Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Diareea este definita ca un pasaj moale sau apos al excrementelor (fecale). Poate fi cauzata de mai multi factori printre care stresul, bacteriile, virusurile, dieta, toxinele, tulburari mediate imun, medicamente, si chiar afectiuni care nu au legatura directa cu tractul gastrointestinal cum ar fi pancreatita, hipertiroidismul, sau bolile glandelor adrenale.

Diareea poate fi acuta ( cu aparitie brusca – cu durata de cateva zile pana la o saptamana) sau cronica (dureaza mai mult de cateva saptamani sau intermitent mai mult de cateva saptamani pana la cateva luni). Se realizeaza descarcarea frecventa a unor cantitati mici de fecale cu sange sau mucus, acestea fiind asociate cu afectiuni ale colonului. Descarcarile masive de fecale o data sau de doua ori pe zi reprezinta semne caracteristice ale afectiunilor intestinului subtire. Pisicile cu afectiuni ale intestinului subtire inregistreaza pierderi in greutate asociate cu diareea. 

Testele pentru afectiunile care produc diareea includ teste de fecale, analize de sange, si uneori radiografii, ultrasunete, sau biopsie in cazurile cronice. Tratamentul va depinde de cauza diareei.

Pentru ca unele bacterii si paraziti se transmit de la pisica la om si la familia acestuia este recomandat de rutina un test de fecale si o deparazitare interna anuala in concordanta cu recomandarile medicului veterinar curant.

Daca pisica dumneavoastra are un episod diareic, altfel parand sanatoasa si jucausa, si este sanatoasa clinic nu trebuie sa va alarmati, dar trebuie atent monitorizata prin examinarea litierei si prin asigurarea ca acesta manca si bea apa in mod normal. Daca diareea este persistenta sau daca se perturba consumul voluntar de apa sau hrana sau pare letargica, trebuie sa anuntati medicul veterinar si sa va programati o vizita in cabinet.