Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Sinsilele sunt niste rozatoare mici si fermecatoare, ce isi au originea in America de Sud, de unde in prezent aproape ca au disparut complet datorita faptului ca sunt vanate pentru blana lor deasa. Acestea sunt adaptate pentru altitudini mari, deoarece traiesc pe versantii reci si stancosi ai Muntilor Anzi din chile, Peru, Bolivia si Argentina, ascunzandu-se in vizuini sau crevase din stanci si formand grupuri de cateva sute de animale. Tind sa fie animale afectuoase, curioase si sociabile, care pot crea relatii stranse cu proprietarii lor si carora le place sa fie tinute in brate si mangaiate. Anumite caracteristici ale sinsilelor le fac pe acestea sa fie animale unice, iar cine are in vedere saisi achizitioneze o sinsila ar trebui sa cunoasca aceste 10 lucruri fascinante despre ele.

1. Dintii lor cresc continuu.

Ca si alte rozatoare, sinsilele prezinta dinti care cresc cu un ritm de 7,6 cm/an. Dintii lor inferiori si superiori trebuie sa se alinieze pentru a se toci in mod adecvat intre ei, in timpul masticatiei. Alinierea inadecvata, sau malocluzia, se instaleaza atunci cand dintii nu au un contact adecvat intre ei si, prin urmare, nu se tocesc in mod corect, ajungand la crestere exagerata. Acest lucru se poate intampla in cazul dintilor vizibili din fata (incisivi) sau al celor din spate (molari si premolari), care nu se vad. Dintii cu crestere exagerata pot zgaria limba, obrajii sau buzele animalului, cauzand dificultati in masticatie, dureri ale cavitatii bucale, apetit scazut, scadere in greutate, hipersalivatie, atingerea cu laba a fetei si infectii ale radacinilor dentare. Daca observati vreunul din aceste semne, apelati la un medic veterinar. Pentru a le ajuta sa-si toceasca dintii in mod adecvat, trebuie sa oferiti sinsilelor obiecte din lemn netratat (disponibil in petshop-uri) pe care acestea sa le roada.

2. Sunt animale ierbivore.

Sinsilele au nevoie de o dieta bogata in fibre, compusa predominant din fan de iarba. Desi fanul de lucerna poate fi administrat si puilor de sinsile care se hranesc cu lapte matern sau celor aflati in crestere (la pui, autorul recomanda administrarea acesteia pana la varsta de 9 luni), fanul de timoftica este preferat pentru sinsilele adulte care nu se reproduc, deoarece lucerna este prea bogata in proteina si calciu, putand favoriza obezitatea si aparitia calculilor vezicali derivati din calciu. Pe langa o cantitate nelimitata de fan, sinsilele trebuie hranite si cu una sau doua linguri pe zi de dieta comerciala formata din pelete, formulata special pentru sinsile, precum si cu legume proaspete. Cantitati mici de verdeturi proaspete sarace in calciu (precum salata verde, varza, dovlecelul si ardelul gras) si cantitati foarte mici de fructe bogate in fibre (mere si fructe de padure) pot fi oferite zilnic pentru asigurarea necesarului de fibre si a tocirii adecvate a dintilor.  Consumul excesiv de legume poate duce la diaree. Gustarile dulci (precum stafidele, fructele uscate, iaurtul, etc.) si alimentele bogate in grasimi (precum nucile si semintele de floarea-soarelui) trebuie evitate pentru a preveni tulburarile gastrointestinale si obezitatea. Apa proaspata trebuie administrata zilnic intr-o adapatoare sau intr-un bol.

3. Au o blana extrem de deasa.

Sinsilele poseda pana la 60 fire de par pentru fiecare folicul pilos, spre deosebire de om, care poseda numai cate un fir de par pentru fiecare folicul pilos, ceea ce face ca blana lor sa fie foarte deasa, pentru a le permite sa retina caldura corporala la altitudini ridicate. Din nefericire, blana lor densa a fost ravnita de braconieri, care au prins in capcane si ucis sinsilele salbatice pentru a le vinde pielea in schimbul hainelor de blana, contribuind la extinctia iminenta a exemplarelor din libertate. Blana moale si matasoasa a sinsilelor domesticite le face pe acestea foarte placute la mangaiere si dezmierdare.

