Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Multi iubitori si detinatori de animale de companie ne-au scris despre simptomele pe care patrupedele le au atunci cand merg la tuns sau la spalat in saloanele de grooming sau la cabinetele veterinare. Unele manifestari includ gafait, salivatie excesiva, tremuraturi sau chiar o stare generala apatica, usor depresiva. Dupa finalizarea tunsului si sa sesiunii de imbait patrupedele arata grozav, insa sunt extrem de anxioase si traumatizate.



Nu toate animalele dezvolta aceasta anxietate si aceste simptome, insa multe o fac. Raspunsul lor la grooming poate incepe cu o anxietate usoara si sa escaladeze in episoade agresive, inclusiv cu proprietarul. Indiferent de maniera in care se manifesta anxietatea, este important sa luam masuri de preventie pentru a evita un posibil episod agresiv.

Transforma groomingul din tortura in rasfat

Multe animale de companie devin stresate chiar inainte de a ajunge pe masa de coafat a cabinetului sau salonului de grooming. Calatoriile cu masina pot provoca anxietate iar cainele ajunge la salon deja stresat si anxios. Exista cateva motive pentru care cainelui nu ii place in masina. Este posibil sa nu ii placa sa mearga cu masina sau sa asocieze mersul cu masina cu cabinetul veterinar sau salonul de grooming unde va fi tuns. Anxietatea si disconfortul pot fi induse de raul de miscare. Daca simptomele sunt extrem de intense, puteti discuta cu medicul veterinar legat de medicamentatie antivomitive.

Obisnuieste cainele cu manipulatul

Grooming-ul presupune ca personalul salonului sau cabinetului sa spele, sa perie, sa tunda animalul de companie in zone sensibile cum ar fi in jurul boticului, in zona ochilor, a labutelor, a cozii sau partea din spate sau in zona burticii.Obisnuiti cainele cu aceste manevre inca de cand este pui si va suporta usor vizitele la cabinetul veterinar sau la salonul de grooming. Periati cainele regulat, curatati blana din zona pernitelor la labute, spalati blanita si curatati-o din zona boticului si a ochilor, curatati regulat urechile. Intrebati medicul veterinar de substantele pe care le puteti folosi pentru curatatul urechilor si a celor speciale pe care le-ati putea utiliza pentru blanita din jurul ochilor. Adesea, aceasta zona necesita o ingrijire speciala, mai ales daca aveti un catel care lacrimeaza des. Incepeti periajul din zona soldurilor si apoi coborati usor pe labute pana in zona pernitelor. Daca catelul devine agitat nu insitati cu un periaj energic, ci continuati cu un masaj usor si placut. Animalul de companie se va relaxa incet si veti putea continua sa il periati fara a-l stresa.


Faceti salonul sau cabinetul veterinar un loc placut de vizitat

Intrebati medicul veterinar sau groomerul daca puteti aduce cainele la salon/cabinet fara a avea o programare pentru tuns, doar pentru a-l obisnui cu mirosul si locatia. Aduceti cu dvoastra recompense pe care personalul cabinetului sa il ofere in zona de receptie in momentul vizitei. Unele cabinete au deja aceasta procedura implementata si este posibil ca asistentii veterinari sau groomerii sa aiba deja recompense la dispozitie in zona de asteptare.Cainele va asocia vizita in cabinet cu experienta de a primi gustari delicioase si urmatroare vizita va fi mult mai placuta pentru acesta.

Gasiti solutii creative

Unii catei nu suporta sa fie ridicati pe mese sau sa stea pe suprafete alunecoase. Daca stiti deja ca animalul dvs de companie are anumite reticente in a fi luat in brate si ridicat pe masa de toaletaj, sugerati personalului salonului sa foloseasca o scara mobila sau sa va lase sa il ridicati dvoastra. Daca catelul nu suporta sunetul scos de foenul de uscat sau de masina de tuns exista solutii in comert pentru a limita aceste neplaceri. Exista bonete speciale care se pun pe ochi si urechi sau mansoane semi-elastice care se trag pe capul animalului , astfel incat sa se reduca zgomotul facut de aparatul de tuns sau de foen. Acestea pot reduce stresul si anxietatea animalului de companie.

Luati in considerare si o botnita

Puteti obisnui animalul cu botnita inca de pui, astfel ca experienta groomingului va fi mai putin stresanta atat pentru personalul care o executa cat si pentru animalul de companie. Exista botnite care au deschiderea din fata usor lejera, astfel ca animalul de companie poate primi recompense atunci cand sta linistit. Multi dresori cu experienta recomanda ungerea botnitei cu putin unt de arahide pe interior pentru ca patrupedul sa bage capul de bunavoie in botnita.

Desigur ca nu toate aceste recomandari vor functiona la toate animalele de companie. Este important sa aveti rabdare cu patrupedul dvoastra si sa il invatati cu toaletarea frecventa inca de cand este pui. Nu va enervati daca devine agitat si nu il certati agresiv daca nu va sta din prima sa il periati. Incercati sa faceti experienta cat mai blanda pentru animalul de companie pentru a putea sa aveti reusite in viitor.