Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cainii pot vomita din mai multe motive relativ benigne - de exemplu, pentru a elimina din stomac ceva ce nu ar fi trebuit sa manance. Dar uneori, voma poate semnaliza anumite probleme grave de sanatate. Continuati sa cititi acest articol pentru a afla de ce vomita cainii, cand trebuie sa va faceti griji in aceasta privinta si ce puteti face pentru cainii care vomita.


Ce trebuie sa urmariti


Inainte de toate, este important sa diferentiati voma de regurgitare. Regurgitarea are loc in mod pasiv, prin eliminarea prin esofag a unui continut alimentar nedigerat, fara contractie abdominala. De obicei, acest fenomen reprezinta un semn al afectiunilor esofagiene. Regurgitarea trebuie diferentiata de voma deoarece cauzale si tratamentele celor doua probleme sunt foarte diferite.
Voma la caini este de obicei precedata de semne ale vomituritiei (starii de greata), precum salivarea excesiva, lingerea buzelor si inghitirea frecventa. Unii caini pot sa manance iarba, probabil pentru a-si proteja esofagul, deoarece aceasta poate inveli in momentul vomei obiectele ascutite precum fragmentele osoase ascutite. Voma este un proces activ. Aceasta implica contractii evidente ale peretilor abdominali ... in lipsa unor termeni mai potriviti.


De ce vomita cainii?

Voma are pentru caini o importanta vitala, deoarece o mare parte dintre ei au reputatia bine-meritata de a inghiti absolut orice. Actul vomei poate reprezenta un mijloc prin care corpul poate corecta o greseala. Majoritatea proprietarilor asista la situatii in care cainii lor mananca ceva necomestibil, doar pentru a-i vedea doar dupa cateva minute eliminand inapoi ceea ce au inghitit.

Alte cauze relativ minore ale vomei sunt reprezentate de raul de masinasi de sindromul vomei biloase.

Desigur, voma poate fi si un simptom al multor boli potential grave, cum ar fi:

  • Gastroenterita (inflamatia stomacului si a tractului intestinal)
  • Obstructii intestinale cauzate de material strain, tumori, repozitionari ale organelor, etc
  • Boala intestinala inflamatorie
  • Paraziti
  • Expunere la toxine
  • Anumite tipuri de cancer
  • Boli hepatice
  • Boli renale
  • Infectii (bacteriene, virale sau fungice)
  • Diabet zaharat
  • Sindrom Addison
  • Afectiuni pancreatice
  • Gastroenterita hemoragica
  • Ulcere gastrointestinale
  • Traumatisme craniene
  • Efecte secundare ale medicamentelor
  • Alergie sau intoleranta alimentara

 

Tipuri de voma la caini


Oricat de neplacuta v-ar parea ideea, merita sa petreceti putin timp scotocind prin voma cainelui dvs. inainte de a o curata. Uneori aceasta mica investigatie poate fi revelatoare. De exemplu, voma spumoasa care are o nuanta galbuie, ar putea indica doar simplul fapt ca stomacul cainelui este gol (spuma se formeaza din mucusul prezent in mod normal in stomac, iar culoarea galbena este data de secretia biliara din intestine).
Dar alteori, ceea ce puteti gasi ar putea indica si cauza sau severitatea vomei.

  • De exemplu, voma apoasa arata faptul ca animalul dvs. este insetat si ca incearca sa bea apa, pe care insa nu o poate retine in corp, fiind supus riscului de deshidratare.
  • Daca gasiti sange proaspat sau un material care seamana cu zatul de cafea (sange partial digerat), inseamna ca animalul prezinta o hemoragie in tractul sau gastrointestinal.
  • Voma de culoare verde deschis poate indica faptul ca animalul dvs. a inghitit un tip de solutie toxica folosita pentru uciderea soarecilor si sobolanilor, care este extrem de periculoasa si pentru caini.


Ce trebuie sa faceti atunci cand cainele dvs. vomita


Exista situatii in care un caine care vomita necesita tratament urgent. Daca animalul manifesta vreunul dintre urmatoarele simptome, apelati la medicul veterinar.
Voma frecventa - poate debilita organismul unui caine. Acest principiu se aplica mai ales in cazul cainilor mai in varsta sau al indivizilor care prezinta probleme de sanatate.

