- Detalii
- Îngrijire la reptile
Ingrijirea broastei testoase Sulcata sau a testoasei africane cu pinteni
Informatii despre crestere si alimentatie Geochelone sulcata - sau a testoasei africane cu pinteni: speranta de viata, alimentatie, adapost si probleme generale cu care se confrunta aceasta testoasa.
Informatii cu privire la Geochelone sulcata
Speranta de viata: in medie 50-80 de ani, pana la 150 de ani
Lungimea carapacei: pana la 0,8 m
Istoria naturala
Acesti „giganti blanzi” sunt gasiti in Africa de-a lungul partii sudice a marginii Saharei. Testoasele Sulcata locuiesc in medii care includ desertul arid si fierbinte, zonele cu tufarisuri si savana. Aceste testoase nu hiberneaza.
Reproducere
Testoasele Sulcata ating maturitatea sexuala la aproximativ 5 ani de viata, moment in care ajung la 11-18 kg. Aceasta specie poate fi crescuta usor in captivitate. In momentul reproducerii, o femela poate sa depuna pana la 6 cuiburi pe an, fiecare cu cate 15-20 de oua. Ouale ar trebui tinute in vermiculit la o temperatura de 30ºC si o umiditate de 70%-80%, eclozarea avand loc la 85-100 de zile de incubatie.
Imprejmuirea
Va recomandam insistent ca adultii sa fie cazati in exterior pentru a fi sanatosi si pentru a avea o marime corespunzatoare.
Cazarea in exterior: tarcurile de exterior asigurate in timpul lunilor de vara ar trebui sa fie protejate pentru daunatori prin plantarea deasa a unor arbusti si copaci mici ornamentali. tarcurile ar trebui sa includa locuri de refugiu stancoase, precum si zone suplimentare de umbra.
Testoasa Sulcata este o specie cu adevarat „sapatoare”, astfel incat este esential sa securizati tarcul avand in vedere ca aceasta specie sapa cu usurinta un tunel si scapa din tarc. imprejmuirea securizata este vitala. Temperatura ar trebui sa varieze intotdeauna intre 27 ºC si 29 ºC. In timpul sezonului rece, tarcurile de exterior pentru iarna ar trebui sa includa o cazare calduroasa, cu un tarc ridicat de la nivelul solului. Asigurarea pad-urilor de incalzire si a incalzitoarelor ceramice suspendate de plafon, ajuta la mentinerea temperaturilor calde.
Cazarea in interior: Pentru puii eclozati, un bazin de 150-280 L sau o zona de 1.2 m x 0.6 m ar fi adecvate. Tarcurile de interior ar trebui sa reproduca habitatul lor natural. Ar trebui sa existe un incalzitor sub bazin, lampi de incalzire si lumina UV (spectru complet). Va rog sa va asigurati ca aveti o lumina UV. Asternutul ar trebui sa fie un amestec de pamant cu turba, mulci de chiparos sau bucata de gazon. Evitati scoarta de copac, nisipul, meiul si cojile de nuca sau orice alt substrat care este suficient de mic pentru a putea fi ingerat, intrucat multe reptile tind sa inghita substratul.
Se poate monta un tarc temporar sau pe timp de iarna pentru adulti care sa aiba o suprafata mare de 2.4 m x 3 m, cu podeaua acoperita de o prelata si cu talas de fan de 5 cm grosime ca si substrat. Asemeni grajdurilor de cai, substratul ar trebui inlocuit frecvent pentru a asigura un mediu curat. In tarc ar trebui sa existe un bol mic cu apa (suficient de larg ca acestea sa se scufunde in el). Scufundati-le intr-un bol cu apa calda de doua ori pe saptamana timp de 10 minute. Acest lucru incurajeaza defecarea si aportul de apa.
Alimentatia
Testoasa sulcata are nevoie de o dieta cu un continut ridicat de fibre, aceasta constand in principal in ierburi mari, cu frunze late si fan precum fanul de timoftica sau cel de iarba de livada. Oferiti si alte plante care includ trifoiul, frunzele de patlagina, seminte de ciulin, papadie si felii moi de cactus Opuntia. Suplimentati acesta dieta verde cu ierburi mari, cu frunze, bogate in calciu, vitamina A si vitamina C precum partile verzi ale papadiei, varza verde, guliile verzi, mustarul chinezesc, salata romana, escarolele, andivele si salata cu frunze rosii. Limitati cantitatea de legume care au o cantitate mare de apa. Aceste testoase prefera petalele si florile, astfel incat puteti incerca hibiscus-ul, trifoiul, papadia si frunzele de vita de vie (care sa nu contina pesticide si ierbicide).
Evitati folosirea napului si a spanacului, avand in vedere ca acestea cupleaza calciul din dieta. Salata iceberg nu contine valorile nutritionale necesare. Pulberea de legume impreuna cu pudra de calciu cupleaza vitamina D3. Se poate amesteca un supliment vitaminic cu mancarea pentru a ajuta la imbunatatirea nivelurilor de vitamina A din dieta. Apa proaspata ar trebui sa fie disponibila tot timpul.
Probleme generale de sanatate
Orice modificare a apetitului sau a defecarii ar trebui luate in calcul si ar trebui sa sunati medicul veterinar.
Aceste probleme includ:
- hipocalcemia si boala metabolica osoasa
- pietre ale vezicii urinare
- boala respiratorie
- deshidratare
- leziuni ale ochiului
- dieta carentata
- constipatia
- cresterea anormala a carapacei
- Detalii
- Stefan Alexandru