Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Eficacitatea oricarei forme de tratament depinde de recunoasterea timpurie. Cancerul in stadiu incipient are o rata de vindecare mai mare comparativ cu formele de cancer in stadiu final. Acest lucru se aplica pentru toate formele de cancer. Optiunea de tratament cea mai buna este indepartarea chirurgicala a formatiunii canceroase care nu s-a raspandit. Pentru a preveni reaparitia, ar trebui indepartat de asemenea marginea inconjuratoare de tesut normal. O abordare initiala care indeparteaza tumora cu marginea de tesut normal ar putea fi factorul cel mai important in controlarea cancerului. Cand cancerul reapare local datorita exciziei incomplete, oportunitatea de vindecare este deseori pierduta. Din acest motiv, chirurgii vorbesc despre „margini curate”, insemnand ca nu se gasesc celule canceroase pe marginile exciziei chirurgicale.

Un cancer care se raspandeste doar local la nivelul limfonodurilor ar putea fi vindecat daca toti nodulii implicati pot fi indepartati impreuna cu tumora primara. Chiar daca neoplasmul este raspandit, indepartarea masei care sangereaza sau este infectata, sau pur si simplu a uneia care interfereaza cu o functie fizica normala, poate asigura eliberarea si imbunatatirea temporara a calitatii vietii.

Criochirurgia si electrocauterizarea sunt doua tehnici prin care tumorile de pe suprafata corpului pot fi indepartate. Electrocauterizarea reprezinta arderea tumorii prin utilizarea electricitatii; criochirurgia implica inghetarea tumorii pentru a o indeparta. Aceste metode asigura o alternativa la indepartarea chirurgicala si sunt potrivite pentru tumorile benigne. Noile tehnici chirurgicale ar putea utiliza lasere sau hipertermie – tratament cu caldura.

Terapia cu radiatie este utila in gestionarea unor tumori de suprafata si a tumorilor profunde care nu pot fi controlate prin chirurgie. Vindecarile sunt posibile. Un potential dezavantaj al radioterapiei este acela ca necesita echipament special si trebuie sa fie realizat la un centru medical. Terapia prin radiatie poate fi realizata de asemenea pentru reducerea durerii, in special in cazul cancerului foarte dureror precum osteosarcomul (cancerul osos).

Chimioterapia utilizeaza medicamente anticancer oferite la intervale prescrise. Aceste medicamente, chiar si cand sunt foarte controlate, au efecte adverse majore. Chiar si asa, ele sunt utile in gestionarea unor forme de cancer larg raspandite. Dezvoltarea agentilor chimioterapici noi va conduce la un succes mai mare cu mai putine efecte adverse. La oameni, chimioterapia doreste sa obtina o vindecare. La pisici chimioterapia se doreste pentru controlarea bolii si pentru oferirea unei perioade de remisie pentru pisica. Dozajele scazute sunt in general utilizate si multe pisici nu au reactii severe la chimioterapie, precum au unii oameni.

Terapia fotodinamica utilizeaza compusi chimioterapici care sunt sensibili la anumite unde de lumina. Substantele sunt injectate impreuna cu un atractant al celulelor canceroase. Lumina, utilizand un laser cu unde infrarosii, este apoi stralucirea din zona cancerului.

Terapia hormonala a fost de succes in gestionarea unor tumori.

Imunoterapia poate utiliza doua tipuri de compusi. Unul este un excitant general pentru intregul sistem imunitar, precum interferonul. Al doilea, este reprezentat de utilizarea unor vaccinuri specifice pentru cancer – un vaccin realizat din celulele canceroase ale pisicii in incercarea de a stimula reactia imuna impotriva cancerului.

O combinatie a metodelor de tratament (de exemplu, excizia chirurgicala urmata de chimioteramie sau radioterapie) este deseori mai eficienta decat utilizarea singulara a chirurgiei. Doar acele tratamente cunoscute ca fiind eficiente impotriva anumitor forme de cancer ar trebui luate in calcul pentru terapia prin combinatie.

Medicamentele pentru dureri si gestionarea nutritionala sunt de asemenea parti importante ale terapiei cancerului. Nutritional, celulele canceroase par sa reactioneze bine la carbohidrati si nu atat de bine la grasime. Adaugarea acizilor grasi omega3 (uleiuri de peste) in dieta ar putea fi de ajutor, la fel ca si adaugarea argininei. Desi o mare parte din aceasta munca a fost realizata in principal la caine, ea ar trebui sa se aplice si la pisici. Utilizarea aditionala a antioxidantilor este sub semnul intrebarii la acest moment. Unii medici veterinari considera ca acestia sunt foarte benefici. Altii considera ca antioxidantii suplimentari ar putea interfera cu actiunile medicamentelor chimioterapice.

