Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Desigur ca poate parea placut ca animalul de companie sa nu mai latre, insa ar trebui sa va asigurati ca lipsa zgomotului nu este rezultatul unei probleme medicale.

El ar putea incerca sa latre si sunetul sa nu iasa afara, sau el ar putea sa nu fie interesat de acest aspect. Exista mai mult de un motiv pentru care cainele nu mai latra: el este ragusit ca urmare a latratului excesiv, rasa, personalitatea, problemele de sanatate.

Cat de grava este situatia in care cainele nu latra va depinde de motivul pentru care el nu o face.

Daca el este ragusit ca rezultat al latratului excesiv sau are un temperament relaxat, atunci lipsa latratului nu este o ingrijorare pentru sanatate. Daca lipsa latratului se datoreaza unei probleme de sanatate, gravitatea acesteia va depinde de problema de sanatate, care poate fi relativ minora sau mai grava.

De ce apare lipsa latratului la caini

Motivul pentru care cainele nu latra depinde de cauza. De exemplu: el este ragusit ca urmare a latratului excesiv.

Cainele ar fi putut latra pentru o perioada de timp si si-a utilizat excesiv corzile vocale. O mare parte a latratului poate conduce la inflamatia corzilor vocale ale cainelui si ii poate cauza laringita. Dupa un repaus al vocii, latratul va reveni.

Rasa

Anumite rase de caini tinda sa nu latre asa de mult, daca nu chiar deloc. De exemplu, cainii din rasele Basenji si Beagle scot un sunet care este mai mult ca un sunet de pasare decat un latrat.

Personalitatea

Fiecare caine are personalitatea sa. Unii caini ar putea sa nu aprecieze sunetele pe care le scot cand latra sau ar putea prefera sa se vaite sau sa scanceasca. Cainele pur si simplu ar putea sa nu simta nevoia sa latre.

Problemele de sanatate

Sunt probleme de sanatate care pot conduce la lipsa latratului. Acestea includ paralizia laringiana si tumorile. In paralizia laringiana, strctura laringelui sau a cutiei vocale va fi alterata si/sau functia va fi afectata. In paralizia laringiana, muschii laringieni devin slabi sau paralizati si cartilajul care este de obicei sprijinit de acei muschi intra in interior. In cazul unei tumori, aceasta se poate dezvolta in laringe sau in traheea cainelui. Tumora este numita condrosarcom si este o tumora maligna cu dezvoltare lenta. Tumora poate sta in calea abilitatii cainelui de a manca si de a respira si poate avea un impact asupra vocii.

Ce trebuie sa faceti in cazul in care cainele nu latra

Daca observati ca animalul de companie nu latra, exista cateva lucruri care trebuie luate in considerare.

  1. Primul, ganditi-va daca el a latrat vreodata mult. Probabil el nu este un caine care latra mult, fie ca rezultat al personalitatii, fie al rasei.
  2. De asemenea, ganditi-va la ultimele zile si daca animalul a latrat mai mult decat de obicei. Daca acesta a latrat mai mult decat o face in mod normal, el ar putea avea laringita.
  3. In cazul in care cainele latra in mod normal, dar totusi nu a latrat mai mult decat normalul, este recomandat sa il duceti la medicul veterinar pentru a-l examina. O examinare fizica a cainelui va fi realizata si medicul veterinar va va intreba despre simptomele pe care le-ati observat la caine (in afara de lipsa latratului), cand le-ati observat prima data si care sunt schimbarile pe care le-ati observat.

Este recomandat sa anuntati medicul veterinar daca animalul a experimentat un traumatism fizic si daca are afectiuni curente sau care trebuie tratate inainte. Pe parcursul examinarii fizice, medicul veterinar va palpa gatul cainelui pentru a vedea daca simte orice anomalie. Medicul veterinar va realiza o hemoleucograma completa (CBC), care va exprima nivelurile anormale ale celulelor sagvine albe si rosii si nivelurile hormonale vor fi masurate prin intermediul profilului biochimic. Analiza urinei va fi de asemenea realizata pentru a masura nivelurile de calciu si fosfor. Rezultatele acestor teste vor arata daca animalul are probleme de baza care conduc la afectiunea laringiana. Daca medicul dumneavoastra veterinar are ingrijorari cu privire la pneumonia de aspiratie, el ar putea recomanda realizarea unei radiografii, fluoroscopie si/sau bronhoscopie. O radiografie toracica ar putea fi luata in calcul pentru a vizualiza laringele cainelui. Daca medicul veterinar considera ca este necesara o laringoscopie (examinarea laringelui cu un endoscop) pentru a confirma prezenta unor mase sau pentru a determina nivelul de functionare, cainele va fi sedat inainte de procedura.

Preventia lipsei latratului

Daca observati ca animalul de companie latra excesiv, este recomandat sa vedeti ce il deranjeaza si conduce la latratul excesiv. Daca, sa spunem, exista ceva in gradina care il deranjeaza, mutarea lui intr-o alta parte a casei ar putea ajuta la calmarea lui si la reducerea latratului, conducand in final la oprirea pierderii vocii. In ceea ce priveste prevenirea starilor de sanatate care pot conduce la pierderea vocii, va trebui sa duceti cainele la medicul veterinar pentru examinarile regulate pentru ca orice problema sa poata fi depistata din timp inainte de a deveni mai severa. Puteti discuta de asemenea cu medicul veterinar despre alimentatia cainelui pentru a va asigura ca aceasta intruneste cerintele sale nutritionale. Exercitiul regulat este de asemenea important pentru sanatatea generala a cainelui.