Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cam toti posesorii de caini va vor coplesi cu ideea ca animalul lor este minunat. Adica, ce poate fi mai frumos decat sa ai un prieten blanos care te urmeaza peste tot si care crede despre tine ca esti cel mai grozav om din lume? Deci, asa incepi sa te gandesti ca pana la urma, ar fi bine sa iti iei un caine. Inainte de a fugi sa-ti cumperi cainele, asigura-te ca esti pregatit pentru aceasta responsabilitate. Iata sapte semne care spun ca nu ar trebui sa-ti iei caine:

  1. Nu stai prea mult pe acasa, ca sa il poti ingriji asa cum trebuie. Navetistilor, luati aminte! Daca sariti in avion la fiecare doua saptamani pentru a pleca in delegatie sau pentru a sta la plaja sau in city-break-uri prelungite, acesta s-ar putea sa nu fie momentul potrivit pentru a va lua caine. Acelasi principiu se aplica celor care petrec foarte mult timp la munca pentru a-si multumi seful si care sar din pat inainte de rasarit si se intorc acasa dupa apusul soarelui. Daca esti prins cu treburi pentru cateva luni bune si esti nevoit sa-ti angajezi o persoana care sa-ti plimbe cainele sau sa-ti lasi cainele la o cresa canina in timpul programului de munca, nu uita ca aceste optiuni sunt la indemana, insa retine faptul ca cea mai mare parte a sarcinii legate de socializarea si ingrijirea cainelui cade in responsabilitatea ta, iar acest lucru cere mult timp.
  2. Ai alergie severa la animale, sau altcineva din casa sufera de acest lucru. Alergiile moderate la animale pot fi uneori controlate colaborand cu un specialist alergolog si creand in casa zone libere de animale (ex.: dormitorul), insa daca cineva din familie prezinta o alergie grava, sau chiar reactii alergice ce ii pun viata in pericol, aducerea in casa a unui animal nu este o idee buna. Siguranta inainte de toate! Daca tot simti nevoia sa petreci timp cu un caine, ofera-te sa stai cu cainele unui prieten sau ofera-ti serviciile de voluntar unui adapost pentru animale.
  3. Pur si simplu iti doresti doar sa ai un pui de caine. Evident, puii sunt draguti. Iar postarile tale de pe Instagram vor deveni dintr-o data mult mai interesante decat sunt selfie-urile sucite sau pozele de la iesirile de duminica. Insa curand, acel „pamatuf” maro-negricios mic, generator de „like-uri”, va ajunge ditamai Ciobanescul de Berna de 52 kg, care va pune stapanire pe toata canapeaua si care aproape ca te va manca si pe tine. Studiile stiintifice chiar au aratat ca din pui de caine se formeaza caini in toata regula, deci mai intai asigura-te ca iti doresti, intr-adevar, un caine!
  4. Nu esti pregatit din punct de vedere financiar. Multi caini de rasa adora sa aiba un job, dar nu tipul de job care sa aduca si mancare acasa. Asta este datoria ta, omule! Vorbind la modul serios acum, ar trebui mai intai sa arunci o privire la portofelul tau si incearca sa estimezi daca ai un venit suficient pentru a asigura nevoile unui caine. Va trebui sa acoperi costurile vaccinurilor si consultatiilor sale veterinare initiale, costurile sterilizarii, hranei, jucariilor, samponului special, bolurilor de hrana si apa, zgarzilor, leselor si a solutiilor de igienizare, printre altele. Si oricat de grijuliu si atent ai fi, tot se mai intampla necazuri: si chiar daca economiile pentru animalele de companie pot ajuta in acest sens, vizitele neprevazute la veterinar si operatiile de urgenta nu sunt usor de suportat de catre portofel.
  5. Esti obsedat de curatenia imaculata a casei tale pline de mobilier de culoare alba. In regula, doar glumesc putin. Dar nu te astepta ca dupa ce adopti un Golden Retriever, sa nu gasesti fire aurii din blana sa peste tot pe suprafata covoarelor inchise la culoare din sufragerie. Sa iti cumperi un caine inseamna sa te dedici unui efort mai mare de a mentine curatenia, decat esti obisnuit, iar acest lucru include aspirarea in interiorul casei si curatarea in exteriorul casei, dupa ce animalul isi face nevoile. Asta mai ales atunci cand iti vine si soacra in vizita. Grozav!
  6. Te gandesti ca se vor ocupa copiii tai de tot. Te inseli amarnic. Cei mici se transforma rapid in adolescenti iubitori si responsabili si merita din plin cainele pe care l-au tot cerut de cativa ani incoace. Dar gandul ca niste copii pot creste un caine fara ajutorul tau (chiar mult ajutor) este nerealist. Cesar Millan poate da niste sfaturi grozave legate de includerea copiilor in dresajul cainelui, insa pana la urma, bunastarea animalului se afla in responsabilitatea adultului.
  7. Nu treci printr-o perioada ideala din viata ta, pentru a te putea dedica unui animal de companie pentru urmatorii 10-12 ani. In momentul in care incepi sa indragesti un caine, viata sa scurta (in comparatie cu a ta) nu este niciodata suficienta. De aceea trebuie sa te asiguri ca esti gata sa lasi o alta fiinta vie sa depinda de tine pentru cel putin 10 ani de acum inainte, sau, poate chiar mai mult.

Nu cred ca parintii tai mai in varsta si cu casa goala vor vrea cainele pe care colegii tai de facultate s-au gandit ca ar fi grozav sa il aduci in camin pentru mai mult de un semestru. Te gandesti sa lasi balta totul si sa te muti in celalalt capat al tarii pentru a lucra la o ferma timp de un an? Acesta ar putea sa nu fie momentul ideal sa-ti cumperi un caine. Chiar si sa cresti ceva mic precum un Bichon Maltez de 3 kg poate reprezenta o responsabilitate mai mare decat crezi. In concluzie, asigura-te ca esti pregatit pentru asta.

Cum ai stiut ca esti gata sa adopti un caine? Spune-ne si noua si impartaseste-ti experientele scriind un comentariu, mai jos!