Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

O tumora este orice fel de crescatura, excrescenta sau umflatura. Aceasta descriere include orice, de la abcese la cancer. Tumorile care sunt crescaturi adevarate sunt numite neoplasme. Neoplasmele benigne sunt tumori care cresc lent si sunt inconjurate de capsula, dar nu invadeaza si nu distrug tesutul inconjurator si nu se raspandesc in alte zone. Ele nu ameninta supravietuirea in general, dar pot fi denumite si cancer. Ele sunt vindecate adesea prin indepartare chirurgicala, cu conditia ca intreaga tumora sa fie indepartata.

Neoplasmele maligne sunt deseori cunoscute ca si cancer (numite de asemenea carcinoame, limfoame sau sarcoame, in functie de tipul de celula). Cancerul tinde sa se raspandeasca cu rapiditate. Ele nu sunt de obicei incapsulate. Ele se infiltreaza in tesut sau invadeaza imprejurimile acestuia. Cand cancerul este pe suprafata corpului, acesta deseori ulcereaza si sangereaza. La un anumit punct, cancerul se raspandeste prin circulatia sangvina sau prin sistemul limfatic spre anumite parti ale corpului (metastaze).

Cancerul la pisici

Pisicile au rate mai mari pentru cancer comparativ cu cainii si alte animale domestice. Multe forme de cancer la feline apar la varsta mijlocie si la pisicile geriatrice de 10-15 ani. Limfomul este o exceptie, aparand mai des la pisicile tinere. Majoritatea cancerului la feline nu este vizibil prin inspectia exterioara, cu exceptia tumorilor pielii si a lantului mamar. Aceste neoplasme pot fi detectate prin inspectie si palpatie.

Rata mare de cancer la pisici se crede a fi legata in mare parte de virusul leucemic felin si de virusul de imunodeficienta felina. Locurile deseori implicate sunt limfonodurile (limfom) si celulele circulante din sange (leucemie), dar orice organ sau tesut din corpul pisicii pot fi afectate. Luate impreuna, virusul leucemic felin este responsabil probabil pentru jumatate din toate formele de cancer intern, din care majoritatea sunt limfoame. Este de asemenea asociat cu alte boli serioase ale pisicilor, inclusiv anemia, peritonita infectioasa felina, glomerulonefrita, cancerul sirei spinarii si toxoplasmoza. Nivelul de imunitate scazuta asociata cu complexul bolii virale al leucemiei feline, contribuie fara indoiala la incidenta crescuta a unor astfel de boli.

Tumorile pielii sunt des intalnite la pisici. Multe dintre aceste nu sunt maligne; totusi, incidenta cancerului de piele este inca mare si consta intr-un procent de 25% din cancerul de la feline. Urmatoarea forma ca si frecventa este cancerul lantului mamar (17%).

Cancerul este o conditie in care divizia celulara rapida si cresterea tisulara apar cu costul functionarii unui anumit organ. De exemplu, un cancer renal al unei pisici este supus biopsiei si este gasit a fi o masa de tesut care suporta doar o usoara asemanare cu celulele renale normale la examinarea microscopica. Masa din rinichi nu functioneaza ca si tesut renal si nici nu ajuta rinichiul la filtrarea urinei. In cazul in care cancerul ramane netratat, acesta inlocuieste la un moment dat rinichiul, in timp ce metastazeaza simultan in alte parti ale corpului. In timp, printr-un anumit numar de evenimente posibile, cauzeaza moartea pisicii.

Cancerul este gradat sau stadializat in functie de gradul de malignitate. Cancerul cu un grad scazut continua sa creasca local si sa atinga dimensiuni mari. Acesta se raspandeste catre alte organe la sfarsitul cursului de evolutie. Cancerul cu grad crescut se raspandeste timpuriu, cand tumorile primare inca sunt destul de mici sau abia detectabile.

Formatiunile bucale se regasesc intr-un procent de 10% din totalul formelor de cancer de la feline. Majoritatea cazurilor de cancer la nivel bucal sunt maligne (cancer cu celule scuamoase). Semnele includ salivarea, dificultatea de alimentare si aparitia unei umflaturi sau a unei crescaturi ulcerate care implica limba sau gingiile. Un cancer bucal ar trebui distins de masa infectata produsa de un corp strain sau de o coarda care taie dedesubtul limbii.

Alte locuri de cancer includ tractul digestiv si tractul reproductiv femel. Astfel de forme de cancer ar putea creste foarte mult inainte de a fi detectate – de obicei prin prezenta masei palpabile sau prin semne ale blocajului intestinal. Detectarea timpurie a acestor forme de cancer se bazeaza pe suspiciunea faptului ca un simptom cauzat de o tulburare interna s-ar putea datora cancerului. Ar trebui sa luati in considerare posibilitatea ca pisica sa aiba cancer atunci cand aceasta prezinta dificultati de a manca sau a digera hrana sau cand exista o tulburare inexplicabila a bolului precum constipatia sau sangele in fecale.

Cancerul tractului reproductiv la femele cauzeaza putine semne, dar ar trebui sa observati secretia vaginala si sangerarea.

Cancerul primar al plamanului (cancerul care se localizeaza in plamani) este rar la pisici. Practic, toate formele de cancer pulmonar primar la pisici sunt legate de expunerea pasiva la fumul de tigara. Plamanii, totusi, sunt deseori locul pentru metastaze. Acelasi lucru se aplica si pentru ficat.

Cancerul osos este de asemenea rar (3% din formele de cancer). Primele semne ar putea fi umflarea membrului sau o schiopatura la o pisica fara un istoric de lezionare. Presiunea peste umflatura cauzeaza diverse grade de durere. Cancerul osos se raspandeste timpuriu si catre plamani.

Maduva osoasa ar putea fi implicata intr-un grup de boli numite tulburari mieloproliferative. In aceste boli, maduva nu mai produce celule rosii sau celule albe, sau le produce in cantitati excesive. Aceste tulburari sunt rare si ar putea fi asociate cu virusul leucemic felin.

Semnele si simptomele tumorilor comune care afecteaza organele interne vor fi subiectul unor alte articole.

Cateva aspecte pe care trebuie sa le stiti despre cancerul la feline

  • 32% din totalul de pisici de peste 10 ani vor muri de un anumit tip de cancer
  • 25% din totalul formelor de cancer sunt forme de cancer ale pielii, 50-60% dintre acestea fiind maligne
  • aproximativ 25 de femele din 100.000 pisici vor dezvolta cancer mamar; 17% din toate formele de cancer de la feline au legatura cu lantul mamar.
  • limfomul felin va afecta 200 de pisici din fiecare 100.000 exemplare, pisicile care sunt pozitive la FeLV, avand un risc crescut de 60%.
  • 10% din toate tumorile de la feline sunt descoperite la nivel bucal
  • sarcoamele asociate cu vaccinarea apar la 1 exemplar din 1000 pana la 1 exemplar din 10.000.

Privind aceste aspecte, observam ca 52%, sau pur si simplu peste jumatate din toate formele de cancer, apar in zone care pot fi examinate – piele, glande mamare, cavitate bucala. Examinarile frecvente acasa pot conduce la o detectarie timpurie a cancerului in multe dintre cazuri.