Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Vaccinurile sunt produse menite sa declanseze raspunsuri imune de protectie si sa pregateasca sistemul imunitar pentru a lupta impotriva infectiilor viitoare de la agentii cauzatori de boli. Vaccinurile stimuleaza producerea de anticorpi a sistemului imunitar, anticorpi care identifica si distrug organismele provocatoare de boli care intra in organism. 

Vaccinurile ofera imunitate impotriva uneia sau a mai multor boli care pot reduce gravitatea sau pot preveni anumite boli in totalitate. 

Expertii sunt de acord ca utilizarea pe scara larga a vaccinarilor in ultimul secol a impiedicat moartea si boala a milioane de animale. Vaccinurile protejeaza animalul de companie de boli extrem de contagioase si mortale si imbunatesc calitatea generala a vietii animalului de companie. 

5 motive pentru a va vaccina animalul de companie

  • Vaccinarile previn multe boli 
  • Vaccinarile pot ajuta la evitarea tratamentelor costisitoare pentru bolile care pot fi prevenite
  • Vaccinarile previn bolile care pot fi transmise intre animale si de asemenea, de la animale la oameni. 
  • Bolile prevalente in viata animalelor salbatice, cum ar fi rabia si distemper-ul pot infecta animalele de companie nevaccinate
  • In Romania, vaccinarea antirabica a animalelor de companie este obligatorie

Vaccinarile asigura protectie impotriva bolilor?

Pentru majoritatea animalelor de companie, vaccinarea este eficienta in prevenirea viitoarelor boli si doar rareori un animal de companie vaccinat va fi pus in situatia de a avea imunitate insuficienta pentru a combate boala. Este important sa urmati protocolul de vaccinare oferit de medicul veterinar pentru a reducere posibilitatea unui decalaj in protectie. 

Exista riscuri la vaccinarea animalului de companie?

Orice tip de tratament medical are riscuri asociate, insa riscul ar trebui cantarit avand in contrabalanta beneficile protejarii animalului dvs de companie, familiei si a comunitatii dvs impotriva unor boli potential fatale. Majoritatea animalelor de companie raspund bine la vaccinuri. Cele mai frecvente reactii adverse la vaccinare sunt usoare si pe termen scurt. Reactiile grave sunt rare. 

O reactie adversa neobisnuita, dar grava, care poate aparea la pisici este cresterea unei tumori(sarcoame) care se pot dezvolta in cateva saptamani, luni sau chiar ani de la vaccinare. Imbunatatirea tehnologiei si a tehnicilor de vaccinare au redus foarte mult aparitia sarcoamelor. 

De ce puii de caini si de pisica necesita o serie de vaccinari?

Animalele foarte tinere sunt foarte sensibile la boli infectioase, deoarece sistemul lor imunitar nu este pe deplin matur. Acestea primesc protectie prin anticorpii din laptele mamei, dar protectia nu este de lunga durata si pot exista lacune de protectie, deoarece anticorpii din lapte scad iar sistemul imunitar inca se maturizeaza. In multe cazuri, prima doza de vaccin serveste la ameliorarea sistemului imunitar al animalului impotriva virusului sau a bacteriilor, in timp ce dozele ulterioare ajuta la stimularea suplimentara a sistemului imunitar pentru a produce anticorpi importanti necesari pentru a proteja un animal de boli. 

Finalizeaza schema de vaccinare

O schema de vaccinare incompleta poate duce la o protectie incompleta, ceea ce face ca puii de caine sau de pisica sa fie vulnerabili la infectie. 

Pentru a oferi o protectie optima impotriva bolii in primele luni de viata, sunt programate o serie de vaccinari, de regula la trei-patru saptamani intre ele. Pentru majoritatea catelusilor si pisoilor vaccinarea finala din schema se face la varsta de 4 luni, cu toate acestea insa, medicul veterinar poate modifica schema de vaccinare in functie de factorii de risc ai unui animal. 

