Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cainii sunt unii dintre cei mai iubiti companioni ai omului. Ei traiesc in casele noastre si par sa ne raspunda la afectiune. Dar aceasta legatura emotionala se poate extinde si la sentimentele de gelozie? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, o echipa de cercetatori a masurat reactiile unui grup de caini atunci cand stapanii lor au parut ca acorda atentie unui rival perceput.

Studiile anterioare au aratat ca mai multe de 80% dintre proprietarii de caini declarau ca au observat comportamentul de gelozie la cainii lor: vocalizari, trageri de lesa, comportament agitat - atunci cand acorda atentie altor caini. Un nou studiu publicat in revista Psychological Science sustine aceste observatii si constanta ca patrupezii prezinta comportamente de gelozie chiar si atunci cand isi imagineaza doar ca proprietarul lor interactioneaza cu un potential rival, in acest caz un caine artificial extrem de realist.

„Cercetarile au sustinut ceea ce multi proprietari de caini cred cu fermitate- cainii prezinta un comportament gelos atunci cand tovarasul lor uman interactioneaza cu un potential rival”. sustine Amalia Bastos, de la Universitatea din Auckland, autorul principal al lucrarii. „Am vrut sa studiem acest comportament mai in detaliu pentru a determina daca cainii ar putea, la fel ca oamenii, sa reprezinte mental o situatie are evoca gelozie”.

Cainii par a fi una din putinele specii care ar putea prezenta comportamente de gelozie intr-un mod similar celor ai copiilor care sunt gelosi atunci cand mama lor ofera afectiune unui alt copil. La om, gelozia este strans legata de constiinta de sine, motiv pentru care cercetatorii in domeniul cunoasterii animalelor sunt atat de interesati de studiul geloziei si a altor emotii secundare la animale.
Pentru a testa cum si cand cainii prezinta un comportament gelos, cercetatorii au pus 18 caini in situatii in care si-ar putea imagina o interactiune sociala intre insotitorul lor uman si, fie un caine fals destul de realist realizat, fie un cilindru de lana. Cainele fals a servit drept potential rival pentru atentie, in timp ce cilindrul a servit drept control.

In experiment, cainii l-au observat pe rivalul caine-fals pozitionat langa proprietarul lor. A fost plasata apoi o bariera intre caine si potentialul rival care ii obstructiona vederea. In ciuda blocarii vizuale, cainii au incercat sa ajunga cu forta la stapanii lor cand acestia au parut ca mangaie cainele fals rival in spatele barierei. Intr-un experiment repetat folosind cilindrul de lana, cainii au tras de lesa cu mult mai putina forta.

In cadrul studiului, Bastos si colegii sai au descoperit trei trasaturi ale comportamentului gelos. Comportamentul gelos a aparut numai atunci cand proprietarul lor a interactionat cu un rival social perceput si nu cu un obiect neinsufletit. A avut loc ca o consecinta a acelei intearctiuni si nu datorita prezentei unui rival potential si a aparut chiar si pentru o interactiune in afara campului vizual intre proprietarul lor si rivalul social.

„Aceste rezultate sustin afirmatiile ca patrupezii canini prezinta un comportament gelos. De asemenea, ofera primele dovezi ca acestia pot reprezenta mental interactiuni sociale care induc gelozie”, a spus Bastos. „Studille anterioare au confundat comportamentul gelos cu jocul, interesul sau agresivitatea deoarece nu au testat niciodata reactiile cainilor fata de proprietar si rivalul social fiind prezenti in aceeasi camera, dar nu interactionand”.

„Este foarte mult de munca pentru a stabili gradul de asemanari intre mintea oamenilor si a altor animale, in special in ceea ce priveste intelegerea naturii experientelor emotionale ale animalelor”, a spus Bastos. „Este prea devreme pentru a spune daca cainii experimenteaza gelozia la fel ca noi, dar acum este clar ca reactioneaza la situatii care provoaca gelozie, chiar daca nu sunt de fata”.

Sursa: Association for Psychological Science. "Dogs act jealously even when they don't see their rival." ScienceDaily. ScienceDaily, 8 April 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210408131415.htm>.

Journal Reference:
1. Amalia P. M. Bastos, Patrick D. Neilands, Rebecca S. Hassall, Byung C. Lim, Alex H. Taylor. Dogs Mentally Represent Jealousy-Inducing Social Interactions. Psychological Science, 2021; 095679762097914 DOI: 10.1177/0956797620979149