Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

O unghie rupta de la labuta animalului dvs. poate fi atribuita cu usurinta unui sapat viguros in pamantul din curte sau unei activitati exagerate de tocire a unghiilor pe o placa speciala destinata acestui lucru, insa o unghie rupta poate reprezenta adesea un semnal mai serios pentru care se merita o vizita la medicul veterinar. Iata cateva explicatii ale problemelor pe care le pot semnaliza o unghie rupta sau o durere a degetului piciorului.

  • Infectii ale unghiei

Infectiile bacteriene, fungice sau micotice sunt frecvente la nivelul pernitelor si bazei unghiilor la caini si pisici, in special la aceia alergici la particule din mediul de viata, precum cele de praf, mucegai si polen. O sectionare gresita a unghiei sau ruperea acesteia pot duce, de asemenea, la o infectie daca zona afectata este expusa la agenti contaminanti. Semnele unei infectii pot include o lingere excesiva a zonei afectate sau schiopaturi. Este posibil sa observati iritatie sau exsudat la nivelul locului de implantare a unghiei in degetul propriu-zis. Infectiile severe pot cauza decolorarea unghiei, iar aceasta poate deveni friabila. Medicul veterinar poate recomanda spalaturi locale cu solutie antiseptica si, eventual, terapie cu antibiotice sau antifungice pe cale orala, in scopul rezolvarii acestor probleme. 

  • Carcinomul scvamocelular

Medicii veterinari au constientizat de mult timp faptul ca rasele de talie mare cu blana inchisa la culoare, precum labradorul negru, cainii din rasa Briard si cei din rasa Poodle de talie standard si cu blana inchisa la culoare prezinta un risc sporit de dezvoltare a unui anumit tip de tumora maligna (canceroasa) la nivelul degetelor. Aceste tumori, numite carcinoame scvamocelulare, pot distruge tesutul osos si pot favoriza fracturi ale oaselor degetelor. Este posibil sa observati niste pete de sange pe covor sau va puteti vedea animalul lingandu-si excesiv un anumit deget. O caracteristica importanta a carcinomului scvamocelular al degetului face ca membrii rasei de Poodle de talie standard si cu culoare deschisa a blanii (alba, crem, piersicie si roscata) sa fie refractari la acest tip de tumora (sa aveti in vedere ca acest principiu se poate aplica si pentru alte rase de caini cu blana deschisa la culoare). Un studiu genetic recent a explorat legatura dintre carcinomul scvamocelular al degetului si culoarea blanii la Poodle, identificandu-se astfel doua gene responsabile pentru culoarea blanii, gene implicate in manifestarea acestei tumori periculoase. Studiile au aratat faptul ca una dintre gene, care protejeaza animalele impotriva tumorii, lipseste la cainii din rasa Poodle cu blana neagra. Deoarece acest studiu a fost limitat doar la Poodle, aceste informatii nu pot fi generalizate pentru toti cainii cu blana deschisa la culoare. In plus, nu se stie inca daca aceasta aparenta „imunitate” fata de carcinomul scvamocelular se extinde si la hibrizii de Poodle, precum Goldendoodle si Labradoodle. Indiferent de culoarea blanii, orice caine cu un deget inflamat trebuie examinat de catre un medic veterinar si supus la investigatii imagistice si, evetual, la o biopsie de tesut al degetului. 

  • Melanomul degetului

Melanomul, o tumora canceroasa a celulelor pigmentate, se comporta diferit la caini in comparatie cu cazurile la om. Ne agitam din cauza pistruilor si a altor pete de pe pielea noastra. Totusi, in cazul cainilor, petele pigmentate de pe piele sunt de obicei benigne, deoarece melanomul malign apare in cavitatea bucala si la jonctiunea dintre unghie si prima falanga a degetului. Asemeni carcinomului scvamocelular, melanomul degetului poate distruge tesutul osos, poate scadea rezistenta unghiei si poate declansa desprinderea unghiei. In stadiile initiale ale acestei tumori mortale, puteti observa inrosirea sau exsudatia bazei unghiei. Daca este lasat netratat, melanomul degetului tinde sa metastazeze, facand din detectarea sa precoce un element salvator al vietii. Asemeni carcinomului scvamocelular, detectarea acestuia necesita o vizita la medicul veterinar, care poate recomanda o radiografie sau o biopsie a degetului.

  • Cancerul pulmonar si tumorile degetelor la feline

Melanomul este extrem de rar la pisici si, in timp ce carcinomul scvamocelular poate aparea la pisoi, acesta nu se manifesta de obicei la nivelul degetelor. Insa in circumstante deosebite, si pisicile pot manifesta tumori ale degetelor. Aceste tumori bizare nu isi au originea la nivelul degetului. Atunci cand un specialist oncolog examineaza o pisica cu un deget inflamat, primul impuls pe care il are poate lua prin surprindere proprietarul, deoarece medicul va recurge imediat la radiografie de torace. Motivul acestei investigatii este acela de a determina daca tumora reprezinta o metastaza a cancerului pulmonar la feline. Aceasta circumstanta deosebita la pisici este cunoscuta in randul oncologilor sub forma sindromului pulmono-digital. Identificarea acestui sindrom are o importanta critica, deoarece nu exista niciun tratament impotriva acestui timp de cancer, ci doar terapie paleativa care trebuie instituita imediat.

In concluzie: fiti precauti atunci cand vine vorba despre afectarea degetelor

Din toate aceste motive, daca observati ca animalul dvs. isi linge labele mai des decat este normal sau daca descoperiti la acesta o unghie rupta, verificati-i fiecare deget in parte pentru inflamatie, exsudat sau durere. Lingerea unui anumit deget nu trebuie ignorata, fiind recomandata in acest caz o vizita la medicul veterinar. Depistarea timpurie a unei tumori a degetului poate creste sansele de instituire a unui tratament eficient care sa va vindece de cancer animalul sau, cel putin, sa imbunatateasca durata si calitatea vetii acestuia.