Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Un studiu efectuat pe caini supraponderali hraniti cu o dieta cu continut redus de calorii, bogata in proteine si fibre, timp de 24 de saptamani, a constatat ca compozitia corporala a cainilor si markerii inflamatori s-au schimbat in timp in moduri care se potrivesc cu schimbarile pozitive observate la oamenii care au urmat diete similare. Cainii au obtinut o greutate mai sanatoasa fara a pierde prea multa masa musculara, iar trigliceridele serice, insulina si markerii inflamatori au scazut odata cu pierderea in greutate.

 

„Toate aceste schimbari sunt benefice", a declarat Kelly Swanson, profesor de zootehnie la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign, care a condus noua cercetare.

Studiile anterioare au aratat ca supraponderabilitatea si obezitatea duc la o durata de viata mai scurta si la o calitate mai scazuta a vietii - atat la caini, cat si la oameni, a spus Swanson.

„Unele dintre problemele pe care le observam la oameni in cazul obezitatii apar si la cainii de companie", a spus el. „Exista un stres suplimentar asupra articulatiilor, exista o intoleranta la exercitii fizice si la caldura; exista, de asemenea, intoleranta la glucoza, rezistenta la insulina”.

Raportat in Journal of Animal Science, studiul este neobisnuit prin faptul ca a masurat, de asemenea, schimbarile in microbiota fecala a cainilor pe parcursul pierderii in greutate, a spus Swanson.

Chiar daca exista asemanari in metabolismul si procesele digestive ale cainilor si oamenilor, cainii si oamenii difera in ceea ce priveste speciile de microbi care locuiesc in intestin, a spus el. Totusi, acesti microbi indeplinesc functii similare. Ei metabolizeaza proteinele, carbohidratii si alte molecule care provin din alimente, dar care scapa digestiei de catre gazda; si descompun fibrele pentru a produce acizi grasi cu lant scurt care sunt importanti in reglarea glucozei si a apetitului, reducerea inflamatiei, consolidarea sistemului imunitar si furnizarea de energie celulelor din colon.

Unele dintre modificarile microbiene observate la caini au fost dificil de interpretat, a spus Swanson, dar o reducere a amoniacului fecal - probabil rezultatul consumului de mai putine proteine in cadrul dietei cu restrictii calorice - a fost probabil benefica.

„Concentratiile ridicate de amoniac sunt toxice", a spus el.

Cainii care au pierdut in greutate au avut, de asemenea, cresteri in proportia de bacterii din genul Allobaculum. Populatiile mai mari de Allobaculum s-au corelat cu o crestere a butiratului fecal, un acid gras cu lant scurt care este un produs secundar al fermentatiei fibrelor alimentare. Studii anterioare au aratat ca butiratul are efecte antiinflamatorii si anticancerigene in intestin.

Cu toate acestea, concentratiile totale de acizi grasi cu lant scurt nu s-au schimbat in timp. Acest lucru poate reflecta faptul ca majoritatea acestor acizi organici sunt absorbiti si nu excretati, raporteaza cercetatorii.

Majoritatea studiilor privind microbiota intestinala se concentreaza pe oameni, astfel incat noua cercetare ofera o perspectiva asupra asemanarilor si diferentelor dintre caini si oameni si asupra modului in care acestia raspund la schimbarile alimentare si la pierderea in greutate. „Vor fi necesare mai multe cercetari pentru a clarifica rezultatele”, a spus Swanson.

Finantarea pentru acest proiect a fost asigurata de Perfect Companion Group Co. Ltd., Thailanda.