Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Pisicile pot dezvolta sangerari nazale datorita anumitor circumstante. Circumstantele unei sangerari nazale ar putea fi simple precum lovirea de un perete sau s-ar putea datora infectiilor bacteriene si a celor virale sau infestatiilor parazitare. Chiar si corpii straini din pasajul nazal ar putea fi vinovati pentru acest aspect. Sangerarile serioase ar putea cauza simptome aditionale precum materiile fecale negre si vomismente inchise la culoare care par sa aiba zat de cafea. Aceste simptome aditionale sunt rezultatul ingerarii sangelui datorita sangerarii nazale. 

De ce apar sangerarile nazale la pisici.

Tulburarile sangvine

Unele tulburari ale sangelui ar putea cauza o crestere a incidentelor de sangerare. Cele mai comune tulburari cunoscute pentru problemele de la feline includ leucemia felina si anemia infectioasa felina, ambele conducand la anemie, ceea ce poate induce sangerari nazale.

Corpii straini

Pisicile ar putea dezvolta o sangerare nazala datorita unui corp strain blocat la nivel nazal, precum semintele de iarba. O pisica ce are un corp strain in nas va stranuta frecvent, iar stranutul repetat poate preveni coagularea sangelui din pasajul nazal.

Infectiile

Mai multe boli virale si bacteriene sunt cunoscute pentru cauzarea sangerarilor, inclusiv pentru cele nazale. Sangerarile nazale sunt un simptom de boala provocat de bacteriile care cauzeaza Ehrlichioza si febra Rocky Mountain, dar si multe virusuri respiratorii cauzeaza de asemenea sangerari ale nasului.

Leziunile

Sangerarile nazale pot fi cauzate de ceva simplu precum lovirea nasului sau unui traumatism provocat de o bataie intre pisici sau un accident avand in vedere ca pasajul nazal la feline este foarte sensibil si tinde sa sangereze cu usurinta datorita traumatismului. În multe cazuri, pisicile care au suferit o leziune a nasului au leziuni si la nivel bucal.

Tumorile nazale

Tumorile din pasajul nazal pot declansa sangerari nazale in mai multe moduri. Tumorile ar putea cauza sangerarea prin presarea partilor laterale ale pasajelor nazale, sau ar putea cauza iritarea si mancarimea, care ar putea determina pisica sa isi scarpine propriul nas, cauzand sangerarile.

Infestatiile parazitare

Puricii si capusele sunt de asemea capabili sa cauzeze o crestere a sangerarilor prin alterarea numarului de trombocite si reducerea abilitatii de coagulare a sangelui. In cazuri rare, acest tip de sangerare ar putea conduce la coma si moarte daca nu sunt diagnosticate si tratate de catre medicul veterinar.

Otravirea

Anumite tipuri de otravuri pot creste probabilitatea sangerarilor. Una dintre cele mai notabile otravuri care este caracterizata de acest simptom este otrava pentru sobolani.

Ce trebuie sa faceti daca nasul pisicii sangereaza

Daca pisica dezvolta o sangerare nazala, primul lucru care trebuie sa il faceti este sa opriti sangerarea. Acest lucru este de obicei realizat prin cativa pasi simpli. Este imperativ sa ramaneti calmi pe parcursul tratamentului intrucat cauzarea stresului aditional pentru animal i-ar putea creste acestuia tensiunea arteriala. Curatati cat de mult sange puteti si incercati sa va asigurati ca pasajul nazal nu este blocat, apoi aplicati fie o presiune directa, fie o compresa rece deasupra nasului, fiind atent sa nu blocati caile nazale cand faceti acest lucru.

Acest lucru este o ingrijorare in special pentru felinele brahicefalice precum cele din rasa Persana sau Scottish Fold. Daca sangerarea nu se opreste, daca apare in mod repetat sau daca nu observati clar motivul pentru care se intampla ar trebui sa contactati medicul veterinar sau doar sa aduceti pisica la acesta. Vizita va incepe in general printr-un examen fizic complet in care medicul veterinar care examineaza animalul va evalua prezenta plagilor fizice sau a durerii care ar putea indica traumatismul care a avut loc, dar va verifica si prezenta corpilor straini sau a tumorilor care sunt vizibile in pasajele nazale. Cavitatea bucala va fi de asemenea examinata pentru a verifica leziunile sau semnele infectiei bacteriene sau virale, in special in jurul dintilor si a gingiilor. Alaturi de testele standard de diagnostic de analiza a urinei, de hemoleucograma completa si profil biochimic, exista si alte teste care ar putea fi necesare pentru a determina cauza sangerarilor nazale, inclusiv tehnicile de imagistica realizate pe zona nazala utilizand scanarile CT, MRI si radiografiile, rinoscopia, testele de coagulare si testele serologice pentru verificarea anumitor boli infectioase. Pe baza acestor teste, dumneavoastra si medicul veterinar veti determina un plan de tratament, care ar putea include administrarea epinefrinei pentru a contracta vasele de sange, antibioticele sau medicamentele antifungice si tratamentele pentru purici si capuse. Ar putea fi utilizate pentru indepartarea corpilor straini blocati profund si a formatiunilor crescute sau pentru repararea leziunilor din nas sau cavitatea bucala si metodele chirurgicale. Aceste metode de diagnostic si tratament pe care le-am mentionat in acest articol raman la latitudinea medicului veterinar curant, singurul in masura sa stabileasca un plan de tratament eficient pentru pisica dvoastra. 

Preventia sangerarilor nazale

Exista mai multe cai de a reduce sansele unei sangerari nazale care apar prin scaderea sanselor de aparitie a problemelor de baza care pot declansa sangerarea. Pisicile de exterior sunt mai predispuse decat cele de interior la captarea corpilor straini precum semintele de iarba in nas si ar putea avea sanse crescute pentru dezvoltarea infectiilor virale sau bacteriene sau pentru aparitia leziunilor. Toxinele si medicamentele ar trebui depozitate in recipiente corespunzatoare sau in dulapuri  cu protectie pentru copii pentru a proteja pisicile care sunt in interior. Daca aveti un pisoi sau o pisica activa, pasii pentru protejarea casei, cum ar fi indepartarea tentatiilor instabile de catarare precum fetele de masa, mentinerea lucrurilor care se pot sparge in afara ariei lor si legarea oricarei draperii, ar putea ajuta la prevenirea leziunilor traumatice din casa care ar putea conduce la sangerarile nazale. Vizitele regulate la medicul veterinar, inclusiv vizitele pentru verificarea dentara, ar putea de asemenea sa ajute la detectarea din timp a bolilor care induc sangerarile inainte ca acestea sa apara.