Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

5+1 motive pentru a cere ajutor de specialitate pentru protejarea animalelor de companie impotriva parazitilor

Fiecare animal de companie este unic si are nevoi specifice cand vine vorba despre protectia impotriva parazitilor. Fara indoiala, medicul veterinar este expertul care ii poate ajuta pe proprietarii de animale de companie sa gaseasca solutia cea mai buna, pe termen lung. Pentru a afla parerile proprietarilor de animale despre vizitele la medicul veterinar si despre modul in care pandemia COViD-19 a schimbat aceasta rutina, initiativa Protect Our Future Too (POFT) a lansat un sondaj. Astfel, POFT a descoperit 5+1 motive pentru a cere ajutor de specialitate inainte de a aplica un tratament impotriva parazitilor.

 

1. Parazitii se adapteaza schimbarilor climatice mai repede decat noi

Din cauza schimbarilor climatice, protectia impotriva parazitilor este foarte importanta: 78% dintre medicii veterinari din Europa spun ca numarul parazitilor a crescut, iar 74% considera ca parazitii sunt periculosi chiar si in lunile mai reci. Mai mult, doua treimi dintre medicii veterinari chestionati atrag atentia ca numarul cazurilor de infectii cauzate de paraziti a crescut, iar 57% dintre medicii veterinari din Romania considera ca boli precum babesioza sunt acum mult mai des intalnite la caini1. 

Numarul parazitilor, in special al capuselor, a crescut ingrijorator in urma incalzirii vremii. “Din cauza schimbarilor climatice, noi specii de capuse au aparut in regiuni in care nu au fost intalnite pana acum si in care nu ar fi supravietuit in trecut. in plus, capusele sunt active pentru o perioada mai indelungata”, a precizat Conf. univ. Dr. Bogdan Alexandru Vitalaru, Conferentiar la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti. ”Aceasta schimbare a dus la modificarea si diversificarea metodelor de protectie impotriva parazitilor, dar si la aparitia de noi solutii.”

2. Provocarea zilelor calde de vara

Protectia impotriva parazitilor este importanta pe tot parcursul anului, dar proprietarii de animale de companie trebuie sa fie si mai atenti in timpul verii, cand plimbarile lungi sunt frecvente, iar parazitii se inmultesc rapid. Vegetatia inalta si zonele umbroase sunt locul perfect in care acestia se ascund. Medicii veterinari recomanda un control atent inainte de inceperea verii pentru actualizarea protocolului de protectie impotriva parazitilor.

3. Uneori avem prea multe alegeri la dispozitie

Pe piata exista multe produse impotriva parazitilor, fiecare cu caracteristicile sale. Este nevoie de cunostinte aprofundate pentru a alege combinatia cea mai potrivita pentru fiecare animal de companie. De exemplu, unele specii de capuse si purici au dezvoltat deja rezistenta la cateva ingrediente active.

Medicii veterinari pot evalua riscurile pentru animalul de companie, fiind in masura sa aleaga ingredientele active potrivite si modalitatea de aplicare. "Toate animalele de companie se confrunta cu provocari care tin de mediul in care traiesc si, deci, si cu paraziti diferiti”, a declarat Conf. univ. Dr. Bogdan Alexandru Vitalaru, Conferentiar la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti. ”De aceea, este important ca medicul veterinar sa fie informat despre stilul de viata al animalelor de companie, pentru a putea oferi solutia ideala care sa dea rezultate pe toata perioada anului.”

4. Controlul anti-parazitar necesita cunostinte de specialitate

Un asistent de vanzari dintr-un petshop sau dintr-un magazin online nu poate evalua sanatatea animalului de companie. Nu cunoaste istoricul medical al acestuia, care poate influenta alegerea finala a protectiei impotriva parazitilor, frecventa administrarii sau eficienta tratamentului. in schimb, un medic veterinar poate evalua corect starea de sanatate a animalului de companie, poate administra tratamentul adecvat si poate face o evaluare de specialitate, daca este nevoie.

5. Detaliile sunt importante

Un detaliu important: toate tratamentele anti-parazitare trebuie utilizate corespunzator, conform indicatiilor. Proprietarii de animale de companie trebuie sa stie cum sa le foloseasca, cat de des, la ce intervale de timp si in ce mod se aplica (sub forma de tableta, local sau sub forma de zgarda). Produsele anti-parazitare pentru caini pot fi toxice pentru pisici sau pot dauna copiilor mici. in unele cazuri, medicul veterinar poate recomanda un tratament care este potrivit doar intr-o anumita situatie. Rezistenta la apa a tratamentului trebuie luata, de asemenea, in considerare. Este important ca medicul veterinar sa cunoasca toate aspectele din viata animalului de companie, daca locuieste in aceeasi gospodarie cu alte animale sau daca se joaca cu copii mici.

