea animalului dvs de companie, nu ezitati sa o indepartati cu atentie. Gasiti aici metoda perfecta pentru a realiza aceasta procedura in siguranta
  • Nu ardeti capusa, in timp ce aceasta se gaseste inca in pielea animalului dvs. Riscati sa provocati arsuri serioase animalului dvs de companie. Daca observati o modificare a comportamentului animalului dvs, semne de letargie, o schimbare a mersului sau orice alt comportament anormal, dupa ce ati indepartat o capusa de pe acesta, sunati medicul veterinar pentru a programa o vizita in cabinet. Explicati acestuia simptomele pe care le-ati observat si testati animalul pentru diferitele boli pe care capusa le-ar fi putut transmite. Medicul veterinar curant va poate explica pe larg, ce teste sunt disponibile si pentru care boli anume va testa animalul. 

Cea mai sigura decizie pentru animalul dvs de companie este sa fiti proactiv cu tratamentele preventive pentru purici si capuse. 

Este mai usor sa preveniti infestarile si bolile transmise de acesti paraziti externi decat sa tratati. De asemenea, este mai putin costisitor sa realizezi deparazitarea externa frecvent decat sa tratezi un animal bolnav de basesioza sau boala Lyme. Bolile transmise capuse au nevoie de analize, de spitalizare si tratament.