4. Se mentin curate cu ... baile de nisip!

In teritoriul lor nativ din America de Sud, sinsilele se afunda in cenusa vulcanica, care le mentine curata blana lor deasa. In mod similar, sinsilele domesticite necesita cate o baie in nisip de doua sau trei ori pe saptamana. Pentru a-si mentine blana lucioasa si pentru a le absorbi uleiul de pe piele, sinsilelor domesticite trebuie sa li se ofere o cutie din plastic sau din carton cu nisip, cu dimensiunile de 15 x 15 x 23 cm, care sa contina 5-7 cm de nisip pe fund. Produsele comerciale pe baza de nisip disponibile pentru sinsile pot fi achizitionate online sau din petshop-uri. Casutele cu bai de nisip pentru sinsile (containere din plastic cu baza sferica si cu capac in forma de acoperis) se vand, de asemenea, online sau in magazinele de specialitate. Baile de nisip trebuie oferite timp de cate 10-15 minute si inlaturate dupa utilizare. Sinsilele sar de obicei in baia de nisip si se rostogolesc rapid prin nisip de cateva ori, parand sa savureze la maxim acest moment.  Deoarece nisipul se poate imbacsi cu fecale si urina, acesta trebuie schimbat la fiecare doua sau trei saptamani sau de cate ori incepe sa formeze bulgari.

5. Isi pot declansa desprinderea parului pentru a putea scapa de pradatori.

Sinsilele elibereaza smocuri de blana atunci cand sunt manevrate in mod necorespunzator, cand sunt stresate sau cand se lupta - un mecanism de aparare numit ”scapare de blana”. In libertate, daca ajunge in gura unui pradator, sinsila isi desprinde o portiune de blana pentru a scapa.  Nu apar de obicei leziuni permanente ale pielii atunci cand are loc acest fenomen. Blana creste la loc, desi acest proces de crestere poate dura cateva luni. Deoarece prezinta acest mecanism de aparare, sinsilele trebuie manipulate cu atentie, cu o mana fiindu-le sustinut de dedesubt corpul, iar cu cealalta, baza cozii. Atunci cand trebuie contentionate, infasurati-le corpul intr-un prosop. Trebuie sa aveti grija sa nu le apucati de blana sau piele, deoarece aceste animale isi pot desprinde o portiune mare de par, care ramane in mana persoanei care apuca de blana.

6. Sunt animale nocturne.

Sinsilele salbatice sunt foarte active seara, mai ales la apus si dupa ce se lasa intunericul. Totusi, sinsilele domestice se adapteaza cu usurinta la programul oamenilor. Animalele de companie trebuie sa se bucure de odihna in timpul zilei si de o ascunzatoare in care sa doarma, daca doresc. Multe dintre acestea apreciaza o roata in cusca lor, pe care sa alerge si sa faca miscare in timpul noptii. Asigurati-va ca roata este suficient de mare; cea mai potrivita este aceea adaptata si pentru porcusori de Guineea. Deoarece sinsilelor le place adesea sa alerge in timpul noptii, daca aveti un somn superficial, este posibil ca aceste animale sa nu fie potrivite pentru dvs.

7. Au o viata lunga.

Sinsilele domestice, atunci cand sunt corect ingrijite si hranite, traiesc in medie aproximativ 10 ani. Au fost raportate exemplare care au trait pana la 20 ani. Persoanele care se gandesc sa achizitioneze o sinsila ca si animal de companie, ar trebui sa se decida daca sunt pregatite sa ingrijeasca atat timp un astfel de animal.

