Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

O serie de probleme de sanatate pot duce la letargie si intoleranta la efort, cele mai frecvente fiind:

Letargia


Bolile infectioase (ca de exemplu, panleucopenia, parvoviroza,virusul leucemiei feline si virusul imunodeficientei feline), reprezinta cauze serioase de letargie la animalele de companie. Alte cauze mai includ febra, pneumonia, anemia si malnutritia. Chiar si parazitii, precum viermii intestinali, pot provoca letargie la caini si pisici. Si pentru ca puricii si capusele se hranesc cu sange, o infestatie masiva poate duce la anemie, care poate induce letargie animalului.

Letargia la animalele in varsta


Lista posibilelor cauze ale letargiei la animalele in varsta include obezitatea, neoplaziile, osteoartrita, durerea (cea ortopedica, stomatologica sau paraneoplazica este cea mai frecventa), diabetul, bolile cardiace, hipotiroidismul si infectiile precum cele transmisibile prin capuse la caini si virusul imunodeficientei feline la pisici.

Intoleranta la efort a animalelor tinere si in varsta


Cativa factori trebuie luati in calcul atunci cand vine vorba despre intoleranta la efort a cainilor si pisicilor:

  • Anemia. Bolile infectioase, chemoterapia, parazitismul si bolile renale cornice reprezinta doar cativa factori care pot provoca anemie, o situatie in care nivelul normal al celulelor rosii din sange scade, limitand capacitatea organismului de a furniza oxigen catre tesuturi si organe. Un pacient cu anemie poate experimenta intoleranta la efort.
  • Bolile cardiace. Orice afectiune in care distributia oxigenului catre corp este afectata de catre o circulatie diminuata a sangelui, poate cauza intoleranta la efort, inclusiv cand este vorba de afectiuni cardiace.
  • Bolile pulmonare si problemele respiratorii superioare. Nivelul scazut de oxigenare a sangelui poate rezulta din inabilitatea organismului de a controla preluarea de oxigen din aer. Acest lucru se poate intampla din doua motive: plamanii nu functioneaza la capacitatea totala datorita, de exemplu, pneumoniei, tumorilor, astmului sau emfizemului pulmonar. Sau caile respiratorii superioare sunt obturate datorita traheei colapsate, paraliziei laringeale, datorita tumorilor sau infectiilor.
  • Bolile neuromusculare. Intoleranta la efort este caracteristica catorva boli care intra in aceasta categorie, inclusiv colapsul indus prin efort si miastenia gravis.
  • Boli endocrine. Hipotiroidismul reprezinta un exemplu clasic de ploblema hormonala cauzatoare de deficienta mintala si reticenta fata de exercitii fizice; diabetul si sindromul Cushing se pot mainifesta de asemenea in acest fel.
  • Obezitatea si supraponderabilitatea. Greutatea in plus este cea mai importanta cauza a intolerantei la efort si a letargiei la animalele de companie. Dar se si poate trata!

Sfatul veterinarului


Ceea ce veti auzi de la medicul veterinar in cazul in care animalul dvs. prezinta semne de letargie si intoleranta la efort:

1. Istoricul. Majoritatea veterinarilor vor incepe prin a pune cateva intrebari de baza pentru a-si face o idee despre istoricul problemei: Cand a fost observata initial letargia sau oboseala? S-a schimbat ceva de atunci? Animalul avea alt comportament inainte?
2. Examinarea fizica. Examinarea intregului corp este necesara.
3. Testele de laborator. In majoritatea cazurilor, veterinarul va cere testarea sangelui, fecalelor si a urinei. Pe langa urinanaliza si examenul biochimic si hematologic al sangelui, medicul poate recurge la teste aditionale care sa-l ajute sa identifice respective infectie, tulburare metabolica sau endocrina.
4. Radiografiile si studiile imagistice. Daca animalul dvs. este suspect de durere ortopedica, tumori sau animite probleme, medicul poate recurge la radiografii. Unele animale pot necesita imagistica suplimentara, precum ecografii ale toracelui sau abdomenului, tomografii computerizate sau RMN.
5. EKG. Medicii care suspicioneaza probleme cardiace ale animalului, pot recurge la electrocardiograma.


Tratament


Schema corecta de tratament depinde in intregime de intelegerea procesului care cauzeaza letargie si oboseala.

Ce se poate face acasa


Orice animal care pare letargic sau predispus la oboseala (mai ales daca simptomele apar brusc) trebuie dus la veterinar. Daca nu puteti programa imediat animalul pentru o vizita medicala, exista cateva masuri pe care le puteti lua pentru a mentine confortul animalului dvs.pana ajunge la medic.

Izolati animalul intr-un spatiu restrans, precum o lada sau cusca mai confortabila, pentru a putea fi mai usor observat. Lasati-l sa se odihneasca. Plimbarile lungi si exercitiile fizice, in general, trebuie excluse pana cand animalul este vazut de veterinar. Masurati-i temperatura periodic. Multe animale cu febra devin foarte lente. O temperature ce depaseste 39 °C necesita o consultatie prompta din partea medicului. Monitorizati-i simptomele. Daca animalul prezinta simptome neobisnuite, precum apetit diminuat si durere, mergeti cu acesta la o clinica veterinara. Aceste semne pot sugera necesitatea unei interventii de urgenta.