Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Sobolanii domesticiti pot fi animale de companie amuzante si usor de intretinut. Acestia sunt curati, prietenosi, jucausi si linistiti, iar dintre toate „animalele de buzunar”, se considera ca ei detin un mod unic de a interactiona cu proprietarul. Prin reproducere selectiva, au aparut multe varietati de culoare si aspect al blanii.

  • Lungimea medie a corpului sobolanilor adulti este cuprinsa intre 23-28 cm, cu o lungime medie a cozii de 18-23 cm;
  • Greutatea medie a sobolanilor este cuprinsa intre 350-450 g in cazul femelelor si intre 450-650 g (in cazul masculilor);
  • Durata medie de viata este de 2-3 ani.

Dieta

Ratia unui sobolan contine 12-16% proteine si 4-6% grasimi, fie sub forma de pelete, fie sub forma de batoane. Suplimentati dieta acestora cu mici cantitati de fruce proaspete si spalate, bogate in nutrienti, cum ar fi fructele de padure, bananele, papaya, caisele si legumele crude precum mazarea, cartoful dulce, broccoli, porumbul pe stiulete si plantele cu frunze verzi.

Gustarile ocazionale care vor fi devorate cu placere de catre sobolanul dvs. de companie includ:

  • Cereale fara zahar sau cu continut scazut de zahar (de ex. grau expandat, orez, seminte de mei sau pernite din grau macinat);
  • Popcorn;
  • Ovaz deshidratat;
  • Paste sau paine integrala.
  • Dietele comerciale bazate pe seminte pot fi, de asemenea, oferite ca si gustare ocazionala. Daca sunt administrate ca si aliment preponderent, semintele predispun sobolanii la obezitate si la deficiente nutritionale. Evitati sa oferiti branza acestor animale, deoarece aceasta contine multa grasime iar sobolanii nu pot tolera cantitati mari de lactoza.
  • O sursa de proteina vegetala, cum este lintea, poate fi oferita ocazional, insa evitati proteinele de origine animala. Desi sobolanilor le face placere sa consume carne, o dieta bogata in proteine este asociata cu aparitia afectiunilor renale la animalele adulte.
  • Asigurati-le apa proaspata in adapatori si pozitionati-le pe acestea astfel incat tubul metalic sa se afle suficient de jos incat animalul sa ajunga la el cu usurinta. Sobolanii vor bea doar o parte din apa din recipient, insa acesta trebuie golit, curatat si reumplut zilnic cu apa proaspata.

Ingrijire

Alegeti o cusca cat mai mare pentru sobolan. Despre rozatoare se stie ca au tendinta sa roada cate ceva in permanenta, de aceea sunt recomandate custile din otel inoxidabil, plastic dur sau sarma. Evitati-le pe cele construite din lemn sau metal moale.

Custile cu podea din plastic dur si cu bare metalice apropiate sunt ideale din punct de vedere al izolarii animalului, cat si din punct de vedere al ventilatiei.

Terariile nu ofera o ventilatie adecvata si trebuie, de aceea, evitate. Asigurati animalului suficient material pentru a-si construi cuibul si un asternut adanc care sa fie capabil sa retina, sa acopere si sa absoarba urina. Alegeti un substrat curat, absorbant, netoxic si inodor. Produsele pe baza de hartie reciclata sau talasul din plop reprezinta cele mai bune substraturi pentru asternut.

Exista cateva substraturi care trebuie evitate:

  • talasul din cedru contine chimicale toxice care pot cauza iritatii;
  • asternutul din coceni de porumb are tendinta sa mucegaiasca si poate provoca obstructii intestinale daca este ingerat;
  • rumegusul sau orice talas din pin poate provoca iritatii ale ochilor si ale cailor respiratorii.

De asemenea, asigurati hartie maruntita ca si material pentru cuib. Evitati produsele pe baza de vata de bumbac din comert, deoarece acestea pot fi ingerate si pot duce astfel la blocaje intestinale.

Asigurati jucarii in forma de tunel, roti pentru alergare si cutii pentru cuib in scopul mentinerii sanatatii mentale a animalului dvs. Oferiti-i role din carton si blocuri lemnoase pentru ros.

Temperatura ambientala optima pentru rozatoare este cuprinsa intre 18-26°C, cu o umiditate relativa de 40-70%. Feriti cusca de expunerea directa la soare si la alte surse de caldura precum radiatoarele, sau de zonele cu curenti de aer.

Sobolanii sunt animale sociabile. Masculii adulti trebuie separati daca nu provin din aceeasi generatie sau daca nu au crescut impreuna. Femelele sau perechile de sexe diferite se impaca bine. Daca perechile de sexe diferite stau impreuna, sterilizati masculii, deoarece sobolanii reprezinta o specie prolifica. Curatati bine o data sau de doua ori pe saptamana cusca si obiectele anexe acesteia. Schimbati asternutul si dezinfectati toata suprafata custii. De asemenea, curatati si recipientele pentru hrana si apa.

Manipulare

Cel mai potrivit mod de a lua in mana un sobolan domestic este acela de a-l apuca cu mana de spate, din zona cefei. infasurati usor cutia toracica a animalului cu degetele si ridicati-l. Acesta poate fi rezemat cu grija de corpul proprietarului, fiind necesar un minim de contentie. Nu apucati sobolanul de coada deoarece acesta poate fi ranit cu usurinta daca coada nu este apucata in mod corespunzator.