Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Abcesul localizat la radacina dintilor sau abcesul periapical este o infectie severa care se dezvolta in jurul radacinii unui dinte. In general apare ca urmare a unei fracturi, unei pungi paradontale.


Un abces la radacina dintelui se formeaza atunci cand bacteriile intra in canalul radacinii expuse, in pulpa dentara. La caini, acest lucru apare cel mai adesea atunci cand dintele se rupe, adica se fractureaza, in urma unui traumatism sau mestecarii oaselor, jucariilor dure, a lemnelor. Abcesul radacinii dintilor se poate dezvolta si in asociere cu boala parodontala, fiind o infectie la nivelul tesuturilor din jurul dintelui.

caine abces dentar 1

Orice dinte se poate fractura, dar cele mai intalnite cazuri sunt la nivelul caninilor superiori, urmati de cel de al patrulea premolar.
Cand dintele este fracturat expunand pulpa, se dezvolta o infectie dureroasa si severa.

caine abces dentar 4

O fractura transversal se dezvolta atunci cand dintii premolarii 4 superiori, musca pe un obiect dur doar in unghiul drept si cu forta si se rupe o fasie din dinte, expunand dentina sensibila si adesea pulpa dentara. Fasia care se desface poate sa fie mica sau o bucata mare de dinte.

radiografie caine abces dentar

Cainii nu prezinta in mod obisnuit semne evidente de durere atunci cand au un abces la radacina dintilor, comparativ cu omul la care abcesul dentar este foarte dureros. In schimb, cainele poate fi reticent in a mesteca jucariile sau s-ar putea indeparta atunci cand i se arunca o minge sau un bat. Proprietarul poate observa cum cainele mananca sau mesteca doar pe o parte a gurii. Unii caini vor avea halena, in timp ce altii se vor scarpina excesiv sau isi pot baga laba in gura pe partea afectata sau isi vor freca fata de-a lungul pamantului. Proprietarul animalului respectiv poate presupune ca cainele se scarpina, dar ar putea fi semnul unui dinte abcedat.

caine abces dentar 2

Daca dintele abcedat este cel de-al patrulea premolar sau primul molar superior, semnele exterioare sunt adesea confundate cu alte probleme, cum ar fi o infectie a ochilor sau o rana, deoarece pe partea cu abcesul fata se umfla si apare asimetria capului. Acest lucru se intampla deoarece aceste radacini ale dintilor se afla chiar sub ochi, iar atunci cand devin abcese, infectia se raspandeste rapid in tesuturile din jur. Tesutul de sub ochi va deveni umflat si inflamat chiar inainte de a izbucni abcesul. Daca priviti in interiorul gurii cainelui, poate aparea umflarea si roseata pe gingiile din jurul dintelui afectat, chiar si o secretie sangvinolenta sau dintele poate arata normal fara sa dea semen de afectare.

caine abces dentar 3

Diagnosticarea abcesului se face prin radiologie dentara

In unele cazuri, cum ar fi atunci cand exista o fractura evidenta sau deteriorarea unui dinte, diagnosticul unui abces de radacina a dintilor se poate confirma de asemenea doar radiologic.

Care este tratamentul pentru un abces de radacina dentara la caine

Un abces de radacina a dintilor este o afectiune foarte dureroasa si trebuie tratat cat mai curand posibil. Antibioterapia este prescrisa pentru a controla infectia,un antiinflamator si un analgezic, pana la interventia chirurgicala. Tratamentul medicamentos va aborda simptomele dar nu va trata cauza.
Exista doua optiuni pentru tratamentul dintelui abcedat. O optiune este tratamentul canalului radacinilor, daca ne permite situatia, iar cealalta optiune si cea mai intalnita este extractia.

Daca dintele abcedat are pierderi osoase extinse in jurul soclului sau daca exista o deteriorare semnificativa a coroanei dintelui, medicul veterinar va poate recomanda extractia, ca cel mai bun tratament. Medicul veterinar va fi in cea mai buna pozitie pentru a recomanda optiunea potrivita pentru cainele dvs., in functie de gravitatea abcesului si de gradul de deteriorare a dintelui si a structurilor inconjuratoare.

Dupa extractie se continua cu antibioterapia si analgezie 3-4 zile.
In primele zile post extractie se recomanda administrarea de hrana moale. Odata ce gingiile s-au vindecat, majoritatea cainilor isi pot relua dieta obisnuita si nivelul de activitate.
Toti cainii trebuie sa faca un examen stomatologic la fiecare sase luni, maxim un an si un detartraj profilactic pe an. Iar daca este cazul se recomanda si efectuarea de radiografie dentara.