Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Ce reprezinta intoxicatia cu crin? Crinii par pentru om niste plante inofensive si superbe, cu miros placut, insa atunci cand vine vorba de animalele dvs. de companie, acestia pot fi extrem de toxici si potential fatali.

Intoxicatia cu crin apare atunci cand pisica consuma orice parte a acestei plante, inclusiv flori, tulpina, polen, frunze sau bulb, daca planta este lasata la vedere, pe jos. Puii de pisica sunt predispusi in mod special la acest tip de otravire, avand in vedere curiozitatea lor innascuta si tendinta de a roade plante, care fac parte din instinctul lor de explorare a mediului lor de viata. Daca vi se pare ca pisica dvs. sufera de intoxicatie cu crin, sau daca aceasta a inghitit parti ale crinului, trebuie sa apelati imediat la medicul veterinar. 

Simptomele intoxicatiei cu crin la pisici  

Simptomele intoxicatiei cu crin se instaleaza de obicei rapid, dupa 6 sau 12 ore de la expunere. Simptomele pe care trebuie sa le urmariti includ: 

  • Voma  
  • Pierderea apetitului  
  • Letargie  
  • Deshidratare  
  • Insuficienta renala  
  • Dezorientare  
  • Incapacitate de a merge  
  • Crize convulsive  

Cauzele intoxicatiei cu crin la pisici  

Toxina existenta in crin, aflata la baza acestei otraviri a pisicii, nu este cunoscuta. Otravirea apare atunci cand pisica inghite parti ale plantei, fie din curiozitate, fie din dorinta de a roade sau manca aceasta planta. Sunt susceptibile la intoxicatia cu crin atat pisicile care traiesc in interior, cat si cele care traiesc la exterior, deoarece crinii sunt plante ce se gasesc frecvent in gospodariile oamenilor si sunt folositi adesea ca elemente decorative la venirea primaverii. Anumite varietati ale crinilor, precum crinii pacii, crinii peruani sau calele, fac parte din alte specii de plante decat adevaratul crin. Desi si aceste plante pot fi daunatoare pentru pisici, ele nu declanseazain general simptome care ameninta viata animalului. Crinii din genul Lilium sau Hemerocallis sunt considerati crini in adevaratul sens al cuvantului si sunt potential fatali daca pisica nu beneficiaza de servicii medicale imediat dupa expunere.

In categoria crinilor intra:

  • Crinul vargat de Japonia 
  • Crinul salbatic, 
  • Hibridul asiatic al crinului, 
  • Crinul Japonez, 
  • Crinul trompeta, 
  • Crinul rubrum, 
  • Crinul stargazer, 
  • Crinul rosu, 
  • Crinii din specia Lilium occidentale si
  • Crinii din specia Lilium philadelphicum 

Diagnosticul intoxicatiei cu crin la pisici  

Procesul diagnosticarii otravirii cu crin a pisicilor va incepe cu examinare amanuntita a animalului de catre medicul veterinar. Deoarece va fi dificil pentru veterinar sa stabileasca tipul exact de otravire doar analizand simptomele animalului la momentul respectiv, va trebui sa va pregatiti sa descrieti in detaliu modul in care au inceput sa se manifeste simptomele, dar si sa mentionati daca starea pisicii s-a mai ameliorat sau s-a mai agravat. Daca sunteti martori la momentul in care pisica a inghitit sau a intrat in contact cu o anumita planta, ar trebui sa aduceti o mica parte din aceasta planta cu dvs., la medicul veterinar, astfel incat acesta sa poata puna mai rapid si mai corect un diagnostic.  Orice tip de otravire suspicionata la pisici reprezinta o urgenta medicala, iar medicul veterinar trebuie sa emita o suspiciune a diagnosticului si sa inceapa tratamentul animalului inainte de a se confirma diagnosticul. Medicul veterinar ar putea sa apeleze si la o proba de urina sau de sange in timpul vizitei la medic. Aceste probe vor fi trimise catre laborator pentru analize complete, in scopul evaluarii functiei renale si a stabilirii prezentei vreunei infectii sau a vreunei alte afectiuni secundare. 

Tratamentul intoxicatiei cu crin la pisici  

Tratamentul intoxicatiei cu crin la pisica va incepe mai intai prin stabilizarea animalului de catre echipa medicala, daca aceasta manifesta vreun simptom care ii pune viata in pericol. Pisicii i se vor administra pe cale intravenoasa medicamente care sa-i calmeze convulsiile, precum si medicamente sau fluide care sa amelioreze functia rinichilor. Pisica dvs. se poate imbolnavi foarte grav dupa ce inghite parti din crin, avand nevoie cel putin de internare peste noapte si monitorizare continua. Dupa ce pisica iese din starea critica, veterinarii vor actiona rapid pentru a facilita eliminarea oricarui element toxic care ar putea ramane in stomacul animalului. In acest sens, veterinarul ii poate induce voma. Un tub subtire din plastic va fi introdus in gura pisicii si apoi impins pe gatul acesteia, direct in stomac. Aceasta manopera ar putea fi incomoda pentru animal, dar este foarte necesara pentru administrarea tratamentului care va salva viata pisicii. Pisicii i se poate administra pe gura o solutie orala formata dintr-un amestec de apa cu peroxid de hidrogen, care ii va induce acesteia voma.

Aceasta procedura nu trebuie niciodata efectuata acasa fara supraveghere medicala, deoarece voma poate declansa o varietate de complicatii care pot pune in pericol viata animalului. In continuare, veterinarul ii poate administra pisicii carbune medicinal, tot prin acel tub din plastic. Carbunele medicinal va absorbi multe substante toxice care vor permite substantelor toxice sa strabata fara niciun risc sistemul digestiv al animalului. Pisicii i se vor administra apoi fluide suplimentare, iar animalul va fi atent monitorizat pentru a i se asigura functiile vitale si ale organelor interne. 

Vindecarea intoxicatiei cu crin la pisici  

Cazurile de intoxicatie cu crin depistate din timp prezinta un prognostic favorabil pentru recuperare. Anumite animale pot suferi leziuni interne pe termen scurt sau lung, ca rezultat al intoxicatiei. Aceste leziuni pot fi gestionate cu ajutorul unor medicamente speciale si al testelor de sange periodice, efectuate la cabinetul veterinar. Din nefericire, crinii sunt incredibil de toxici, iar unele cazuri severe pot duce la moarte. Otravirea cu crin reprezinta o afectiune grava, iar recuperarea pe termen lung a pisicii dvs. va depinde de cat de rapid beneficiaza aceasta de servicii medicale.