  • Chirurgie
  • Chimioterapie
  • Radiatie
  • Crioterapie
  • Hipertermie
  • Dieta
  • Imunoterapie
  • Tratamentele pentru cancer

Chirurgia poate indeparta complet o tumora sau o poate micsora astfel incat chimioterapia si radiatiile sa fie mai eficiente. Riscurile includ anestezia, probleme hemoragice si dureri postoperatorii. Vindecarile sunt posibile pentru anumite tipuri de cancer si in cazul interventiei timpurii.

Chimioterapia utilizeaza medicamente care incearca sa distruga celulele canceroase cu nivelul cel mai redus de lezionare a celulelor normale. Efectele secundare ar putea include greata, imunitatea scazuta si probleme de sangerare. Pisicile nu experimenteaza de obicei o pierdere majora a blanii. Nu toate formele de cancer sunt susceptibile la chimioterapie. Radiatia utilizeaza raze x special calibrate pentru a leziona tesutul canceros cu nivelul cel mai redus de lezionare posibil al tesuturilor normale. Efectele secundare includ: desprinderea tesuturilor, imunitatea scazuta si lezionarea tesuturilor normale. Anestezia este necesara. Acest tratament este disponibil doar la anumite centre veterinare. Nu toate formele de cancer sunt susceptibile la radiatie si localizarea cancerului ar putea face ca acest tratament sa fie imposibil.

Crioterapia utilizeaza sonde pentru a ingheta tesuturile canceroase. Scopul este de a distruge cancerul producand nielul cel mai redus de lezionare al tesuturilor normale inconjuratoare. Aceasta este disponibila doar la centrele veterinare speciale. Nu toate formele de cancer sunt susceptibile la crioterapie, iar localizarea tumorii ar putea face ca aceasta terapie sa fie imposibila.

Hipertermia utilizeaza sonde de caldura sau radiatie pentru a distruge tesuturile canceroase prin supraincalzirea acestora. Scopul este de a distruge cancerul prin lezionarea minima a tesuturilor normale inconjuratoare. Aceasta este disponibila doar la centrele veterinare speciale. Nu toate formele de cancer sunt susceptibile la lezionarea prin caldura.  Localizarea tumorii ar putea face ca aceasta terapie sa fie imposibila.

Alimentatia s-a dovedit a fi de ajutor in controlarea cancerului. Scopul este crearea unei diete cu o cantitate limitata de zaharuri, cu cantitati moderate de zaharuri complexe precum carbohidratii, cu proteina usor digerabila in cantitati moderate si cu anumite cantitati de grasimi. Aceste instructiuni alimentare tind sa „infometeze” celulele canceroase si sa ajute la mentinerea sanatoasa a celulelor normale.

Imunoterapia utilizeaza reactii imune pentru a se lupta cu celulele canceroase. Acesta metoda ar putea utiliza un modificator imun nespecific precum interferonul, sau vaccinurile special elaborate pentru un anumit tip de cancer. O mare parte din aceasta munca este experimentala dar arata promitator.

Gasirea tratamentului

In momentul in care pisica are cancer ar fi ideal sa gasiti un cabinet veterinar care are de a face des cu astfel de cazuri. Dar acest lucru este uneori mai usor de spus decat de facut. Majoritatea facultatilor veterinare au insa in personalul lor un, oncolog veterinar. Acesti medici veterinari ar putea sa ofere tratamente in unitatea lor sau sa ii ofere medicului dumneavoastra veterinar tratamente pentru regimurile de chimioterapie.

Majoritatea centrelor din afara Romaniei conduc de asemenea cercetari si ar putea cauta pacienti cu o anumita boala pentru a fi implicati in teste clinice. Includerea intr-un studiu al cancerului poate ajuta la nivel de costuri, oferind  acces la ultimele tehnici si ajutand posibil la tratarea altor pisici in viitor. Din pacate, astfel de studii nu sunt realizate frecvent in Romania, ceea ce face ca aceasta boala sa fie destul de costisitoare pentru familiile care au animale de companie cu cancer.