Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Mai multi cititori ai revistei ne-au trimis intrebari pe adresa de email a redactiei si pe pagina noastra de Facebook legate de agresivitatea cainilor. Adesea este greu sa diferentiem joaca de agresivitate, atunci cand doi caini se intalnesc. Mai jos aveti una din intrebarile primite la redactie, legate de acest aspect. 

„Ciobanescului meu german ii place sa isi puna gura in jurul gatului altor caini. El nu musca, dar alti proprietari spun ca acesta este un comportament agresiv. Nu cred ca el este agresiv si nu a ranit niciun caine. Ar trebui sa ma ingrijorez?‘

Raspunsul redactiei: Joaca ofera cainelui oportunitatea de a-si face prieteni, de a practica limbajul corporal si de a elimina energia suplimentara. Joaca deseori implica comportamente similare cu cele pe care cainii le folosesc in intalnirile agresive, precum urmarirea si saritura asupra altor caini, atungerea cu botul si maraitul.

Un mod de a diferentia joaca de agresivitate este de a fi atent la modul in care cainele comunica cu alti caini. Cainii folosesc semnale menite sa le arate altor caini cand o actiune anume este realizata in joaca. Invitatia la joaca prin aplecare este un exemplu al acestui tip de comunicare. Cercetarea realizata de Marc Bekoff a gasit faptul ca un caine este mai probabil sa faca o astfel de invitatie prin a se apleca cu partea anterioara – in care cainele asi ridica spatele si isi lasa partea anterioara usor – chiar inainte sau dupa o miscare de joaca pe care un alt caine ar putea sa o interpreteze ca si agresivitate. Acest aspect semnalizeaza alt caine ca acesta este doar un joc.

Cum trimit cainii semnalul de joaca

Sunt mai multe semne de joaca care trebuie urmarite – aplecarile, de exemplu, care se pot transforma in sarituri pe labele din fata mai putin exagerate pe masura ce cainii se obisnuiesc unul cu altul, si miscarile de saritura si de relaxare pe care cainele le-ar arata in mod normal, precum sariturile ineficiente in aer in momentul in care alearga.

Intr-o joaca de succes, cainii vor face cu randul, jucand diferite roluri; acestia vor incepe sa se joace prin a se fugari unul pe altul, de exemplu, si apoi, dupa o perioada de timp, vor schimba rolurile si cel care urmareste  va lua rolul celui care este urmarit. Inversarile de roluri sunt rareori egale, dar exista de obicei o inversare a rolurilor si unele egalitati in roluri.

Alte semne ale unui joc sanatos este ceea ce Patricia Simonet numeste „Rasul cainelui”. Zambetul cainelui este o expiratie fortata similara cu respiratia normala dar cu o frecventa mai mare. Cainii care se bucura de joaca vor lua de asemenea pauze scurte pentru a se calma si a se regrupa inainte de a se intoarce la joc. Tot timpul, limbajul corporal al cainelui ar trebui sa fie calm, deseori cu ochii relaxati si gura deschisa care arata ca si cum cainele ar zambi. Cainii se autolimiteaza atunci cand se joaca, utilizand doar o parte din puterea lor, din viteza sau puterea de a musca. Cand toti cainii care sunt implicati in joc emit aceste semnale, cel mai probabil interactiunea se bazeaza pe joaca.

Este joaca sau agresivitate?

Esuarea in a comunica poate conduce la o ruptura a jocului. In orice situatie de joaca, comunicarea trebuie sa fie de ambele parti si ambii caini trebuie sa se distreze. In timp ce unele comportamente ar putea fi de joaca pentru un caine, acestea pot fi de intimidare pentru alt caine si ar putea cauza conflictul. Cainii care sunt prea nerabdatori si nu au aptitudinea de a citi si a raspunde la indiciile subtile ale altor caini ar putea sa se joace agresiv chiar daca alt caine emite semnale prin care acesta necesita putin spatiu.

Comportamentul cainelui dumneavoastra - gura deschisa pe gatul sau umarul altul caine – este un comportament care poate fi adecvat in joaca daca este mutual intre caini si este acompaniat de semnalele corecte. In cazul in care cainele dumneavoastra asi pune botul pe alt caini in timp ce se joaca dar nu recunoaste semnele celuilalt caine de a se retrage, joaca nu mai este mutuala. Celalalt caine ar putea sa perceapa cainele dumneavoastra ca o amenintare si sa rpspunda prin semnale de avertizare; in cazul in care cainele esueaza in a lua aminte de acestea, joaca poate deveni cu rapiditate o altercatie.

Orice miscare de joaca in care cainele isi utilizeaza dintii asupra pielii altui caine, in special cu orice tip de scuturare, poate fi interpretata ca si agresivitate de alt caine, chiar daca aceasta era pentru joaca. Acest lucru se aplica in special pentru cainii de diferite dimensiuni; chiar si o apucare si o scuturare in joaca a unui caine de talie mare ar putea leziona – sau chiar omora – un caine de talie mica. In timp ce acest aspect este foarte rar, este posibil; din acest motiv cainii mici si mari sunt separati in doua zone diferite de joaca in parcurile pentru caini.

In timp ce este posibil ca animalul dumneavoastra sa se joace intr-un mod agresiv, este mai probabil ca proprietarul altui animal sa nu inteleaga modul in care joaca cainelui functioneaza. Unele comportamente, precum punerea botului pe umarul altui caine sau incalecarea altui caine, sunt deseori percepute ca si comportamente agresive in parcurile pentru caini (de proprietari, nu neaparat de caini). Totusi, daca alte comportamente de joaca adecvate sunt prezente si ambii caini sunt relaxati si se bucura de intalnire, aceste comportamente pot face parte dintr-un schimb sanatos de joaca. Din acest motiv, este esential sa privim limbajul corporal al ambilor caini si nu doar o miscare de joaca pentru a determina daca aceasta este adecvata sau agresiva.

In cazul in care observati cainele incalecand alt caine si nu puteti decide daca celalalt caine este speriat sau vrea sa se joace, prindeti ambii caini si tineti-i. Lasati celalalt caine liber si vedeti daca se misca spre cainele dumneavoastra pentru a continua joaca sau fuge in alta directie. Daca vine spre cainele dumneavoastra si exprima un comportament de joaca, cel mai probabil situatia este de joaca si intalnirea poate continua.

Daca aveti vreun dubiu cu privire la modul in care este comportamentul cainelui, jucaus sau agresiv,  contactati medicul veterinar pentru o consultatie sau adresati-va unei persoane specilizate in comportamentul animalelor