Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Studiile sustin faptul ca animalele de companie, si nu fratii, reprezinta cei mai apreciati camarazi de joaca ai copiilor. Conform unui nou studiu, copiii au parte de mai multa satisfactie din relatia cu animalele de companie decat din cea cu fratii sau surorile. De asemenea, copiii par sa se si inteleaga mai bine cu animalul lor de companie decat cu fratii.


Conform unui nou studiu efectuat de catre Universitatea Cambridge, copiii au parte de mai multa satisfactie din relatia cu animalele de companie decat din cea cu fratii sau surorile. De asemenea, copiii par sa se si inteleaga mai bine cu animalul lor de companie decat cu fratii. Cercetarile aduc tot mai multe dovezi ca animalele de casa pot avea o influenta puternica asupra dezvoltarii unui copil, putand, de asemenea, sa aiba si un impact pozitiv asupra abilitatilor sociale si starii emotionale ale acestuia.


Animalele de companie sunt aproape la fel de numeroase precum copiii in gospodariile din vest, desi exista relativ putine studii care sa analizeze importanta relatiei dintre copil si animalul sau.
„Oricine a iubit un animal in copilarie stie ca apelam la acesta pentru companie si deschidere emotionala, exact precum in cazul relatiilor cu alti oameni”, sustine Matt Cassells, bursier Gates Cambridge la departamentul de psihiatrie si responsabil pentru acest studiu. „Ne-am dorit sa aflam cat de puternice pot fi aceste relatii cu animalele in raport cu alte legaturi de familie. În cele din urma, acest aspect ne va permite sa intelegem modul in care animalele contribuie la dezvoltarea sanatoasa a unui copil.”

Acest studiu, publicat in Journal of Applied Developmental Psychology (Jurnalul de Psihologie Aplicata a Dezvoltarii), s-a desfasurat in colaborare cu Centrul pentru Nutritie Animala WALTHAM, parte a companiei Mars Petcare, cofinantata de catre Consiliul de Cercetare Economica si Sociala (Economic and Social Research Council) ca parte a unui studiu mai amplu condus de prof. Claire Hughes de la Centrul de Cercetare Familiala din cadrul Universitatii Cambridge. Cercetatorii au observat copii in varsta de 12 ani ce proveneau din 77 familii ce cuprindeau in casa unul sau mai multe animale de companie de orice tip si mai mult de un copil. Copiii au manifestat legaturi puternice cu animalele lor, raportate la cele cu fratii de sange, iar in cazul posesorilor de caini, comparativ cu alte animale de companie, au existat mai putine conflicte si mai multe satisfactii personale.   

„Chiar daca animalele de companie nu inteleg pe deplin si nici nu raspund verbal, gradul de deschidere afectiva fata de acestea nu a fost mai prejos decat cea fata de frati”, sustine Cassels. „Faptul ca nu inteleg pe deplin problemele noastre si ca nu raspund la conversatie, poate aduce chiar beneficii, deoarece inseamna ca acestea nu pot judeca”.

„Desi studiile precedente au emis ipoteza ca baietii manifesta relatii mai stranse cu animalele lor de companie decat fetele, noi am demonstrat tocmai contrariul. În timp ce baietii si fetele prezinta aceeasi satisfactie fata de relatia lor cu animalele, fetele manifesta mai intens deschiderea afectiva, camaraderia si conflictele cu propriile animale decat baietii, aspect ce indica poate faptul ca acestea interactioneaza cu animalele pe mai multe planuri.”
„Continua sa se stranga dovezi care arata faptul ca animalele aduc beneficii pozitive pentru sanatatea si aderenta comunitatii”, sustine dr. Nancy Gee, manager in Cercetarea asupra Interactiunii dintre Animale si Om in cadrul WALTHAM si co-autor al studiului. „Sprijinul social pe care adolescentul il primeste din partea animalelor poate sprijini buna-starea psihologica mai tarziu in timpul vietii, insa exista in continuare multe aspecte necunoscute in ceea ce priveste impactul pe termen lung al animalelor de companie asupra dezvoltarii copiilor”.