  • Voma profuza - posibil semn al unui tract gastrointestinal obstructionat.
  • Letargie si depresie - indica faptul ca intregul corp este afectat in mod negativ.
  • Diaree severa - combinatia dintre voma frecventa si diaree poate duce rapid la deshidratare.
  • Scaderea frecventei urinarii - scaderea productiei de urina se observa in deshidratare.
  • Durere si/sau distensie abdominala - aceste simptome se observa in general in cauzele mai grave ale vomei la caini.
  • Incercari repetate de voma, fara niciun rezultat - acesta este un simptom clasic de dilatatie gastrica si volvulus (DGV sau balonare), o problema ce poate ameninta viata animalului. 
  • Prezenta oricaror anomalii in continutul vomei, inclusiv corpi straini, sange, urme de otrava, etc.

Voma la puii de caine


Toate cauzele si indicatiile pentru voma la cainii adulti se pot aplica si la puii acestora, insa cu o mentiune importanta. Puii nu pot tolera efectelor vomei (deshidratare, inanitie, tulburari electrolitice, etc.) la fel de bine ca si animalele adulte. Puii se pot debilita rapid si pot chiar muri din cauze relativ minore ale vomei, daca nu beneficiaza de tratament imediat. Un pui de caine acre vomita trebuie intotdeauna evaluat de catre un medic veterinar, cat mai rapid cu putinta.
 

Cu ce sa hraniti un caine dupa ce acesta vomita


Pe de alta parte, daca un caine adult vomita doar o data sau de doua ori si pare sa se simta destul de bine din alte puncte de vedere, veterinarul va recomanda uneori urmatorul tratament in regim ambulatoriu:

  1. Eliminarea tuturor surselor de hrana si de apa timp de 6 - 8 ore.
  2. Daca animalul nu vomita in acest timp, oferiti-i o cantitate mica de apa. Daca acesta tolereaza bine acea cantitate, oferiti-i din nou un volum mai mare de apa.
  3. Daca dupa 12 ore de cand incepe sa bea apa, cainele nu mai vomita, oferiti-i o cantitate mica de hrana, constituita din carne alba de pui fiarta (fara oase sau piele) amestecata cu mucilagiu de orez alb. Daca animalul mananca portia respectiva fara sa vomite apoi, mariti-i volumul meselor pe parcursul a una sau doua zile, apoi incepeti sa i le amestecati cu hrana lui normala. Acest intreg proces ar trebui sa dureze in jur de trei zile. Daca la un moment dat cainele dvs. incepe sa vomite din nou, duceti-l le veterinar.

 

Diagnosticul vomei la caini


Continua, repetitiva sau severa, voma trebuie investigata in intregime. Un medic veterinar va putea identifica mult mai usor cauza aflata la baza acestui simptom, punandu-va intrebari legate de istoricul medical si de stilul de viata al animalului, efectuand un examen clinic si probabil si niste investigatii suplimentare, precum radiografiile, analizele de sange, urinanaliza, examenul coproscopic, ecografia abdominala, biopsia si alte teste de diagnostic. Daca puteti duce veterinarului o mostra de fecale si de voma de la cainele dvs., aceasta ar putea facilita procesul de diagnostic.
 

Prevenirea vomei la caini


Multe cauze ale vomei la caini nu pot fi prevenite, insa pentru cele care pot fi, retineti urmatoarele reguli:

  1. Nu schimbati brusc regimul alimentar al cainelui. Faceti-o intotdeauna in mod treptat. Schimbarile bruste ale dietei reprezinta o cauza frecventa a tulburarilor gastrointestinale la caini.
  2. Nu oferiti cainilor jucarii care pot fi inghitite sau faramitate prin mestecare, deoarece fragmentele respective pot cauza iritatii sau blocaj gastrointestinal.
  3. Nu oferiti cainilor oase. Si acestea sunt frecvent implicate in episoadele de voma. Daca, totusi, trebuie sa faceti asta, variantele de oase mari, nepreparate termic (precum femurul sau capetele articulare ale oaselor mari) se sparg mai greu in fragmente ascutite.
  4. Evitati resturile de la masa. Unele alimente pentru oameni sunt periculoase pentru caini (ex.: strugurii, stafidele, ciocolata, xilitolul, ceapa, usturoiul, arpagicul, nucile de Macadamia si alimentele foarte grase), insa indivizii cu stomac sensibil ar putea sa nu poata manca nici alimente sigure fara sa se deranjeze la stomac.
  5. Nu va lasati cainii sa scormoneasca in gunoaie. „Stomacul cu gunoi” este termenul folosit frecvent de veterinari pentru numirea gastroenteritei cauzate prin consumul alimentelor perimate. Consumul resturilor alimentare perimate creste si riscul de ingestie a corpurilor straine si de expunere la toxine.
  6. Supravegheati cu atentie cainii excesiv de curiosi atunci cand ii scoateti din casa. Este indicata in acest sens o botnita cu grilaj, care sa ii impiedice sa inghita orice doresc.