Miercuri, Mai 08, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Ce este leucemia?

Virusul leucemiei feline (FeLV), un retrovirus, reprezinta cauza principala a mortalitatii felinelor. Daca este depistat din timp, existasanse mari de eliminare completa a acestui virus din corpul animalului. Prognosticul este nefavorabil in cazul recidivelor sau in situatiile in care boala atinge stadii avansate inainte de a fi depistata. Virusul leucemiei feline (FeLV) se afla pe al doilea loc ca si cauza a mortii la pisici, pe primul loc aflandu-se accidentele rutiere. Vestea buna este aceea ca majoritatea pisicilor sanatoase pot face fata virusului in timpul infectiei si il pot elimina, daca sunt tratate la timp. Exista un vaccin impotriva FeLV, care va poate fi pus la dispozitie de catre medicul veterinar, ca parte a unei scheme de imunizare. Infectiile cu FeLV suprima sistemul imunitar al pisicii si poate duce la infectii suplimentare. Anemia sau limfomul sunt, de asemenea, complicatii posibile ale FeLV.

Simptomele leucemiei feline

In timpul stadiilor incipiente ale infectiei cu FeLV, pisica dvs. poate sa nu manifeste niciun simptom specific. Probabil veti observa o deteriorare progresiva a starii sale de sanatate sau perioade de sanatate relativa, ce alterneaza cu perioade de boala. Simptomele FeLV pot include:

  • pierderea apetitului,
  • scadere in greutate,
  • febra persistenta,
  • gingii palide sau inflamate,
  • afectiuni oculare,
  • aspect neingrijit al blanii,
  • diaree, convulsii,
  • modificari de comportament,
  • colorarea in galben a cavitatii bucale si a ochilor,
  • dificultati respiratorii,
  • infectii urinare si ale pielii,
  • slabiciune generala progresiva si
  • probleme reproductive la femelele nesterilizate.

Cauzele leucemiei feline

FeLV este un retrovirus ce se transmite de la o pisica la alta prin saliva, secretii lacrimale, urina, fecale sau lapte matern. Transmiterea virusului are loc numai intre pisici. Oamenii sau celelalte animale din casa nu sunt supusi riscului de contractare a virusului de la pisica.  Principalele cai de transmitere a virusului includ: ingrijire corporala, lupte, muscaturi/rani/zgarieturi, utilizarea aceleiasi litiere si transmitere intrauterina sau prin alaptare, de la mama la fat.

Diagnosticul leucemiei feline

Medicul veterinar va va examina atent pisica. Cu cat mai repede aceasta va incepe tratamentul, cu atat mai bine. Fiti pregatiti sa furnizati medicului informatii cu privire la momentul aparitiei simptomelor, la simptomele pe care le-ati remarcat si la modificarile pe care este posibil sa le fi observat. Un anumit test de sange, numit ELISA, va fi efectuat pentru identificarea proteinelor specifice virusului leucemiei feline, existente in sangele animalului. Acest test este foarte sensibil pentru depistarea infectiilor incipiente. In stadiile initiale ale infectiei cu FeLV, sistemul imunitar al pisicii poate fi capabil sa lupte impotriva virusului si sa il elimine complet. Daca testul ELISA initial ofera un rezultat pozitiv, trebuie efectuat un test suplimentar ca mijloc de confirmare a infectiei. Un test de sange suplimentar, numit test de imunofluorescenta cu anticorpi (IFA), ar putea fi necesar. Testul IFA depisteaza progresia infectiei. Un rezultat pozitiv al testului IFA inseamna si ca boala a evoluat.  Un alt test care poate fi folosit pentru a investiga mai departe posibilitatea existentei sau a progresiei infectiei cu FeLV, il reprezinta reactia de polimerizare in lant (PCR). Infectia cu FeLV se poate clasifica in trei categorii:  Pisicile sanatoase cu sistem imunitar puternic pot combate adesea infectia. Unele pisici pot sa nu elimine complet infectia si sa devina purtatoare ale unei infectii latente, care se poate reactiva ulterior. O pisica cu infectie persistenta nu va manifesta un raspuns imunitar eficient impotriva virusului.

Tratamentul leucemiei feline 

Daca rezultatul testului pentru depistarea FeLV la pisica dvs. iese pozitiv, medicul veterinar o va trata in functie de stadiul infectiei. Veterinarul poate recomanda un tratament de sustinere, alcatuit din fluide si terapie nutritionala. Pot fi prescrise si antibiotice care sa combata infectiile secundare. In cazurile severe, pot fi recomandate medicamente antivirale sau chimioterapie. Retineti faptul ca niciun test nu este 100% exact. Este foarte posibil ca pisica dvs. sa fie expusa la FeLV, fara ca testul ELISA sa ofere un rezultat pozitiv, iar animalul trebuie sa repete testul dupa 30 zile. Daca testul ELISA iese pozitiv, insa testul IFA iese negativ, pisica trebuie sa repete testele dupa 60 zile.  Cel mai bun tratament impotriva FeLV in constituie preventia. Asociatia americana a Practicienilor de Medicina Felina (AAFP) recomanda tuturor pisicilor testele de screening pentru depistarea infectiei cu FeLV. Orice pisica ce intra in contact cu alte pisici decat cele din gospodarie, trebuie testate. Orice pisica ce are acces liber afara din casa, care este tinuta intr-un internat pentru pisici sau care participa la expozitii feline, trebuie testata si vaccinata impotriva FeLV. 

Vindecarea de leucemie felina

Vindecarea depinde de gravitatea infectiei. Pisicile pozitive pentru infectia cu FeLV trebuie sa beneficieze de controale periodice pentru prevenirea progresiei infectiei si pentru gestionarea stadiului bolii. Pisica trebuie tinuta la interior si sterilizata. Contactati medicul veterinar pentru a remedia orice infectie secundara cat mai rapid posibil. Se recomanda ca o pisica infectata cu FeLV sa fie unica pisica din casa. Oferiti pisicii hrana de buna calitate.  Oferiti-i si suplimente cu vitamine.  Taiati si nivelati periodic unghiile pisicii, pentru a evita zgarieturile. Monitorizati temperatura corporala a pisicii, iar daca aceasta este ridicata (peste 39⁰C), contactati medicul veterinar. Nu oferiti pisicii alimente crude. Desi nu exista tratament eficient pentru leucemia felina, pisica dvs. ar putea duce o viata normala daca este ingrijita in mod corespunzator si dusa la controale periodice la medic. Majoritatea pisicilor care ies pozitive la testul FeLV mai traiesc aproximativ inca trei ani dupa infectie.