Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Se știe că acarienii din urechi pot provoca blocarea canalului auditiv dacă nu sunt tratați și, în cazuri grave, pot duce la infecții cutanate mai severe. În timp ce acești paraziți pot avea efecte dure asupra pisicilor, ei sunt, în general, ușor de îndepărtat.

Acarienii din urechi sunt o pacoste comună pentru animalele de companie, în special pentru pisicile care au întâlnit recent animale noi. Forma comună, Otodectes cynotis, sunt paraziți minusculi care mănâncă ceara din canalele auditive ale pisicilor. Acest lucru este de înțeles că este supărător pentru pisici și le va determina adesea să se joace în mod constant cu urechile în încercarea de a elimina parazitul. Proprietarii de animale de companie pot identifica cu ușurință prezența râiei auriculare după secreția maro caracteristică pe care o provoacă în urechea pisicii.

Simptomele râiei auriculare la pisici

 

Deoarece acarienii din ureche sunt atât de iritanți pentru pisici, o pisică infectată va încerca adesea să îi elimine singură. Dacă o pisică prezintă oricare dintre următoarele simptome, există o mare probabilitate ca aceasta să sufere de râie auriculară:

  • Scărpinarea aproape constantă a urechilor
  • Pierderea părului în interiorul și în jurul urechilor
  • Scurgere maronie din urechi care arată asemănător cu zațul de cafea
  • Miros puternic și neplăcut care provine din urechi
  • Inflamație a urechii
  • Scuturarea neîncetată a capului
  • Zgârieturi sau cruste de culoare roșu închis în interiorul și în jurul urechii

 

Cauzele apariției râiei auriculare la pisici

Acarienii din ureche sunt foarte contagioși, reprezentând mai mult de jumătate din toate infecțiile urechii felinelor. Este ușor pentru ei să se răspândească prin următoarele metode:

  • Contactul cu un animal de companie infectat
  • Contactul cu o jucărie sau cu patul unui animal de companie infectat
  • Lipsa unei curățări adecvate a urechilor după expunerea la un animal de companie infectat

 

Diagnosticul râiei auriculare la pisici

 

Anumite forme de infecții bacteriene pot fi ușor confundate cu râia auriculară de către un ochi neexperimentat, iar tratamentele sunt foarte diferite.

Atunci când diagnostichează o pisică cu râie auriculară, un medic veterinar va cere mai întâi un istoric medical. Acest lucru va ajuta la determinarea dacă simptomele ar putea fi cauzate de un fel de afecțiune ereditară a urechii. În această etapă, este important să se informeze medicul veterinar dacă pisica a fost expusă la animale de companie infectate sau necunoscute.

Pentru a determina ce cauzează simptomele la pisică, medicul veterinar va preleva o mostră din secreția din urechea pisicii. Apoi o va examina la microscop pentru a determina dacă problema este reprezentată de acarieni, o infecție bacteriană sau cu totul altceva.

Tratamentul râiei auriculare la pisici

Vestea bună este că există mai multe moduri diferite de a trata râia auriculară, și toate sunt ușoare și neinvazive. În funcție de îndrumarea medicului veterinar, tratamentul poate arăta ca oricare dintre următoarele opțiuni:

  • Medicație topică: medicul veterinar va prescrie medicamente care se aplică direct în ureche și în zonele din jurul acesteia. Aceste medicamente funcționează într-un mod similar cu cel al șamponului pentru păduchi la om și eradică complet acarienii urechii. Aceste medicamente topice sunt de obicei prescrise pentru o perioadă de 2-3 săptămâni.
  • Ameliorarea infecțiilor: Deoarece râia auriculară vin cu un risc atât de ridicat de infecție, medicii veterinari vor prescrie adesea picături pentru urechi sau un tratament cu antibiotice pentru a ameliora orice infecție de care pisica ar putea suferi. Durata tratamentului poate varia, dar de obicei nu depășește o lună.

Recuperarea 

Este esențial să vă întoarceți la un medic veterinar dacă orice simptom începe să reapară. Este probabil ca aceleași medicamente să nu funcționeze dacă pisica a dezvoltat o rezistență la tratamentele anterioare și medicul veterinar va trebui să prescrie un nou plan de tratament.

Există, de asemenea, posibilitatea ca, în timpul vindecării, proprietarul să fie nevoit să curețe ușor urechile pisicii de resturi. Acest lucru va însemna o recuperare mai rapidă pentru pisică, precum și un confort sporit. Majoritatea pisicilor vor permite proprietarului să le curețe urechile cu un tampon de bumbac și un detergent delicat pentru urechi, dar, în funcție de pisică și de gravitatea acumulărilor, poate fi necesară asistența unui medic veterinar.

Până la finalul tratamentului, este important să țineți pisica infectată departe de alte animale pe cât posibil. Datorită naturii extrem de contagioase a râiei auriculare, răspândirea infecției este probabilă dacă pisica infectată se află în preajma animalelor de companie neinfectate.

 

Pisica va simți de obicei o ușurare în prima zi sau a doua de la începerea tratamentului. Acestea fiind spuse, este important să finalizați complet orice tratament pentru a vă asigura că râia a fost complet tratată.