Joi, Mai 09, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Ce este pododermatita? Se presupune ca o infectie secundara poate declansa instalarea acestui raspuns antiinflamator anormal. Pisicile de toate rasele si varstele pot fi afectate de aceasta afectiune. Atat masculii, cat si femelele, sunt susceptibili la pododermatita.

Daca observati ca pernitele pisicii dvs. se umfla, duceti-o la veterinar pentru a fi tratata cat mai rapid posibil. Daca aceasta problema este lasata netratata, pot aparea infectii secundare. Aceasta problema poate cauza multa durere in cazurile mai grave, determinand umflarea pernitelor pisicii, care devin dureroase la atingere. Pisica poate in cele din urma sa ajunga saschioapete daca labutele sunt prea afectate. Pododermatita este de multe ori asociata cu amiloidoza renala (o boala a rinichilor) sau cu stomatita plasmocitara (o boala a cavitatii bucale).

Pododermatita plasmocitara felina, numita adesea „boala pernitelor”, este o afectiune in care o inflamatie severa se instaleaza la nivelul pernitelor de sub degetele pisicii. Desi toate cele patru pernite pot fi afectate in acelasi timp, se intampla rar ca numai una dintre acestea sa se inflameze. Celulele plasmocitare reprezinta limfocite complet maturate (celule albe ale sangelui), produse de sistemul imunitar al animalului. Pododermatita se instaleaza in urma declansarii unei reactii accidentale a sistemului imunitar, care determina o productie exagerata de limfocite ce raman apoi angrenate in tesutul podal al pisicii. Anticorpii ataca apoi tesutul podal sanatos, cauzand inflamatie si durere la acel nivel.  

Simptomele pododermatitei la pisici  

In cazurile foarte usoare, pisica poate sa nu experimenteze niciun disconfort. Simptomele bolii pernitelor se pot manifesta in paralel cu cele ale aftelor sau ale problemelor renale. Simptomele pe care trebuie sa le urmariti includ: 

  • Pernite inflamate si moi  
  • Vanatai sau inrosiri ale pernitelor  
  • Ulceratii ale pernitelor  
  • Schiopaturi  
  • Despicaturi ale pernitelor  
  • Durere la atingere  
  • Letargie  
  • Anorexie  
  • Lingere excesiva a pernitelor  
  • Sangerari la nivelul pernitelor  

Cauzele pododermatitei la pisici  

Motivul exact pentru care o pisica poate dezvolta pododermatita nu se cunoaste exact.  Desi exista motive sa se creada ca o functionare defectuoasa a sistemului imunitar poate juca un rol in aparitia acestei afectiuni, sunt necesare mai multe studii care sa confirme cauza exacta a acestei reactii.

Toate cauzele cunoscute sunt enumerate mai jos. 

  • Afectiuni ale sistemului imunitar  
  • Reactii fata de anumite tipuri de substrat pentru litiera  
  • Virusul imunodeficientei feline (peste 50% dintre pisicile cu boala pernitelor sunt pozitive la infectia cu FIV)  
  • Caliciviroza 
  • Peritonita infectioasa felina (PIF)  

Diagnosticul pododermatitei la pisici  

Programati o vizita a pisicii la medicul veterinar, pentru ca aceasta sa fie consultata de catre un profesionist. Nu uitati sa mentionati medicului veterinar intregul istoric medical al animalului, care sa faciliteze stabilirea diagnosticului si sa ofere eventuale explicatii pentru instalarea pododermatitei. Veterinarul va efectua apoi un examen clinic complet al pisicii. Boala pernitelor se poate confirma de obicei prin observare vizuala din partea unui specialist veterinar.  Vor trebui efectuate analize complete, inclusiv o hemoleucograma completa pentru excluderea anemiei si un profil biochimic complet pentru evaluarea compozitiei chimice a sangelui. In cazul unei pododermatite va creste atat numarul limfocitelor, cat si cel al anticorpilor sub forma de imunoglobuline. Veterinarul va trebui sa diferenţieze boala pernitelor de alte afectiuni ale tesuturilor podale, precum ciupiturile de insecte si tumorile benigne sau maligne. Pentru confirmarea diagnosticului de pododermatita, trebuie efectuata o biopsie din tesut podal inflamat, prin care sa se faca un examen histopatologic pentru a stabili daca la nivel local este prezent un numar crescut de plasmocite. Animalul trebuie testat pentru infectia cu virusuri precum FIV sau FeLV.  

Tratamentul pododermatitei la pisici  

Daca pododermatita are o evolutie usoara, mai intai trebuie avute in vedere variante mai putin agresive de tratament. Au mai fost tratate cu succes reactii anormale ale sistemului imunitar, care ar putea cauza inflamatia tesuturilor podale. Daca se instaleazasi alte probleme de sanatate secundare, acestea vor avea nevoie, de asemenea, de tratament. 

Tratamentul cu antibiotice  

Administrarea anumitor antibiotice pare sa fie eficienta in tratarea unor pisici impotriva pododermatitei. Doxiciclina si ciclosporina prezinta niste proprietati care par sa regleze activitatea sistemului imunitar. Aproximativ jumatate dintre pisicile cu pernite inflamate vor experimenta ameliorare clinica atunci cand urmeaza un tratament riguros cu antibiotice, pe o perioada de cateva luni.  

Tratamentul cu corticosteroizi  

Prescrierea corticosteroizilor poate fi utila pentru tratarea afectiunilor secundare ale sistemului imunitar. Administrarea orala zilnica de prednison sau de glucocorticoizi ar putea fi eficienta. Injectiile cu metilprednisolon acetat pot fi o alternativa pentru o perioada mai lunga de timp. 

Interventia chirurgicala  

In cazurile avansate de pododermatita, in care se formeaza ulcere, poate fi necesara indepartarea pe cale chirurgicala a ulcerelor. Pentru aceasta procedura este necesara anestezie generala.  

Vindecarea de pododermatita la pisici  

Daca pisica dvs. este supusa unei interventii chirurgicale, va trebui sa urmati la domiciliu instructiuni foarte precise de ingrijire a animalului, oferite de medicul chirurg.  Va fi nevoie sa acordati o atentie speciala igienei membrului afectat, pe tot parcursul procesului de vindecare. Activitatea animalului va trebui limitata in acest interval de timp. Monitorizati zilnic incizia pentru a va asigura ca nu apar semne ale unei infectii secundare.  Indiferent daca interventia chirurgicala are sau nu loc, mentineti in permanenta litiera animalului extrem de curata. Va trebui sa schimbati tipul substratului din litiera pe care l-ati folosit de-a lungul timpului, apeland la o alternativa mai naturala.  Administrati pisicii toate medicamentele conform instructiunilor furnizate de medic. Vor fi necesare si vizite de recontrol la medic, care va verifica daca ranile se vindeca in mod corespunzator si va ajusta probabil dozele in cazul in care incep sa se manifeste reactii adverse fata de medicamente. Administrarea unor suplimente antiinflamatoare poate ajuta, de asemenea, la intarirea sistemului imunitar al pisicii. Tratamentul local cu unguente emoliente sau inmuierea zonelor fisurate de la nivelul pernitelor, pot ajuta la ameliorarea durerii pe parcursul tratamentului. Recuperarea spontana din boala pernitelor este posibila in anumite situatii. Aceasta problema se poate corecta, iar pisicile afectate pot reveni apoi la o viata normala. Daca pisica a fost diagnosticata cu o infectie virala, prognosticul se poate agrava.