Vineri, Decembrie 06, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Un grup de cercetatori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, de la Disciplina de Parazitologie şi Boli parazitare au pus la punct o aplicatie gratuita pentru telefonul mobil care informeaza utilizatorii asupra riscului pe care il reprezinta bolile transmise de capuse, tantari si muste. VectExcel, asa se numeste aplicatia, ii arata utilizatorului harti cu raspandirea reala a acestor paraziti. Mai mult, pe baza coordonatelor GPS se calculeaza cu exactitate ce fel de paraziti sunt in proximitatea acestuia.

Aplicatia dezvoltata impreuna cu Nonnagon Systems, VectExcel, poate fi descarcata pe dispozitive iOS si Android, dar poate fi consultata si online pe http://ce-ne-inteapa.ro


Distributia geografica a peste 32 de specii de capuse

Aplicatia VectExcel include mai multe sectiuni, unele informative, iar altele interactive. Astfel, utilizatorii pot vizualiza in mod interactiv toate datele de distributie geografica ale tuturor celor 32 de specii de capuse din Romania, precum si ale 58 de specii de tantari si opt de flebotomi. 
Aplicatia permite vizualizarea hartilor reale de distributie atat individual, pentru o specie, sau comparativ, pentru doua sau mai multe specii. O alta sectiune a aplicatiei include calcularea probabilitatii prezentei in zona de localizare a utilizatorului (pe baza coordonatelor GPS generate de dispozitivul mobil) a celei mai importante specii de capusa vector din Romania, Ixodes ricinus. Aceasta specie este responsabila printre altele de transmiterea borreliozei Lyme, a encefalitei de capusa, dar si a altor boli vectoriale atat la om, cat si la animale.

Bolile transmise prin vectori


Utilizatorii pot, de asemenea, sa citeasca informatii detaliate, pe intelesul larg, privitoare la principalele boli transmise prin vectori in Romania, dar si ce masuri sa ia in cazul in care au fost muscati de o capusa.
„Aplicatia incurajeaza cetatenii sa se implice activ in cercetare, promovand conceptul de <citizen science>, pentru prima oara in tara noastra in domeniul bolilor vectoriale. Astfel, oricine doreste poate sa trimita echipei noastre imagini sau specimene, contribuind astfel la largirea datelor de distributie a artropodelor vector”, precizeaza Prof. dr. Andrei Daniel Mihalca, specialistul din cadrul Disciplinei de Parazitologie si Boli parazitare a USAMV Cluj-Napoca.

Ce-ne-inteapa.ro

Aplicatia a fost realizata in cadrul proiectului „Platforma One Health multidisciplinara de excelenta pentru studiul bolilor vectoriale neglijate si emergente”, finantat de UEFISCDI.VectExcel este disponibila gratuit atat pe sistemele Android, cat si iOS, precum si in format web, la adresa http://ce-ne-inteapa.ro
Proiectul este coordonat de Prof. Dr. Andrei D. Mihalca, din partea USAMV Cluj-Napoca, si de Dr. Sabina Marinovici din partea Nonnagon Systems.

Foto: Disciplina de Parazitologie si Boli parazitare a USAMV Cluj-Napoca