Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Tumorile de suprafata sunt comune la pisici. Este deseori imposibil de determinat daca o tumora de suprafata este benigna sau maligna doar prin aspectul acesteia. Singura cale este de a realiza un diagnostic prin biopsie, o procedura prin care tesuturile sau celulele sunt indepartate de catre medicul veterinar si examinate la microscop de catre un patolog veterinar.

Pentru tumorile mici, este cel mai bine ca medicul veterinar sa indeparteze excrescentele si sa le prezinte in intregime la patolog. Pentru tumorile mai mari de 25 mm in diametru, ar putea fi recomandat ca medicul veterinar sa obtina o proba prin aspirarea cu ac fin. In aceasta procedura, un ac conectat la o seringa este introdus in tumora si celele sunt extrase prin tragerea pistonului. Alternativ, medicul veterinar poate utiliza un bisturiu pentru a obtine o proba centrala.

O biopsie deschisa, in care este realizata o incizie, este preferata pentru sarcoamele suspicionate si pentru tumorile care prezinta problemele de diagnostic pentru medicul patolog.

Chisturile de incluziune epidermica (chisturi sebacee)

Chisturile de incluziune epidermica, de asemenea numite si chisturi sebacee, sunt tumori benigne care apar de la glandele care se gasesc sub piele. Acestea apar oriunde pe suprafata corpului. Desi sunt mai rare la pisici decat la caini, ele sunt inca cele mai comune tumori de suprafata ale pisicilor.

Chistul sebaceu este realizat dintr-o capsula groasa care inconjoara o crescatura din material branzos numita sebum. Ar putea creste pana la 25 mm sau mai mult. La un moment dat, este probabil sa devina infectata si sa trebuiasca drenata. Acest lucru conduce uneori catre o vindecare.

Tratament: majoritatea chisturilor ar trebui indepartate. Chisturile pot fi deseori indepartate prin electrocauterizare sau prin crioterapie. Cel putin, sedarea si anestezicul local va fi necesar, iar ulte pisici ar putea necesita anestezia generala.