Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Ce reprezinta respiratia urat mirositoare? Respiratia urat mirositoare (halitoza) reprezinta o problema reala doar daca se cronicizeaza sau daca este severa.

Desigur, este posibil ca respiratia pisicii sa miroasa a hrana pe care tocmai a mancat-o. Unii experti sugereaza faptul ca hrana umeda sau semiumeda poate duce la instalarea unui miros mai urat al respiratiei; hrana uscata poate curata dintii pisicii. Urmatoarele tipuri de miros ale respiratiei felinelor pot sugera probleme interne: miros de amoniac, miros de citrice sau miros foarte dulceag. Halitoza felina (respiratia urat mirositoare a pisicilor) poate fi cauzata de hrana, de infectii sau de ceva mai grav, precum diabetul sau cancerul hepatic. Halitoza cronica poate fi datorata unor boli interne grave.

Simptomele respiratiei urat mirositoare a pisicilor 

Animalului dvs. de companie i-ar putea placea sa isi frece nasul de cel al dvs. sau al copiilor, oferindu-va sansa de a-i simti mirosul din gura. Atunci cand va atrage atentia un miros putrid, poate fi vorba de o problema semnificativa. Iata cateva simptome care pot acompania respiratia urat mirositoare a pisicilor:

  • Agresivitate 
  • Pierderea apetitului 
  • Sangerari gingivale 
  • Apatie 
  • Diaree 
  • Hipersalivatie 
  • Urinare excesiva 
  • Stari de iritabilitate 
  • Letargie 
  • Disfunctii ale cavitatii bucale 
  • Denivelari ale tesuturilor la nivelul cavitatii bucale 
  • Durere 
  • Aduceri repetate ale membrelor anterioare in dreptul gurii 
  • Blana neingrijita 
  • Miros putred 
  • Autoizolare 
  • Sete  exagerata 
  • Inflamatie 
  • Voma 
  • Slabire 
  • Mucoasa oculara de culoare galbena sau rosie, sau plina de secretii 

Desigur, dificultatile legate de respiratia urat mirositoare constau in posibilitatea ca aceasta sa fie un simptom al unor alte boli. Este pisica dvs. mai agresiva, manifesta o iritabilitate mai evidenta sau sta mai izolata atunci cand are o respiratie urat mirositoare? Pisica incearca sa manance, dar renunta subit la mancare? Acesta ar putea fi un semn de infectie dureroasa a unui dinte. Inflamatia se poate instala la nivelul gingiilor, cavitatii orale sau al stomacului. Pisica dvs. isi deschide sau inchide gura cu dificultate? Disfunctiile cavitatii bucale pot reprezenta un semn al unei boli mai grave.

Cauzele respiratiei urat mirositoare la pisici 

Halitoza pisoilor poate fi cauzata pur si simplu de o hrana cu miros pregnant sau de o problema grava, precum cancerul hepatic. Ar putea fi vorba de un mic corp strain, precum un fragment de hrana, o ata sau o pietricica. Sangerarile gingivale pot fi cauzate de un cablu electric. Placa dentara sau tartrul poate duce la acumularea la acest nivel a particulelor virale, bacteriene sau fungice. Pot aparea mici polipi, infectii sau abcese. Si refluxul de acid gastric poate mirosi urat. Unui pui de pisica pot sa ii creasca dintii. In mod normal, pisoii isi schimba dintii intre 3 si 6 luni. Niste afectiuni oarecum minore care cauzeaza respiratie urat mirositoare ar putea sa includa endocardita (infectia stratului intern al inimii), dilatatie esofagiana, gingivita, faringita (inflamatie in gat), rinita, septicemie (colonizarea cu bacterii a sangelui), sinuzita, stomatita si tonsilita (inflamatia amigdalelor). Coprofagia (inghitirea fecalelor) poate reprezenta, de asemenea, o cauza. Bolile serioase ce duc la instalarea halitozei ar putea include urmatoarele: infectii cu Bartonella henselae, diabet zaharat, afectiuni gastrointestinale, infectii cu virusul imunodeficientei feline, insuficienta renala si alte afectiuni ale rinichilor, ficatului, sistemului nervos, gingiilor, sistemului respirator si ale pielii. Diagnosticul halitozei la pisici 

Veterinarii vor efectua teste de diagnostic pe sange, biochimice sanguina sau de urina, pentru a determina cauza halitozei. Aceste teste ar putea include teste mai specifice pentru depistarea FeLV sau FIV. Ecografiile si radiografiile scaneaza structura organelor interne si a oaselor pisicii. Medicul veterinar va realiza probabil un consult complet al limbii, buzelor, gingiilor si portiunii posterioare a cavitatii bucale a pisicii. Acesta ar putea chiar sa recurga la sedarea animalului, la nevoie. Stomatologul veterinar va analiza si mobilitatea dentara, precum si concentratia de sulfiti din aerul expirat, cat timp pisica se afla sub efectul unui anestezic local.

Tratamentul respiratiei urat mirositoare la pisici  

Veterinarii vor cauta orice urme de corp strain, leziuni sau infectii. Desi probabil sunteti tentati sa folositi pasta de dinti de uz uman pentru pisica dvs., acest lucru nu este recomandat deoarece pasta aceasta nu trebuie inghitita. De asemenea, pisicilor nu le place ca gura sa le fie deschisa cu forta. Se recomanda vizite veterinare bianuale pentru igiena dentara completa si pentru detartraj profesional. Veterinarii pot efectua in aceeasi zi si analize de sange si detartraj sub anestezie generala pentru indepartarea tartrului si placii dentare, precum si pentru remedierea eventualelor abcese dentare. Daca este vorba despre o afectiune a cavitatii bucale, atunci pot fi necesare extractii dentare. Pentru tratamentul stomatitei se folosesc corticosteroizi si antibiotice. Tratamentul cancerului necesita interventie chirurgicala, chimioterapie sau radioterapie.

Perioada de recuperare din halitoza la pisici  

Desigur, perioada de recuperare necesara pentru pisica dvs. poate varia considerabil, in functie de cauza. Daca halitoza felina este datorata doar unui corp strain ramas blocat sub gingie, atunci pisica ar trebui sa se recupereze rapid si complet. Per de alta parte, cancerul hepatic si alte afectiuni severe ii pot pune in pericol viata. Dupa efectuarea unui detartraj profesional complet, pisica dvs. ar putea avea nevoie de internare pe perioada convalescentei. Extractiile dentare multiple ar putea necesita adaugarea la tratament a fluidelor, analgezicelor si antibioticelor administrabile pe cale orala. Veterinarul va discuta cu proprietarul posibilitatile prin care acesta poate preveni recidiva halitozei.