Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Caii, avand posibilitatea de a se aclimatiza la vremea rece, de multe ori prefera, si, sunt mai bine, in aer rece. Iata cateva standarde minime de ingrijire pentru hrana, apa, adapost, spatiu, curatenie si ingrijirea copitelor oferite de Minesota Pet and Companion Animal Welfare Act. Unele din aceste standarde sunt cu atat mai importante pe timpul iernii. 

  • Zapada sau gheata nu sunt o sursa adecvata de apa pentru cai si toti caii ar trebui sa aiba posibilitatea sa aleaga un adapost protejat de vant, ninsoare, frig sau precipitatii. 
  • Un cal care necesita ingrijire speciala pe timpul verii - curatarea copitelor, medicamente sau regim alimentar special - va avea nevoie de ingrijire si in timpul lunilor de iarna. 
  • Pentru a usura tranzitia in iarna, caii ar trebui sa fie deparazitati, vaccinat si imunizat corespunzator si sa aiba o conditie fizica cat mai buna. 
  • In acest articol subliniem aspecte legate de necesarul de hrana si apa pe timp de iarna, adapostul, ingrijirea copitelor si oferim cateva recomandari privind managementul facilitatilor. 

Necesarul de apa

Cand caii consuma furaje de iarna, necesarul de apa poate creste. Fanul si cerealele contin in mod obisnuit mai putin de 15% umiditate, in timp ce iarba de pe pasune are 60-80% umiditate. Exista doua complicatii care pot interveni prin consumul inadecvat de apa in timpul sezonului rece: scaderea consumului de hrana si colica. 

Chiar daca furajul oferit este unul de calitate, caii vor consuma mai putin daca nu beau suficienta apa. Daca consumul de hrana este mic, atunci este posibil ca nivelul de energie al cailor sa scada, ceea ce va scadea toleranta acestora la temepraturile joase. Fecalele trebuie sa contina un nivel adecvat de umiditate. Daca materialul fecal devine prea uscat, se pot produce blocaje intestinale sau impastarea acestora. Un cal nu va dezvolta aceste afectiuni de pe o zi pe alta, ci in timp de cateva saptamani in care consumul de apa este inadecvat. 

Marea majoritate a cailor care cantaresc in medie 450 de kg au nevoie de 38- 45 de litri de apa pe zi, pentru nevoile lor fiziologice. In timpul lunilor de iarna, apa trebuie pastrata intre 7 - 18 grade C pentru a maximiza consumul. Studii efectuate in cadrul Universitatii de Medicina Veterinara Minesota arata ca poneii si-au crescut consumul de apa cu 40% in fiecare zi in care apa era incalzita peste temperatura de inghet in timpul sezonului rece. 

Cresterea aportului de sare va stimula calul sa bea mai multa apa; un cal ar trebui sa consume intre 28 - 56 grame de sare pe zi. 

Adapatorile trebuie curatate in fiecare zi si caii ar trebui sa aiba la dispozitie, indiferent de temperatura de afara, apa curata si proaspata. Daca folositi o sursa electrica de incalzire a rezervorului de apa, verificati cu atentie cablurile electrice si apa pentru a evita eventualele socuri electrice sau pericol de electrocutare. 

Zapada sau gheata nu sunt o sursa de apa adecvata pentru cai. Existata cateva studii stiintifice care arata ca unii cai, care sunt obisnuiti cu conditiile meteorologice de iarna isi pot acoperi nevoia de apa din zapada. Cu toate acestea, exista riscuri grave de sanatate asociate consumului de  zapada, inclusiv durata perioadei de adaptare necesara unui cal pentru a invata sa ingereze zapada, continutul real de apa in zapada si consumul total de apa. Prin urmare, daca unii cai salbatici se pot adapta la conditiile de mediu pentru a primi necesarul de apa din zapada, nu acelasi lucru il putem spune fara rezerve serioase si despre caii domestici, daca este sa luam in considerare riscul de a aparea probleme ale tractului gastrointestinal, colici si consumul redus de hrana. 

Alimentatia pe timpul iernii

Caii vor necesita mai multa energie pentru a mentine corpul la temperatura normala in timpul iernii. Temperatura sub care un cal are nevoie de energie supliementara pentru a mentine caldura corpului se numeste temperatura critica inferioara. Temperatura critica inferioara pentru un cal este considerata la 5o Celsius pentru blana de vara si -7o Celsius pentru blana de iarna. Temperatura critica superioara este considerata 30o Celsius. Cu toate acestea, temperatura critica inferioara poate fi diferita, functie de caracteristicile calului. Un cal cu blana scurta, care este expus la frig si umiditate va avea o temperatura critica inferioara mai ridicata decat cea a unui cal cu firul de par gros si depozite de grasime, care este aclimatizat pentru vremea rece. Un alt factor care poate influenta nivelul temperaturii critice inferioare este dimensiunea animalului. Animalele mici au o suprafata corporala mai mare in raport cu greutatea corporala si pot pierde caldura mai repede decat un animal mai mare. Un cal proaspat intarcat poate atige temperatura critica inferioara mai repede decat un cal matur. Foarte important este faptul ca vremea rece poate incetini cresterea, caloriile fiind deturnate de la cresterea in greutate la mentinerea temperaturii. Pentru a evita o slabire in timpul sezonului rece, caii trebuie sa fie hraniti cu calorii suplimentare.

