Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

S-a estimat faptul ca exista, pe teritoriul american, 13 milioane de reptile crescute ca si animale de companie. O parte din responsabilitatea proprietarilor de reptile si amfibieni este legata de cunoasterea informatiilor necesare despre aceste animale, inclusiv informatii despre salmoneloza.

Majoritatea reptilelor si amfibienilor raspandesc Salmonella. Salmonella spp. face parte din flora intestinala normala a reptilelor si amfibienilor sanatosi. Aceasta poate fi eliminata prin fecale in mod sporadic sau continuu. Deoarece animalele se comporta normal, nu exista semne de avertizare asupra potentialului pericol al eliminarii acestui agent patogen.

Cum se transmite Salmonella la oameni?

Salmonella spp. se poate transmite la oameni prin contactul direct cu reptilele/amfibienii sau fecalele acestora. Se spune "ca riscul de infectie creste doar prin simpla detinere in casa a unei reptile" (Mermin 2004). Transmiterea directa a bolii se face prin atingerea fecalelor, apoi atingerea fetei sau introducerea mainii in gura. Transmiterea indirecta are loc atunci cand bacteria ramane in contact cu o suprafata intermediara pentru mai mult timp. De exemplu, daca reptila defeca in cusca, paseste apoi peste aceste fecale si le transporta pe membrele sale (chiar si in stare uscata sau in cantitate foarte mica) acestea se pot fixa pe covor. Mai tarziu, dvs. puteti atinge covorul, apoi puteti duce mainile pe fata sau le puteti introduce in gura.

Care sunt simptomele salmonelozei la oameni?


Semnele infectiei cu Salmonella la oameni includ, de obicei, diaree, febra, crampe abdominale si stare generala de rau. Din pacate, infectiile severe pot fi frecvent intalnite la persoane cu sistem imunitar slabit. Aceste infectii pot duce la toxicitate in sange, meningita, abcese cerebrale, infectii ale muschiului cardiac si chiar moarte.

Ce persoane sunt mai expuse la salmoneloza?


Un studiu a aratat faptul ca 45 % dintre cazurile de salmoneloza asociata cu reptilele au aparut la copii cu varste mai mici de 5 ani. Relativa slabiciune a sistemului imunitar al copiilor, suprapusa peste conditiile de igiena precara, atribuie detinerii de reptile un risc crescut de contractare a salmonelozei in gospodariile cu copii mici. si alti indivizi imunosupresati mai sunt supusi acestui risc, inclusiv femeile insarcinate, pacientii ce urmeaza radioterapie, chimioterapie sau terapie cu doze mari de steroizi, precum si pacientii pozitivi la HIV.

Ce pot face pentru a minimaliza riscul de imbolnavire?


    • Spalati-va pe maini. Cea mai importanta masura de preventie impotriva bolilor infectioase o reprezinta spalarea mainilor cu apa calda si sapun. Spalati-va pe maini, nu numai dupa contactul cu animalul dvs. de companie sau cu fecalele acestuia, dar si dupa contactul cu hrana, asternutul sau cusca acestuia. Spalati-va pe maini chiar si daca purtati manusi.

    • Niciodata nu mancati, nu beti sau nu fumati in zonele destinate reptilei dvs. Niciodata nu va lasati reptila sa se apropie de locurile in care tineti mancare.

 

  • Nu va atingeti ochii, gura sau nasul.
    Spalati si dezinfectati in mod regulat spatiul in care va tineti reptila/amfibianul. Este important sa dezinfectati si vasul cu apa, deoarece acesta poate servi ca si mediu de cultura pentru multiplicarea rapida a bacteriilor.