Luni, Noiembrie 04, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Atunci cand temperatura de afara scade, succesul pe care il puteti obtine in urma dresarii cainelui saisi faca nevoile afara poate avea si consecinte negative. Sa convingeti un catel sa isi faca nevoile in vremea rece de afara, in ciuda ambientului cald si primitor care il indeamna sa ramana in casa, necesita adesea un efort suplimentar si o adevarata strategie.


Unii catei sunt relativ neafectati de inconvenientele vremii de iarna; pentru acesti caini poate fi simplu sainvete saisi faca nevoile afara, chiar si in conditii meteo extreme. Insa pentru cateii sensibili, vremea rece poate transforma obiceiul de a-si face nevoile afara intr-o adevarata corvoada.


Daca dvs. si cainele dvs. locuiti intr-o zona in care ploile si ninsoarea abundenta, caderile de grindina, lapovita, ghetusul, viscolele sau temperaturile extrem de reci v-au convins ca animalul dvs. nu-si va face niciodata nevoile afara, nu va ingrijorati! Acesta va invata, dar va fi nevoie de ceva mai mult efort din partea dvs. Aici gasiti sase indicii pentru a va ajuta sa va dresati cainelui saisi faca nevoile afara, chiar si in cele mai aspre conditii meteo.

Pregatiti-va.

Nu toti cainii au nevoie sa fie imbracati, insa pentru cei mai afectati si distrasi de conditiile meteo, hainele creaza o bariera protectoare care reduce stresul iesirii afara din casa. Este important sa asociati hainutele cu recompensele si jucariile lui preferate, dar si cu atentie pozitiva. Vestele ajustabile care prezinta chingi de reglare la nivelul toracelui si abdomenului sunt adesea cele cu care cateii se obisnuiesc cel mai usor. Pe masura ce cainele se obisnuieste tot mai mult cu imbracamintea, puteti incepe sail invatati sa poarte o haina mai groasa sau un pulover care saii acopere si capul si ghetute care saii imbrace si labutele. Pentru cainii care urasc sa se ude, jachetele si salopetele impermeabile pot fi utile. Inainte de iesirile afara, asigurati-va ca haina pe care o poarta nu ii acopera caile de defecare si urinare; apoi, verificati daca aceasta s-a murdarit sau s-a udat.

Curatati terenul.

Curatati zapada sau caderile de lapovita cu lopata pentru a crea un spatiu destinat defecarii si urinarii, ce trebuie sa aiba o suprafata de aproximativ 1-2 metri patrati. Atunci cand terenul este liber, este mai simplu pentru caine sa adulmece locurile in care si-a facut nevoile anterior, ceea ce il va predispune la revendicarea locului respectiv ca si ”toaleta” personala. Asigurati-va ca realizati o carare catre zona de „toaleta”, astfel incat catelul sa nu fie nevoit sa strabata bariere ude sau inghetate pentru a ajunge acolo. In conditii meteo extreme, o alta optiune constain cautarea unui loc alternativ, acoperit si protejat de precipitatii sau de acumularea zapezii, cum ar fi o streasina sau o arcada.

Invatati-l un semnal sonor.

De cate ori cainele dvs. iese afara sa-si faca nevoile, rostiti un semnal verbal, precum „repede” sau „fa-ti nevoile”. Repetati acest indemn doar o data sau de doua ori, nu de mai multe ori, pentru a intari semnificatia acestor cuvinte. Asociati aceste cuvinte cu gesturile initiale manifestate de nevoia de a-si face nevoile, precum mersul in cerc si adulmecatul. De indata ce catelul se obisnuieste cu semnalul verbal, il puteti rosti imediat dupa ce animalul ajunge in zona unde urineaza si defeca.

Transformati acest obicei intr-unul placut.

Invatati-va catelul ca defecand si urinand in zona potrivita, va primi o recompensa! In ce consta recompensa depinde de fiecare situatie si catel in parte - acesta poate isi doreste sa mai ramana afara sa se joace sau sa faca o plimbare, indiferent de vreme. Sau poate prefera sa se intoarca imediat in casa si sa primeasca acolo o recompensa gustoasa.

Limitati-i spatiul disponibil.

Atunci cand va luati un catel nou, poate fi foarte tentant sail lasati sa umble liber peste tot, insa astfel il veti expune la accidente. Incepeti prin a tine catelul intr-un mic tarc pentru caini, intr-o zona imprejmuita cu gard, intr-o cusca mare sau pur si simplu prin a-l plimba in lesa, langa dvs. Duceti-l in mod regulat afara, in preajma zonei in care isi face nevoile - o data la o ora sau doua, atunci cand oamenii sunt acasa pe timpul zilei, si imediat dupa evenimente care declanseaza reflexul de defecare, precum somnul, joaca, orele de masa, indiferent de cum arata vremea de afara. Pe timpul noptii, duceti afara catelul cat de des este necesar, ideal la fiecare doua sau trei ore in cazul puilor de caine, pentru a preveni scaparile nedorite. Daca puiul se scapa, intrerupeti-i actiunea cu o exclamatie de genul „vai!” si duceti-l imediat in zona de „toaleta”. Evitati pedepsele, deoarece acestea pot afecta procesul de dresaj, determinand animalul sa creada ca nu trebuie sa isi faca nevoile in preajma oamenilor.

Amplasati la interior o zona pentru nevoile cainelui.

Daca conditiile meteo nefavorabile, si anume inundatia, inghetul, ninsoarea sau frigul extrem, fac imposibila scoaterea animalului afara sa isi faca nevoile, atunci un spatiu de la interior special destinat acestui scop, precum un covor absorbant, o zona de interior cu iarba, un spatiu usor de curatat sau o litiera, pot ajuta ca solutii pe termen scurt. Pentru a va dresa catelul sa foloseasca spatiul interior, scoateti-l din zona interzisasi asezati-l in zona destinata nevoilor de defecare si urinare. Rasplatiti eliminarea adecvata cu o recompensa, asa cum ati face afara. Desi defecarea la interior poate ingreuna putin tranzitia la defecarea exclusiva in afara casei, aceasta tehnica poate fi mai sigura decat supunerea animalului la riscul de alunecare sau la cel legat de alte evenimente neplacute corelate cu vremea de afara.