Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Anorexia este un termen utilizat pentru a descrie lipsa apetitului pentru mancare. Medicii veterinari utilizeaza acest termen cand proprietarii spun ca pisica nu mananca sau consuma foarte ptina hrana. A fi pretentios si a nu manca sunt doua lucruri diferite. Unele pisici asteapta mancarea lor preferata si acest lucru le face pretentioase, dar pisicilor anorexice nu le pasa de nimic din ce le puneti in fata.

Daca o pisica nu mananca pentru 24 de ore, ar trebui sa fiti ingrijorati. Daca lipsa apetitului dureaza mai mult de 48 de ore, ar trebui sa mergeti cu pisica la un medic veterinar pentru a o examina.

Pisicile, in special exemplarele supraponderale, pot dezvolta o boala numita lipidoza hepatica daca acestea nu consuma mancare. Pisicile cu lipidoza hepatica consuma grasimea corporala pentru necesarul energetic, dar grasimea copleseste ficatul, lezioneaza celulele hepatice normale si imbolnaveste pisica. Interventia timpurie pentru pisicile anorexice este necesara pentru a opri aparitia lipidozei hepatice. Lasata netratata, lipidoza hepatica poate fi fatala.

Cand pisica dumneavoastra nu va manca

Daca pisica nu mananca, trebuie sa determinati daca exista o problema cu dieta acesteia sau daca pisica este bolnava. Unele motive pentru care o pisica sanatoasa ar putea sa nu manance includ:

  • hrana este alterata
  • sunt in hrana furnici sau alte insecte 
  • ati cumparat aroma gresita
  • exista competitie la bolul cu mancare
  • hrana pentru oameni sau recompensele i-au afectat apetitul
  • bolul pentru hrana se afla intr-un loc gresit
  • pisica a vanat sau mananca hrana sau alimente la un vecin.

Daca niciunul din aceste motive nu sunt valide, cel mai probabil pisica este bolnava. Motivele pentru care o pisica bolnava nu ar manca includ:

  • pisica are congestie nazala si nu poate mirosi hrana
  • pisica are febra, cauzand pierderea apetitului
  • probleme dentare sau alte boli dentare care afecteaza capacitatea pisici de a manca
  • boli hepatice sau alte boli gastrointestinale care cauzeaza greata
  • pisica este deshidratata si prea slabita pentru a manca

Cum sa determinati pisica sa consume hrana

Pisicile bolnave nu vor manca bine, deci este important sa fie incurajate. Oferiti alimente gustoase, precum hrana la conserva, peste, carne sau hrana pentru pisoi. Incalzirea alimentelor pentru cateva secunde la un cuptor cu microunde poate ajuta la cresterea apetitului pisicii prin cresterea aromei alimentului. Hranirea din palma, vorbitul bland si mangaierea pisicii pot stimula de asemenea consumul de hrana. Puteti hrani pisica din palma prin oferirea unor alimente moi pe o lingura sau pe deget si prin incurajarea lingerii acestora. Daca o pisica pare neinteresata de consumul de hrana, nu lasati hrana sa stea acolo pentru mai mult de o ora. Luati-o si reintroduceti-o cateva ore mai tarziu.

Cand niciuna din aceste sugestii nu se dovedesc a fi de succes, trebuie sa mergeti cu pisica la medicul veterinar. Acesta va realiza o consultatie completa, o serie de analize pentru a elimina prezenta vreunei afectiuni si abia apoi va incepe un tratament sau o alta conduita terapeutica.

Medicii veterinari ar putea utiliza stimulenti ai apetitului cu prescriptie sau ar putea chiar sa hraneasca fortat pisica anorexica. Hranirea fortata este realizata de obicei prin utilizarea unei seringi fara ac si administrarea unui tip de hrana pasata in gura pisicii. Pentru pisicile care sunt dificile sau prea bolnave pentru a fi hranite oral fortat, sondele alimentare pot fi plasate in esofag sau stomac.

Dar apa?

Aportul de apa este extrem de important. Daca o pisica (sau orice animal) varsa apa, aceasta ar trebui dusa la medicul veterinar imediat. Acesta poate fi un semn al obstructiei intestinale. O pisica care nu bea sau nu mananca poate deveni foarte deshidratata chiar si intr-o zi. Vomitarea si diareea pot contribui la pierderea apei, conducand la deshidratare. Daca pisica nu bea apa, puteti sa ii administrati apa cu o seringa (fara ac) sau cu un picurator pentru ochi, dar este aproape imposibil sa administram suficienta apa pisicii prin aceasta metoda.

Medicii veterinari pot rehidrata pisicile prin injectarea unei solutii electrolitice sterile, echilibrate sub pielea animalului. Aceasta practica este numita administrare subcutanata. Fluidele pot fi de asemenea injectate in corp prin intermediul unei vene utilizand un cateter, procedura cunoscuta sub numele de administrare intravenoasa. Tratamentul intravenos necesita spitalizare dar este necesar pentru pacientii deshidratati sever.