Necesarul de energie creste cu cate 1% pentru fiecare grad care scade cub -7o Celsius. De exemplu, daca temperatura este de -17 o Celsius, un cal de 450 de kg va avea nevoie de un kg suplimentar de furaj pe zi. Unii sunt de parere ca alimentarea cailor cu mai multe cereale va ajuta la mentinerea unei temperaturi corporale mai ridicate a calului. Cu toate acestea, nu la fel de multa caldura este produsa din digestia, absorbtia si folosirea cerealelor, cum este produsa din fermentarea microbiana a furajelor. Cele mai multe date sugereaza ca nevoia de elemente nutritive nu se schimba in timpul sezonului rece. 

Iarna, blana lunga ar putea ascunde pierderea in greutate. Evaluarea regulata a conditiei fizice si a starii de sanatate este recomandata de catre specialisti, pentru a evita eventualele probleme. In cazul in care un cal incepe sa scada in greutate, se recomanda cresterea cantitatii de furaje. In mod similar, atunci cand un cal ia prea mult in greutate, se recomanda scaderea cantitatii de furaje. Aranjarea cailor pe varsta, conditie fizica, precum si necesar de nutritienti face mai usoara hranirea adecvata pe grupuri de cai. 

Adapostul 

Caii trebuie sa aiba adapost de vant, lapovita si furtuni si accesul liber la grajd sau sopron, sau sub niste copaci, daca nici unul din cele mentionate nu este disponibil. Daca nu bate vantul si nu este umiditate, caii tolereaza usor temperaturile care scad putin sub 0o Celsius. Daca au adapost, caii tolereaza fara probleme temperaturi sub -40o Celsius. Cu toate acestea, caii se simt cel mai bine la temperaturi intre -7 o Celsius si 18o Celsius, in functie de tipul de blana pe care il au. Ca regula generala, pentru sopron, dimensiunea recomandata pentru doi cai este de 22 de metri patrati si cate 6 metri patrati pentru fiecare cal suplimentar. Aceste recomandari vin in contextul in care se presupune ca respectivii cai se inteleg bine. 

Paturile speciale

Blana actioneaza ca izolatie, prin retinerea aerului. In cazul in care parul este umed sau plin de noroi, aerul isi reduce calitatea de izolare si pierderile de caldura cresc. Este important sa pastram calul uscat si ferit de umezeala. Cum era de asteptat, un cal cu stratul de blana mai gros, poate retine mai multa caldura. Au fost efectuate mai multe cercetari cu privire la beneficiile folosirii paturilor pentru cai, pentru a reduce efectele vremii rece. Marea majoritate a cailor sunt acoperiti cu patura din cauza convingerilor personale ale proprietarilor. Cu toate acestea, acoperirea unui cal cu o patura este necesara, pentru a reduce efectele vremii rece sau nefavorabile atunci cand:

  • nu exista un adapost disponibil in perioadele de repaos ale cailor si temperatura scade sub -15o Celsius.
  • exista posibilitatea ca vremea sa fie umeda si calul sa se ude - ploaie, zapada, lapovita.
  • blana de iarna a calului a fost tunsa.
  • calul este foarte tanar sau foarte batran. 
  • calul nu s-a aclimatizat la vremea rece. 
  • calul a fost adus dintr-un climat cald. 

Este important ca patura sa fie pe marimea calului. Caii pot face rani de la frecusul paturii pe piele, acolo unde chingile fixeaza patura care nu este potrivita. In cazul in care calul sta doar acoperit, patura trebuie scoasa zilnic pentru a inspecta pielea, blana si pentru a o repozitiona, daca este cazul. Aveti grija ca patura sa fie uscata si ca nu o puneti pe un cal ud. 

Exercitiul fizic

Exercitiul fizic nu trebuie oprit in timpul lunilor de iarna. In timpul iernii sau conditiilor meteorologice extreme, multi cai nu beneficiaza de conditii pentru exercitiul fizic. Efortul fizic limitat sau repaosul total in timpul iernii pot cauza edeme la nivelul picioarelor, mai ales in partea inferioara a acestora. 

Pentru un cal care nu este in forma fizica buna, mersul prin zapada inghetata poate cauza probleme la nivelul tendoanelor. Evitati zonele cu gheata, pentru siguranta calului si a calaretului. 

