Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Fiecare stapan de caine adora sa petreaca timp cu patrupedul sau, asa ca atunci cand cel mai bun prieten maraie la tine, comportamentul poate fi extrem de neplacut. 

Statisticile arata ca si cainii cu stapan musca la fel de des ca si cei fara stapan. In SUA de exemplu, peste 700.000 de oameni ajung anual in spital dupa ce au fost muscati de propriul caine. Toti cainii sunt capabili sa muste, asa ca nu este de mirare ca si cei cu stapan au acest comportament. Intrebarea este insa ce il face pe cainele tau sa devina agresiv si sa te muste. Exista factori externi care iti provoaca cainele? Este extrem de important sa intelegi motivul exact care il determina pe caine sa aiba acest comportament, deoarece, acesta poate deveni o problema grava. 

Cauzele comportamentului agresiv la caini

Un motiv foarte des intalnit pentru comportamentul agresiv al cainelui, ce implica muscatul sau maraitul la stapan este ca astfel cainele incearca sa isi stabileasca dominatia. Poate vi se va parea destul de ciudat, dar acest lucru are loc cel mai adesea in casa. Cainele dvoastra are o cantitate limitate de expresie in care se poate angaja. Daca il impingeti catre un anume comportament, cum ar fi sa coboare de pe canapea sau sa invete o comanda noua, el poate uneori sa maraie sau sa va muste pentru a va arata ca este nemultumit. Cainele dvoastra se considera cel mai probabil liderul haitei in casa dvoastra. Cand tu ii spui ce sa faca, cainele devine confuz intrucat acest lucru contravine a ceea ce el considera a fi ierarhia gospodariei. 

Acest tip de comportament dominant este cel mai raspandit in randul cainilor masculi necastrati, precum si in randul cainilor din rasele cu un caracter dominant. Despre aceste rase de caini, predispuse la agresivitate, vom scrie un articol pe larg pe website-ul nostru. 

Pentru a preveni un astfel de comportament agresiv si dominant, va trebui sa va dedicati timp pentru educarea cainelui, inca din primele luni de viata ale acestuia. Astfel, va puteti asigura ca acest tip de comportament nu va deveni normal in casa dvoastra. 

Exista si un tip de agresivitate provenita din dorinta de protectie a cainelui. Cainele ar putea incerca, sa protejeze orice: de la mancare, recompense, jucarii, membrii ai familiei, prieteni, etc. Uneori cainele poate fi agresiv din dorinta de a proteja un membru al familiei de altul, poate impotriva unui act de agresiune, asa cum il percepe cainele. Din nou, acest tip de comportament poate fi intalnit mai des la cainii necastrati si poate fi evitata cu un antrenament timpuriu. 

Cainele dvs va musca daca se simte amenintat sau se teme pentru sine. Cainii se angajeaza cel mai adesea intr-un comportament agresiv ce decurge din frica si recurg la muscaturi atunci cand se confrunta cu persoane noi sau cu animale noi in mediul in care traiesc. Daca v-ati crescut cainele singur cu dvs in apartament, aparitia unei alte persoane poate fi un factor de stres. Din pacate nu exista nici un fel de indiciu cu privire la rasele de caini care vor dezvolta acest tip de comportament, desi dovezile amuzante care se gasesc pe internet arata ca sunt predispusi la a fi agresivi in mod istoric mai ales cainii din rase de talie mica. 

Incurajarea comportamentului

Si durerea poate provoca un comportament agresiv la caine. Comportamentul de a musca este intotdeauna un semn ca exista un factor de stres care afecteaza cainele si acest comportament nu trebuie niciodata incurajat. Muscaturile datorate durerii sunt extrem de frecvente la toate rasele de caine. Daca cainele a fost ranit/ este lovit si tu incerci sa atingi cumva rana, tendinta naturala a cainelui va fi sa te muste. Din nou, reamintim ca un caine are o gama limitata de comportamente in care se poate angaja si va face tot ce ii sta in putinta pentru a se proteja cum stie mai bine. Amintiti-va atunci cand incercati sa va disciplinati cainele, ca anumite tipuri de „disciplina” pot provoca un raspuns mai degraba violent decat cel dorit de dvs. Daca cainele dvs s-a antrenat intr-o lupta cu un alt animal, cu siguranta vor urma si muscaturi. Cainele dvs se va apara la nevoie si muscatul face parte in mod natural din sistemul de aparare. Daca vedeti ca iubitul dvs patruped s-a angajat intr-o altercatie, aveti grija atunci cand incercati sa ii despartiti sa nu fiti o victima colaterala. Nu aveti cum sa prevedeti cum se va comporta celalalt animal in prezenta dvoastra iar daca nu va descurcati, este bine sa cereti ajutorul unui medic veterinar sau sa sunati la DSVSA-ul judetean. 

Solutii si considerente suplimentare legate de agresivitatea cainilor

Cainii vor musca cateodata si din cauza frustrarii. Exact ca oamenii, si cainii isi pot pierde rabdarea in anumite situatii si pot izbucni intr-o criza violenta. Acest lucru se intampla frecvent mai ales atunci cand cainele este necajit de un copil mic sau de catre mai multi copii. Copiii care nu au fost invatati cum sa abordeze si cum sa se comporte corect cu un animal domestic pot depasi limitele fizice ale unui caine, ceea ce il va face pe acesta sa se simta inconfortabil. 

Cea mai simpla metoda de a ajuta cainele sa evite un comportament agresiv este cu un dersaj corespunzator. Dresajul este esential pentru a ajuta cainele sa dezvolte comportamentele dorite fara a fi nevoit tu ca proprietar sa recurgi la zgarzile cu socuri electrice sau la botnita. Cainele tau este pregatit sa fie un tovaras minunat, dar are nevoie de instrumentele adecvate pentru a intelege ce incerci sa comunici cu el, iar aici dresajul este esential. 

Concluzii

Nimeni nu doreste ca patrupedul sau sa muste sau sa sara la oameni. Acesta este motivul pentru care este esential sa incepeti dresajul din momentul in care aduceti cainele in casa dvs. Invatati cainele sa se joace cu jucariile din care poate musca si aduceti-i recompense pe care sa le poata roade, pe care le achizitionati din magazinele specializate. Socializati cainele atat cu alti oameni cat si cu alte animale, pentru a-l invata sa se comporte atunci cand il scoateti la plimbare. Cu dedicatie, rabdare si un pic de efort veti vedea cum va transformati cainele in prietenul dedicat pe care il doriti in familia dvs.