Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Se joaca in parc, se tavaleste prin iarba, este fericit pentru fiecare tufis si pentru fiecare petec de verdeata (sau de namol, stim prea bine) iesit in cale. Iesirile cu catelul in parc sunt o bucurie si pentru noi, dar mai ales pentru prietenii blanosi. Mare atentie insa la capuse, ele pot transmite babesioza, care este o boala grava, uneori, din pacate, chiar fatala.

Cel mai bun mod de a trata babesioza este sa o previi, spune o vorba care circula printre medicii veterinari. Chiar si depistata la timp, uneori, babesioza poate da forme grave, care ii pot fi fatale animalutului. De aceea, medicii veterinari spun ca cea mai importanta este preventia, adica deparazitarea constanta a animalului, cu produse de calitate, pentru a preveni muscaturile de capusa. Babesioza canina mai este numita si piroplasmoza.

Transmitere si preventie

Intr-adevar, capusele sunt cele care transmit Babesia, un gen de protozoare, care provoaca infectia numita babesioza. Nu orice muscatura de capusa inseamna insa automat infectarea cu babesioza sau cu Boala Lyme, transmisa la fel. Daca observati o capusa in blana animalutului vostru, este imperios necesar sa o scoateti imediat si sa monitorizati animalul. Daca nu reusiti sa o eliminati complet, este necesara interventia unui medic veterinar.

Practic, capusa devine purtatoare de boala de la un animal deja bolnav si, migrand de la o gazda la alta, transmite infectia mai departe. Si din acest motiv este important sa eliminam complet capusa atunci cand o scoatem din pielea animalului nostru.

De obicei, boala se transmite intr-un interval de 48h dupa ce animalul a fost muscat si capusa s-a hranit din sangele lui. De aceea, este important sa verificati blanita animalului la un interval de maxim 48 de ore, pentru a preveni din timp orice infectie. Dupa ce ajunge in corp, Babesia infecteaza celulele rosii ale sangelui si provoaca anemie hemolitica.

Sunt si alte modalitati, mai putin intalnite, e drept, de transmitere a babesiozei, cum ar fi transfuziile cu sange infectat, prin muscatura unui alt caine purtator de boala sau de la mama la fat.

Desi multa lume crede ca babesioza este o boala sezoniera, din experienta medicilor veterinari si nu numai, va putem asigura ca ea se intalneste in orice anotimp, de aceea deparazitarea externa a cainilor ar trebui sa fie o prioritate pe tot parcursul anului. Cele mai periculoase perioade sunt insa primavara si toamna, cand este nevoie sa avem atentie sporita. Recomandarea dr. Radu Aronescu de la clinica The Vets este ca deparazitarea externa sa fie facuta cu pastile, acestea fiind mai eficiente in preventie.

Cele mai predispuse la infectia cu Babesia sunt animalele tinere, cele cu imunitate scazuta, animalele malnutrite sau cele care sufera deja de alte afectiuni.

Simptomatologie

Dupa infectare, perioada de incubatie a babesiozei poate dura intre 7 si 14 zile. In tot acest timp, pana la declansarea bolii in sine, animalul nu prezinta simptome. Uneori, perioada de incubatie poate dura chiar si luni de zile, motiv pentru care nu se poate face o corelatie intre momentul muscaturii si momentul declansarii bolii.

In functie de forma de manifestare, babesioza poate fi cronica, acuta si supraacuta. Simptomele babesiozei nu sunt unele specifice, ele putand aparea in multe alte boli. De aceea, diagnosticul se face pe de-o parte pe baza amanezei, a consultului amanuntit, dar si prin analize de laborator. Daca este necesar, medicul poate dispune si de o ecografie, pentru a vedea daca splina este marita.

Printre simptomele babesiozei, se numara:

  • Letargia, lipsa de energie a cainelui
  • Apatia
  • Lipsa poftei de mancare si pierderea in greutate
  • Febra mare
  • Abdomen umflat
  • Schimbari de culoare ale urinei sau scaunului
  • Ingalbenirea gingiilor
  • Icter
  • Diaree sau constipatie
  • Respiratie accelerata
  • Contractii musculare
  • Intensificarea ritmului cardiac
  • Varsaturi
  • Cresterea in volum a splinei sau a ganglionilor limfatici

Tratament

Cu cat diagnosticul se stabileste mai rapid, cu atat tratamentul are sanse mai mari de succes. Chiar si asa, din pacate, trebuie spus ca babesioza poate lua forme grave si tratamentul se poate dovedi ineficient, iar boala, letala.

In primele faze, cel mai important lucru este eliminarea parazitului. Aceasta se face prin injectii, de catre medical veterinar, dupa ce diagnosticul a fost pus. In mod normal, este recomandat tratamentul cu antibiotice, dar schema completa de tratament difera foarte mult in functie de specificul bolii si al animalului.

Pe langa tratamentul medicamentos specific, administrat in functie de faza bolii, este posibil sa fie necesar si un tratament de sustinere, simptomatic. Medicul decide daca este nevoie de tratament de hidratare, de pilda, de transfuzii de sange, hranirea prin perfuzie, de suplimente intaritoare sau de alte terapii care sa ajute catelul sa se recupereze mai repede.

Stim ca am mai spus dar, pana la tratament, cea mai importanta este preventia. Capusele nu transmit doar babesioza, ci si pot fi purtatoare si de Ehrichia, Anaplasma sau alte boli mai rare. Uneori, acestea nu se manifesta imediat si nu dau o evolutie acuta, simptomele putand aparea chiar si dupa cateva luni.

De aceea, dr. Radu ARONESCU recomanda efectuarea periodica a testelor de screening – in cadrul clinicilor The Vets, acestea includ cele mai importante patru boli transmise de capusa. In cazul babesiozei, testele efectuate la The Vets sunt pe baza de PCR si au un grad de precizie ridicat, astfel incat depisteaza rapid si exact boala, ducand la initierea in timp util a tratamentului.