Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Atunci cand observati ca patrupedul dvs. mananca iarba, nu trebuie sa va panicati, insa ar fi o idee buna sa culegeti informatii legate de acest comportament al cainelui.

Ar trebui sa luati in calcul urmatoarele aspecte:

  • Cata iarba mananca? 
  • Cat de repede o mananca?
  • O inghite complet sau doar o mesteca?
  • Dupa ce mananca iarba, o vomita sau manifesta semne de disconfort?
  • Pare sa existe un tipar al acestui comportament al cainelui de a inghiti iarba?
  • Pare sa manance iarba in zilele in acre nu isi mananca toata mancarea? 

Daca cainele nu vomita, daca nu pare sa se simta rau dupa ce mananca iarba si daca nici nu inghite iarba, atunci probabil nu este vorba de o problema de sanatate.

Daca animalul vomita, pare bolnav si/sau inghite complet iarba, trebuie sa urmariti daca acest comportament este repetitiv si sa discutati apoi cu medicul veterinar. Veterinarul va examina cainele si va va cere mai multe informatii pentru a intelege mai mult nevoia cainelui de a manca iarba, alaturi de alte manifestari comportamentale sau simptome care evolueaza simultan.

Dupa examinare, in functie de ceea ce vede, veterinarul ar putea solicita efectuarea catorva teste pentru a determina daca este vorba despre o problema minora, o problema majora sau daca este vorba doar de un capriciu al cainelui, legat de consumul de iarba. Un examen coprologic poate fi realizat pentru depistarea eventualilor paraziti interni.

Medicul veterinar va solicita probabil o hemoleucograma completa si un examen biochimic al sangelui, precum si o urinanaliza. Pe baza simptomelor si a rezultatelor acestor teste, investigatiile suplimentare pot include si radiografii, ecografie abdominala, examen radiologic cu bariu, tomografie computerizata si endoscopie. Consumul de iarba nu semnifica neaparat faptul ca animalul prezinta o problema de sanatate serioasa; in multe cazuri este in regula pentru acesta sa isi savureze gustarea sub forma de fire de iarba; cu toate acestea, ar fi indicat sa va asigurati ca iarba nu este tratata cu pesticide ar putea dauna animalului.

Prevenirea consumului de iarba

Consumul de iarba poate sau nu sa necesite preventie. Daca cainele nu mananca o cantitate exagerata de iarba si/sau nu vomita dupa aceea, probabil nu este vorba de o problema. Daca acesta consuma o cantitate semnificativa de iarba, iar medicul veterinar considera ca aceasta reprezinta o deviere de comportament, probabil cauzata de anxietate, medicul veterinar poate recomanda suplimente pe baza de plante sau medicamente care pot fi utile in acest sens.

Se recomanda, de asemenea, sporirea activitatii fizice a animalului. Atunci cand va plimbati cainele, este important sa il tineti in lesa pentru a-l impiedica sa inghita o cantitate mare de iarba. O dieta echilibrata care sa ii asigure nevoile nutritionale va fi, de asemenea, necesara pentru ca animalul sa nu apeleze la ingestia de iarba pentru a-si asigura necesarul de nutrienti. Pentru a mentine intr-un mod cat mai eficient sanatatea cainelui dvs., duceti-l la veterinar in fiecare an pentru controlul medical. Acest lucru va permite veterinarului sa descopere din timp si sa trateze posibile afectiuni inainte ca acestea sa apuce sa se agraveze.