Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Testoasele sunt animale de companie foarte populare si pot fi grozave pentru cineva care isi doreste un animal fascinant de care sa aiba grija si pe care sa-l aprecieze - dar nu neaparat pe care sa-l si tina in brate. Testoasele pot fi foarte potrivite pentru familiile care au copii de scoala generala sau mai mari, dar nu ideale pentru familiile cu copii foarte mici care ar putea sa le scape din mana, sa uite sa le hraneasca sau sa uite sa se spele pe maini dupa ce le ating (acesta este un motiv foarte important pentru care trebuie sa continuati sa va documentati!). Daca va ganditi sa va luati o broasca testoasa ca animal de companie, exista cateva lucruri interesante despre acestea pe care probabil ca nu le cunoasteti.

 

1. Nu toate broastele testoase inoata

Testoasele de uscat - diferite de cele de apa - traiesc toate doar pe uscat, dar stiati de faptul ca nu toate testoasele de apa traiesc in apa? Unele testoase, precum cateva specii de broasca testoasa-cutie, au nevoie de acces la apa pentru a ramane hidratate, dar isi petrec cea mai mare parte a timpului pe uscat.  Oamenii tind sa foloseasca uneori gresit termenii de „testoasa de apa” si „testoasa de uscat”, cu toate ca acestea sunt animale foarte diferite.  Testoasele de apa, care mai mult inoata in apa, prezinta de obicei membrane interdigitale, in timp ce testoasele de uscat prezinta degete individualizate. De asemenea, multe testoase de apa sunt omnivore, adica se hranesc cu material organic atat de origine vegetala, cat si de origina animala, in timp ce majoritatea testoaselor de uscat sunt ierbivore.

2. Au o viata lunga.

Multe testoase de apa, atunci cand sunt tinute la temperatura si umiditate mare, expuse la raze ultraviolete si hranite cu o dieta potrivita speciei, pot trai timp de decenii. Multi dintre pacientii mei care intra in categoria testoaselor, de fapt, traiesc mai mult decat proprietarii lor initiali si sunt transmise urmatoarei generatii in cadrul familiei. Longevitatea lor este cu siguranta ceva ce trebuie luat in considerare de catre potentialul proprietar inainte ca acesta sa se decida sa achizitioneze testoasa.

3. Toate testoasele sunt purtatoare de bacterii din genul Salmonella

Salmonella este o specie de bacterii pe care multe specii de reptile, dar mai ales testoasele, le pot purta in flora lor intestinala normala, nefiind afectate de catre acestea. Acestea elimina bacteria in mod intermitent prin scaun. La om si la alte mamifere, precum cainii si pisicile, aceasta bacterie poate provoca probleme gastrointestinale teribile, precum voma si diaree severa. De aceea este extrem de important ca, oricine atinge o testoasa, fecalele acesteia sau obiectele existente in acvariul ei, sa se spele bine pe maini. Acest aspect este important mai ales in cazul copiilor, care isi baga adesea degetele in gura si care sunt tentati sa atinga reptilele. Reprezinta si motivul principal pentru care testoasele nu sunt recomandate ca animale de companie pentru familiile cu copii foarte mici. În plus, pe langa spalarea riguroasa a mainilor, reamintesc tuturor familiilor pe ale caror testoase le tratez, sa aiba mereu la dispozitie langa acvariu un flacon cu dezinfectant pentru maini.

4. Puteti diferentia cele doua sexe la testoase.

Cand este vorba de animalele exotice, nu este intotdeauna simplu sa stabiliti daca aveti o femela sau un mascul, dar in cazul testoaselor, exista mai multe moduri pentru a afla acest lucru. Ca regula generala pentru stabilirea diferentei dintre masculi si femele, masculii prezinta cozi mai lungi, iar deschiderea lor rectala, numita cloaca, se afla mai departe de corp de-a lungul cozii decat in cazul femelelor. La femelele de testoasa, cloaca este mult mai apropiata de carapace. anumite specii de testoase manifesta si alte diferente intre sexe, precum forme diferite ale carapacei (partea inferioara a carapacei, sau plastronul, poate fi concav la masculi, astfel incat acestia sa se poata imperechea cu femelele) sau culori diferite ale ochilor (ochii masculilor pot avea o nuanta de un rosu mai deschis decat la femele, la care bate catre maro). Unii masculi de testoasa pot avea si unghii mai lungi decat ale femelelor.

