Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Atunci cand ninge, unii caini refuza pur si simplu sa intre inauntru. Niciun fel de laude, tentatii sau jucarii nu le pot distrage atentia de la globul imens de zapada din curte.


Tolereaza chiar si umilitoarea zgarda cu clopotei daca aceasta presupune mai mult timp de joaca prin zapada. Dar ceea ce nu suporta, totusi, deloc este purtarea botosilor.
Este usor de inteles modul prin care blana groasa si deasa tine de cald cainilor. Insa pernitele lor nu sunt foarte bine izolate de temperatura rece. Cum pot cainii sa mearga „in picioarele goale” prin zapada si gheata atunci cand oamenii au nevoie pentru acest lucru de sosete groase si cizme bine captusite?

Ganditi-va la asta. Daca oamenii s-ar plimba prin zapada in picioarele goale, vasele de sange s-ar contracta, redirectionand sangele departe de piele pentru a conserva temperatura corporala interna. Daca la suprafata pielii trece o cantitate mai mica de sange cald si oxigenat, tesuturile picioarelor ar deveni albe, amortite si ulterior ar ingheta.

Dar in cazul cainilor acest fenomen nu pare sa fie valabil. Studiile arata ca sistemul circulator de la nivelul pernutelor cainilor ar putea fi adaptat in mod special pentru a-i ajuta sa tolereze frigul mai bine decat oamenii.

Avantajele legate de picioarele reci ale cainilor


Prin anii 1970, cercetatorii se intrebau cum reusesc lupii si vulpile sa vaneze in picioare pe perioade lungi de timp, in ciuda temperaturilor foarte scazute. Acestia au descoperit ca si atunci cand au fost imersate in apa la o temperatura de -35°C, temperatura membrelor la nivelul pielii a ramas la aproximativ -1°C. Aceasta este suficient de ridicata pentru a preveni inghetarea tesuturilor si suficient de scazuta incat sa limiteze pierderea caldurii corporale doar prin pernute. Cercetatorii au sugerat faptul ca perfuzarea cu sange a pernutelor ajuta la prevenirea inghetarii acestora.

Cum se pastreaza constanta temperatura corporala interna


Recent, cercetatorii de la Universitatea Azabu din Japonia s-au hotarat sa afle daca cainii moderni impartasesc aceleasi caracteristici ale pernutelor cu echivalentii lor din zonele arctice, avand in vedere ca multi caini domesticiti descind din lupi. Cu ajutorul microscopiei electronice, cercetatorii au descoperit faptul ca vasele de sange de la nivelul pernitelor cainilor (in acest caz, din rasa Beagle) sunt dispuse pentru a crea ceea ce se numeste „sistem de transfer termic in contracurent”. Este vorba de acelasi tip de sistem vascular ca si in cazul picioarelor pinguinilor, al membrelor morselor si al inotatoarelor focilor, care ajuta aceste zone ale corpului slab izolate termic sa faca fata expunerii la temperaturi foarte scazute in timp ce isi conserva energia termica.

In termeni simpli, venele de la acest nivel sunt dispuse paralel cu arterele. Pe masura ce arterele transporta sange cald de la inima catre membre, caldura este transferata catre venele invecinate.

Pentru ca sangele arterial se raceste atunci cand ajunge la pernite, pe la acest nivel se pierde mai putina caldura in mediu.
In acelasi mod, sangele racit ce patrunde in venele din pernute este incalzit pe masura ce acesta se intoarce catre inima, pentru a se facilita conservarea caldurii si pentru a se mentine constanta temperatura corporala interna. Cu alte cuvinte, desi cainii au labe reci, dupa cate stim cu totii, au si inimi calde. Acest model unic de circulatie a sangelui nu este prezent si in pernutele pisicilor, ceea ce a facut cercetatorii sa presupuna ca membrele pisicilor pot fi mai vulnerabile la temperaturile foarte scazute. Și, desigur, nici chiar si cea mai inimoasa dintre rasele de caini iubitoare de zapada nu ar trebui lasata afara pe perioade lungi in timpul gerului, deoarece toti cainii pot fi vulnerabili la hipotermie si degeraturi.

Tot mai trebuie sa asigur protectie pentru membrele cainelui meu in timpul iernii?


Studiul recent efectuat de echipa japoneza ne ajuta sa explicam cum sunt cainii capabili sa mearga in picioarele goale prin zapada in timpul iernii, dar asta nu inseamna ca orice caine isi poate tine mult timp membrele pe gheata fara repercusiuni, de aceea este important sa fim precauti. Incaltamintea de iarna pentru caini are cateva obiective, care variaza de la o izolare termica suplimentara a membrelor, pana la prevenirea acumularii de cristale de gheata in blana dintre pernute si la protectia impotriva produselor de dejivrare potential toxice de pe trotuare. Chiar si cainii care participa la istovitoarea cursa de sanii Iditarod din Alaska poarta ghetute pentru a preveni ranile ce pot fi cauzate de gheata si zapada.
Deci incaltamintea de iarna pentru caini inca reprezinta o idee buna. Asta, desigur, daca va puteti convinge cainele sa o poarte.