Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Resorbtia dintilor este o problema comuna la pisicile domestice. Un procent de peste 40% din populatia felina poate suferi de aceasta problema pe parcursul vietii.

 

Ce este resorbtia dintilor? 

  • Resorbtia dintilor incepe de la radacina acestora sub linia gingiilor. Radacina este distrusa gradat si inlocuita cu osul maxilarului. Resorbtia continua inauntrul dintelui, in coroana si slabeste dintele.
  • Smaltul, substanta dura a dintelui, cu toate ca este foarte tare, la pisica este subtire si poate fi spart. La dintele afectat se poate sparge smaltul si expune nervii, dintele devenind foarte sensibil si dureros.

Cum aflu daca pisica mea este afectata?

In general pisicile  nu dau semne de disconfort la nivelul cavitatii bucale, in aparenta mananca normal, fara disconfort sau durere. Oricum deja stim ca aceasta afectiune este foarte dureroasa dar si ca unele pisici reactioneaza mai greu la durere, in general cand afectiunea este avansata. Multe pisici vor inghiti mancarea nemestecata, mestecarea le provoaca durere. Inghitirea bolului alimentar nemestecat este prost inteleasa ca pofta de mancare crescuta. 

Unele pisici prefera sa mestece doar pe o parte, altele prefera mancarea solida, bobite, in locul celei umede. Mancarea umeda se poate lipi de dinti provocand disconfort si durere. Ocazional, pisicile inceteaza sa manance si pot sa apara semne evidente de durere la nivelul gurii, precum disconfortul la atingere, salivatie excesiva sau scaparea alimentelor.La consultatie medicul va poate arata semne care indica resorbtia dintilor. Anumiti dinti sunt mai afectati comparativ cu altii. Acolo unde dintii au devenit mai slabiti, gingia poate creste peste. Daca aceste semne sunt gasite este obligatoru sa se efectueze radiografii intraorale, aceastea  evidentiaza viitorii dinti afectati.

Care este tratamentul?

La ora actuala singurul tratament eficient este extractia dintilor afectati. Sunt cazuri in care radacina a fost aproape total resorbita si se indeparteaza doar coroana, resturile de radacina fiind resorbite complet de organism. 

Dupa o perioada de timp de la resorbtia completa, daca se efectueaza o radiografie, nici nu se vede ca au fost radacini.

Pot preveni aparitia afectiunii?

  • Din nefericire nu! Exista indicatii de a utiliza mancare solida, ca sa isi foloseasca dentitia, dar nu s-a dovedit a fi o metoda de preventie eficienta.
  • Cauzele aparitiei sunt necunoscute, nu putem preveni aparitia bolii!
  • Trebuie sa intelegem ca daca pisica noastra sufera de resorbtia dintilor mai multi dinti or sa fie afectati in viitor.
  • Singura modalitate de a depista afectiunea din timp sunt consultatiile stomatologice periodice!