8. Sunt foarte rapide si agile.

Sinsilele au nevoie de mult spatiu pentru a alerga. Cozile lor lungi si stufoase ca o perie le ajuta sa isi mentina echilibrul in timpul salturilor. Spatiul lor de cazare trebuie sa aiba o suprafata minima de 1,2 x 1,2 x 1 m, doar pentru un singur animal, iar, deoarece aceste animale sunt foarte active, cusca lor trebuie sa prezinte nivele multiple pentru ca ele sa poata sari sau catara, dar si pentru a se putea ascunde.  Sinsilele trebuie cazate separat daca nu au crescut impreuna si daca cusca nu este suficient de mare. Altfel, pot aparea lupte intre ele. Perechile formate din sexe diferite nu trebuie tinute impreuna decat daca masculul este sterilizat sau daca se doreste obtinerea unor pui! Cusca trebuie asezata intr-o zona linistita pentru a minimaliza gradul de expunere la miscari bruste si la zgomote puternice, care pot stresa animalele. Ca si alte rozatoare, sinsilelor le place sa roada orice, iar de aceea, pentru cazarea lor se prefera custile metalice, in locul celor din lemn. Sarmele din metal galvanizat nu trebuie folosite pentru construirea acestor custi deoarece contin zinc, care poate fi toxic atunci cand este ingerat. Ochiurile din reteaua de sarme trebuie sa fie suficient de mici pentru a nu permite blocarea membrelor intre barele metalice. Pentru a diminua probabilitatea de aparitie a leziunilor membrelor (care poarta denumirea de pododermatita sau ”durere podala”), o parte din pardoseala formata din reteaua de sarme trebuie acoperita cu Plexiglas, gresie sau placi de lemn (desi lemnul este dificil de dezinfectat) pentru a mai elibera din presiune exercitata de catre plasa metalica a pardoselii asupra talpilor sinsilelor. Pe pardoseala custii trebuie asigurat un strat gros de asternut din hartie, care sa absoarba urina si fecalele. Atunci cand tineti o singura sinsila, asternutul acesteia trebuie curatat partial in fiecare zi si completat cu asternut curat in fiecare saptamana. Talasul nu este recomandat, deoarece acesta poate genera particule de praf care poate produce iritatii sau care poate fi ingerat. Sinsilelor trebuie sa li se permit sa alerge zilnic si in afara custii, intr-un mediu in care pot sa se joace si sa se mentina in forma in conditii de siguranta, insa nu trebuie niciodata lasate nesupravegheate, deoarece pot roade cablurile electrice, suprafetele vopsite sau alte obiecte care pot fi toxice sau periculoase pentru ele.

9. Sunt foarte sensibile la socul termic.

Deoarece sinsilele au evoluat pentru a supravietui la altitudini ridicate si la temperaturi scazute, nu fac fata climatului cald. Cu blana lor deasa, se simt cel mai bine la temperaturi mai mici de 20 grade Celsius si cu siguranta nu pot tolera temperaturi mai mari de 26 grade Celsius. Peste aceasta temperatura, aceste animale intra in colaps datorita caldurii. Colapsul reprezinta adesea primul semn de boala, deci prevenirea acestui fenomen reprezinta cea mai convenabila varianta. Aceste animale nu tolereaza deloc nici umiditatea excesiva. Socul termic la o sinsila reprezinta o urgenta de viata si de moarte si necesita interventie medicala imediata, inclusiv bai cu apa rece si fluidoterapie subcutanata sau intravenoasa. Iar desi sinsilele prefera temperaturile mai mici, acestea nu trebuie in general tinute afara, unde variatiile de temperatura pot fi extreme, deoarece pot suferi degeraturi la nivelul membrelor si urechilor, care sunt mai putin invelite in blana.

10. Necesita ingrijiri medicale veterinare.

Multi proprietari de sinsile nu realizeaza faptul ca animalele lor trebuie duse anual la veterinar pentru a li se verifica dintii si pentru a fi cantarite. Problemele dintilor, mai ales infectiile radacinilor dentare datorate cresterii excesive a acestora prin osul maxilarului, asa cum se intampla si in cazul abceselor de masea de minte la om, sunt extrem de frecvente la sinsilele mai in varsta.  Abcesele dentare prezinta adesea o evolutie lenta si subtila, care poate fi depistata din timp doar de un medic veterinar specialist care simte prin palpare abcesul dentar, de-a lungul curburii inferioare a mandibulei, si care observa scaderea in greutate dincolo de stratul gros de blana.  Adesea, sinsilele cu abcese dentare sunt diagnosticate prea tarziu in cursul bolii, atunci cand nu mai sunt disponibile atat de multe optiuni de tratament. De aceea este esential ca sinsilele sa beneficieze anual de un examen clinic amanuntit, inclusiv de masurarea greutatii corporale si de un consult stomatologic.

Sinsilele pot fi iubitoare si fenomenale, dar asemeni altor animale de companie, au nevoi speciale pentru a ramane sanatoase si pentru a se dezvolta armonios.  Daca aveti in vedere sa va cumparati o astfel de creatura fascinanta, asigurati-va ca vorbiti mai intai cu un medic veterinar pentru a va asigura ca sinsila vi se potriveste ca si animal de companie.