Una din cele mai mari provocari ale echitatiei pe timp de iarna implica racirea calului cu blana de iarna groasa. Lasand calul fierbinte, transpirat si umed intr-un hambar rece, va puteti trezi cu acesta bolnav. 

Ingrijirea copitelor

Copitele cailor cresc de regula mai incet in timpul iernii. Cu toate acestea, copitele acestora trebuie curatate si ajustate, la fiecare 6-12 saptamani. Ajustarea copitelor depinde de fiecare cal si de dimensiunea acestora. Iarna, in copitele cailor se pot forma bile de gheata sau de zapada, care ingreuneaza mersul acestora si le cresc sansele de a aluneca si a cadea. De asemenea, bilele de gheata pot pune presiune mai mare pe tendoane si articulatii, acesta fiind motivul pentru care copitele cailor ar trebui curatate zilnic, atunci cand este zapada iar caii sunt lasati afara. 

Caii au o tractiunea mai buna pe zapada si gheata, atunci cand nu sunt potcoviti. In cazul in care este necesara potcovirea calului, trebuie avuta grija la depunerea de gheata si zapada si compactarea acestora pe copite. Se pot atasa potcoavelor tampoane de zapada si stifturi pentru a evita astfel de situatii. 

Managementul facilitatilor si padocului iarna

Gheata este o problema serioasa in padocuri de vreme ce caderile si alunecarile cailor pot duce la rani grave. Cea mai buna solutie este scoaterea cailor din padoc pana la topirea ghetii, dar putini proprietari de cai au aceasta optiune. Nisipul poate fi utilizat pentru a mari tractiunea. Cu toate acestea, caii nu trebuie hraniti in locuri cu nisip, pentru a evita riscul de ingerare. Sarea poate accelera topirea ghetii, in cazul in care temperaturile nu sunt extrem de scazute. 

Nu exista nici o cercetare facuta in privinta efectului pe care il are sarea asupra copitelor cailor, dar ca o masura de precautie, sarea ar trebui folosita cu moderatie. Daca folositi sarea pentru a topi gheata, asigurati-va ca exista o sursa alternativa de sare pentru cai, mereu la dispozitia acestora. 

Nu trebuie in nici un caz folosit amestecul de sare cu nisip pentru pardoselile padocurilor, din cauza riscului de ingestie a acestuia de catre cal. Se pot raspandi de asemenea rumegus de lemn de frasin sau gunoi de grajd proaspat. Fanul, paiele, resturile de lemne au tendinta de a aluneca pe gheata si nu ofera aderenta suplimentara. Pentru a preveni aparitia ghetii pe viitor in padoc, instalati jgheaburi, consolidati constructia acestuia si reduceti cantitatea de gunoi de grajd din padoc. 

In timpul ninsorilor abundente, proprietarii de cai sunt incurajati sa curate zapada de la padocuri. pentru a facilita accesul cailor la apa, mancare si adapost. Nametii de zapada stransi de la padocuri trebuie mutati departe de gurile de puturi, fantani, fose septice, cursuri de apa etc. Zapada scoasa din padocuri contine gunoi de grajd si poate contamina cursurile de apa. Mutarea zapezii este destul de scumpa, asa ca trebuie sa mutati zapada cat mai putin cu putinta. Deszapezirea ajuta, de asemenea, ajuta la drenajul apei in timpul topirii zapezilor. Trebuie luata in considerare incarcarea cu zapada a acoperisului si trebuie imbunatatita structura de rezistenta a padocului, daca este o constructie mai veche. Structura de rezistenta trebuie verificata regulat pentru a vedea daca exista fisuri, putregai sau orice modificare a acesteia. Lemnul are semne vizibile de uzura, daca nu este tratat regulat. In hambarele inchise, in care zapada poate intra in mansarde, se dezvolta conditii propice pentru dezvoltarea mucegaiului. Ventilatia este extrem de importanta deoarece va ajuta la controlul temperaturii si a nivelului umiditatii si poate reduce sau chiar elimina contaminantii. Ventilatia proasta poate afecta sistemul respirator al calului. Ventilatoarele de tavan pot ajuta la facilitarea schimbului de aer iar gunoiul de grajd si asternutul umed trebuie curatate zilnic.

Concluzii

In lunile de iarna, cailor trebuie sa li se administreze apa calda, sa li se ofere suplimente de hrana in timpul zilelor geroase, sa fie tinuti la adapost si sa le fie ingrijite copitele regulat. De asemenea, este necesara o evaluare completa a starii de sanatate si a conditiei fizice. Adapostul trebuie sa fie sigur din punct de vedere al constructiei si al conditiilor de ventilatie. Caii au posibilitatea de a se aclimatiza la vremea rece, de aceea, daca au de ales, prefera sa stea afar