5. Femelele pot depune oua si in lipsa masculilor.

Asemeni puilor de gaina, testoasele femele pot depune oua si in prezenta masculilor care le fertilizeaza, desi aceste oua infertile nu vor ecloza.  Multe testoase salbatice depun oua primavara ca raspuns la modificarile ciclului circadian si la cresterea temperaturii; din acest motiv vedem pe strazi atat de multe testoase atunci cand vremea incepe sa se incalzeasca. Acestea se afla in cautarea unui sol nisipos sau moale in care sa sape si sa isi depuna ouale. Testoasele tinute ca animale de companie nu respecta intotdeauna acest ritm sezonier deoarece mediul lor de viata nu se schimba in mod semnificativ, putand depune oua pe tot parcursul anului.

6. Testoasele de apa au nevoie si de teren uscat.

Testoasele traiesc de regula in acvarii paralelipipedice umplute cu apa, deoarece acestea isi petrec cea mai mare a timpului inotand. Dar chiar si testoasele de apa au nevoie de suprafete uscate uneori. Deci toate testoasele de apa ar trebui sa aiba la dispozitie si un petec de uscat pentru odihna, eventual o piatra mai mare, pe care sa se urce si sa se relaxeze. Dar retineti si faptul ca testoaselor le place sa inghita pietre, deci asigurati-va ca toate pietrele din acvariu (inclusiv pietrisul de pe fundul acvariului sau cel folosit pentru zona de odihna) sunt mai mari decat capul testoasei, pentru a preveni inghitirea acestora de catre animal. Pietrele pot provoca o obstructie intestinala.

7. Chiar si testoasele mici au nevoie de un spatiu mare.

Majoritatea crescatorilor de testoase va vor spune ca o regula generala este aceea ca aceste animale au nevoie de un spatiu cu o lungime de cinci ori mai mare decat a unei testoase adulte, care sa contina apa ce trebuie sa aiba o adancime de doua ori si jumatate mai mare decat lungimea corpului animalului. Cu cat este mai mare testoasa, cu atat mai mare va fi acvariul si cu atat mai mare va fi volumul de apa necesar. Un filtru puternic este, de asemenea, necesar pentru a mentine curat tot acest volum de apa, deoarece testoasele mananca si defeca in propriul lor mediu de viata. Filtrul trebuie schimbat in mod regulat, in functie de dimensiunile acvariului si de numarul de testoase din casa (medicul veterinar ar trebui sa va poata recomanda un program de masa ideal).

8. Testoasele au nevoie in alimentatia lor si de legume

Testoasele au nevoie de o cantitate mare de vitamina A in dieta lor, deoarece ele nu inmagazineaza acest nutrient in corp. Prin urmare, ele trebuie sa il obtina din hrana. Cele mai bune surse de vitamina A pentru testoase, in functie de specie, includ legumele cu frunze de culoare verde inchis si cele de culoare rosie, portocalie sau galbena, precum dovlecelul sau ardelul gras. Fara o sursa adecvata de vitamina A, multe testoase vor manifesta pleoape tumefiate si vor prezenta probleme ale vederii. Daca testoasa dvs. incepe sa manifeste aceste simptome, mergeti cu ea la un medic veterinar specialist, care sa o consulte.

9. Testoasele isi recunosc proprietarii.

Majoritatea oamenilor nu realizeaza acest lucru, dar multe testoase recunosc imaginea si vocea proprietarului! De fapt, multi proprietari remarca modul in care aceste animale inoata in sus catre suprafata apei pentru a-i intampina atunci cand acestia trec prin camera. Poate ca nu va asteptati la asa ceva, dar testoasa ar putea chiar sa vina catre dvs. daca o chemati!

Aceste animale pot fi animale de companie fenomenale daca sunteti dispusi sa alocati timp pentru aranjarea si mentinerea adecvata a mediului lor de viata, precum si pentru hranirea lor conform nevoilor specifice. Și retineti faptul ca, asemeni prietenilor nostri blanosi, si testoasele au nevoie de ingrijiri medicale periodice. Cel mai important, retineti faptul ca daca va dati seama ca nu vi se potriveste ca animal de companie o broasca testoasa, nu trebuie sa o eliberati inapoi in libertate. Multe specii de testoase crescute ca animale de companie nu sunt destinate pentru traiul in salbaticie si vor muri daca nu sunt ingrijite, sau pot elibera anumiti agenti patogeni care pot imbolnavi testoasele din libertate. Exista o multime de adaposturi pentru animale sau centre de recuperare a testoaselor, care vor accepta un animal nedorit. 

Desi nu orice persoana doreste ca animal de companie unul atat de dificil de intretinut, precum este testoasa, aceste animale pot fi extraordinare atunci cand sunt sanatoase, asa cum se poate deduce din aceste lucruri interesante despre ele.