 

Eficienta utilizarii unei protectii anti-parazitare depinde de sfatul medicului veterinar, care este cea mai buna sursa de informare.

+1. Pandemia COViD-19 a afectat pe toata lumea

in plus, pandemia COViD-19 a schimbat si vietile animalelor de companie. Am petrecut si petrecem mai mult timp acasa si animalele de companie se bucura mai mult de prezenta membrilor familiei. De asemenea, din ce in ce mai multi oameni au decis sa adopte un animal de companie in ultimul an si jumatate. Recomandarea este ca acestia sa gaseasca un medic veterinar de incredere cu care sa discute despre protectia adecvata impotriva parazitilor.

MSD Animal Health vrea sa ofere un viitor mai bun animalelor de companie si stapanilor acestora, in regiunea Europei Centrale. Primul pas in acest sens este ca oamenii sa inteleaga modul in care pandemia a schimbat interactiunea cu medicul veterinar. in cadrul initiativei Protect Our Future Too (POFT) a fost lansat un sondaj pentru a aduna informatii esentiale de la proprietarii de animale de companie. Pandemia COViD-19 reprezinta o mare provocare chiar si pentru medicii veterinari si este important ca toata lumea sa se adapteze acestei noi situatii, pentru a oferi cea mai buna solutie pentru problemele provocate de paraziti. 

Pentru a contribui la aceasta initiativa, puteti completa formularul de sondaj in acest link

1 Pentru sondaje a fost folosit un esantion reprezentativ de 3.871 de medici veterinari si 751 de asistenti veterinari. Sondajul in randul proprietarilor de animale de companie a generat 201.893 de raspunsuri si a fost realizat printr-un sondaj online accesibil publicului prin intermediul retelelor sociale (Facebook si instagram). Sondajele s-au desfasurat in Europa, Rusia, Africa de Nord si Orientul Mijlociu si au fost deschise din februarie pana in iunie 2020

Conf. univ. Dr. Bogdan Alexandru Vitalaru

A absolvit Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti in 2004. Este Doctor in stiinte din octombrie 2009 si Conferentiar la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti din 2020. incepand din 2017, Dr. Bogdan Alexandru Vitalaru a devenit profesor asociat la Universitatea din Pisa, Universitatea din Perugia, Universitatea din Zagreb si Universitatea din Lublin, predand urologie si nefrologie atat pentru studenti, cat si pentru postuniversitari.

De-a lungul anilor a scris peste 100 de lucrari stiintifice pe teme legate de chirurgia oncologica, dializa, hemodializa si urgente. Cele 4 carti ale sale au fost vandute in peste 2000 de exemplare in Romania in ultimii 4 ani.

Din noiembrie 2017 este membru al Consiliului de administratie al AMVAC, Director FECAVA pentru Romania si, din martie 2019, Dr. Vitalaru este ambasador FECAVA si ambasador ROVECCS.

De mai bine de un secol, MSD - o companie biofarmaceutica de top la nivel mondial - inoveaza pentru viata, oferind medicamente si vaccinuri pentru multe dintre cele mai complicate boli. MSD Animal Health, o divizie a Merck & Co., inc., Kenilworth, N.J., SUA, este divizia globala de sanatate animala a MSD. Respectand angajamentul pentru The Science of Healthier Animals®, MSD Animal Health ofera medicilor veterinari, fermierilor, proprietarilor de animale de companie si guvernelor una dintre cele mai extinse game de produse farmaceutice veterinare, vaccinuri si solutii si servicii de management al sanatatii, precum si o gama larga de produse de identificare, trasabilitate si monitorizare, toate conectate digital. MSD Animal Health este dedicata protejarii si ameliorarii sanatatii si starii de bine a animalelor si a celor care le ingrijesc. Compania investeste masiv in resurse pentru cercetare si dezvoltare si pentru un lant de aprovizionare modern si global. MSD Animal Health are reprezentante in peste 50 de tari, iar produsele sale sunt disponibile pe aproximativ 150 de piete.