Ce vaccinuri trebuie sa primeasca animalul meu de companie

Vaccinurile „de baza” sunt recomandate pentru majoritatea animalelor de companie dintr-o anumita zona geografica, deoarece protejeaza de bolile cele mai frecvente in acea zona. Vaccinurile suplimentare sunt destinate animalelor de companie cu nevoi unice, in cazurile specifice indicate de medicul veterinar curant. Medicul veterinar va lua in considerare riscul de expunere a animalului de companie la o varietate de boli ce pot fi prevenite pentru a personaliza un program de vaccinare pentru protectia optima pe toata durata vietii animalului dvs de companie. 

Discutati cu medicul veterinar despre stilul de viata al animalului dvs de companie, inclusiv despre orice calatorie in alte locatii geografice si/sau contactul cu alte animale, deoarece acesti factori afecteaza riscul de a va expune animalele de companie la anumite boli. 

Cat de des trebuie sa fie vaccinat animalul de companie?

Multe vaccinari ofera imunitate adecvata atunci cand sunt administrate la fiecare cativa ani, in timp ce altele necesita scheme de vaccinare mai frecvente pentru a mentine un nivel accpetabil de imunitate care va va proteja in permanenta animalul de companie. Medicul veterinar va stabili un program de vaccinare potrivit pentru animalul dvs de companie. 

Ce sunt titrurile de anticorpi? Inlocuiesc ele vaccinurile?

Titrurile de anticorpi sunt analize de sange care masoara cantitatea de anticorpi din sange. Desi titrurile de anticorpi nu inlocuiesc schemele de vaccinare, acestea pot ajuta medicul veterinar sa stabileasca daca animalul dvs de companie are o protectie adecavta impotriva bolii. 

Mai multi factori sunt luati in considerare atunci cand se stabileste planul de vaccinare al animalului de companie. Medicul veterinar este singurul in masura sa adapteze un program de vaccinari si de ingrijire care va vor ajuta animalul de companie sa aiba o viata sanatoasa si o protectie adecvata impotriva bolilor infectioase. 

Vaccinarile au reactii adverse?

Este frecvent ca animalele de companie sa experimenteze unele sau toate reactiile adverse usoare dupa primirea unui vaccin, de obicei incepand in cateva ore de la vaccinare. Daca aceste reactii adverse dureaza mai mult de o zi sau doua provoaca disconfort semnificativ pentru animalul dvs de companie si este important sa va adresati medicului veterinar. 

  • Disconfort si umflarea locala a locului vaccinarii
  • Febra usoara
  • Scaderea apetitului si a nivelului de activitate
  • Stranut, tuse usoara sau alte semne resporatorii care pot aparea la 2-5 zile dupa ce animalul dvs de companie a primit un vaccin intranazal

Reactiile adverse grave dupa vaccinarea cainelui sau pisicii

Reactiile adverse mai grave, dar mai putin frecvente, cum ar fi reactiile alergice pot aparea in cateva minute pana la ore dupa vaccinare. Aceste reactii pot pune viata in pericol si sunt urgenta medicala. Cautati imediat un medic veterinar daca apar oricare din aceste semne:

  • Voma persistenta si diaree
  • Mancarime a pielii - urticarie
  • Umflarea botului si in jurul fetei, a gatului sau ochilor
  • Tuse severa sau dificultati in respiratie
  • Colaps
  • La locul unei vavcinari recente se poate dezvolta o umflatura mica si ferma sub piele. Ar trebui sa dispara in cateva saptamani. Daca persista mai mult de trei saptamani sau pare sa creasca, trebuie sa va adresati medicului veterinar. 

Informati-va intotdeauna medicul veterinar daca animalul dvs de companie a avut reactii la vreun vaccin sau medicament. Daca aveti indoieli, asteptati 30-60 de minute dupa vaccinare inainte de a va duce animalul de companie acasa.