Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Un nas cald, uscat sau urechile calde nu indica febra la pisici. Singura cale de a fi sigur de prezenta febrei este de a-i lua practic temperatura pisicii. Temperatura normala a corpului la pisici este mai mare decat la oameni. Intervalul normal este de la 38°C la 39°C.

Ar putea fi necesar de doi oameni pentru a lua temperatura pisicii cu un termometru rectal. Iata cum trebuie realizat corespunzator:

  1. Agitati termomentrul de sticla astfel incat mercurul sa fie sub limita de 36.6°C
  2. Lubrifiati varful termometrului cu vaselina sau cu un lubrifiant solubil in apa
  3. Introduceti termomentrul in rectul pisicii
  4. Tineti pisica nemiscata pe cat posibil si lasati termometrul fixat pentru doua minute
  5. Indepartati termomentrul si cititi temperatura

Termometrele digitale necostisitoare sunt disponibile in farmacii si pot fi utilizate rectal la pisici. Termometrele umane pentru urechi (timpanice) nu au precizie la pisici. Termometrele speciale pentru urechi sunt disponibile pentru animale, dar ele sunt scumpe si sunt vandute doar prin intermediul distribuitorilor veterinari.

Ce cauzeaza febra?

La o pisica febra este considerata in general a fi prezenta la temperaturi de peste 39.4°C. Temperatura crescuta a corpului nu inseamna intotdeauna ca animalul este bolnav, dar daca pisica are febra ar trebui sa aflati de ce. O temperatura corporala crescuta se poate datora:

  • temperaturilor ambientale crescute
  • stresului sau agitatiei, precum introducerea pisicii intr-o cusca de transport si transportarea acesteia la medicul veterinar
  • jocului intens sau alergatului
  • infectiilor bacteriene
  • infectiilor virale
  • convulsiilor datorate activitatii musculare crescute

Ce ar trebui sa faceti cand pisica dumneavoastra are febra?

Daca suspectati ca pisica are febra, asigurati-va ca sta intr-un loc racoros.

Nu ii administrati niciun medicament destinat oamenilor pentru a-i reduce febra. Daca pisica este alerta si se comporta normal, verificati-i temperatura din nou la o ora. Puteti uda o pisica cu apa rece pentru a-i reduce temperatura, dar acest tratament radical ar trebui sa fie rezervat pentru cazurile in care temperatura este de peste 40.5°C.

Puteti sa aplicati de asemenea alcool pentru masaj pe pernutele pisicii pentru a o linisti, dar daca isi linge apoi labutele, va saliva putin. Oricand o pisica are febra, este cel mai bine sa fie examinata de un medic veterinar cat mai repede posibil. Medicul va incerca sa determine ce a declansat febra si apoi sa ofere optiuni pentru tratament. Fluidele reci pot fi injectate pisicii pentru a-i scadea temperatura. Daca febra persista pentru mai mult de 24 de ore, ingrijirea extensiva si testarea de diagnostic sunt probabil necesare. Niciodata nu administrati pisicii aspirina, acetaminofen, ibuprofen sau orice alte medicamente antiinflamatoare realizate pentru oameni. Pisicilor le lipsesc enzimele necesare pentru a metaboliza aceste medicamente si le poate ameninta supravietuirea. Daca pisica ingereaza accidental unul dintre aceste medicamente, cautati ingrijire medicala veterinara imediat.