Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cu siguranta, unul din pasii pentru diagnostic pentru orice pisica suspectata ca ar avea cancer este de a realiza combinatia de teste sangvine FeLV si FIV. Un cancer asociat cu un virus imuno-supresor, prezinta provocari speciale in tratament. Rezultatele analizelor ar putea arata o crestere a nivelului de calciu – ceea ce ar putea fi observat in unele forme de cancer. Urinanaliza ar putea indica pierderea de proteina. Acestea sunt teste relativ usor de realizat, care nu necesita anestezie si care pot fi realizate in majoritatea clinicilor veterinare. Radiografiile sunt deseori urmatorul pas. O radiografie ar putea evidentia schimbari osoase sau raspandirea cancerului.

Ecografia este de ajutor pentru identificarea cresterilor tesutului moale. Scanarile MRI (imagistica prin rezonanta magnetica) si CAT (tomografie axiala computerizata) sunt tehnici de imagistica care pot fi gasite doar la centre veterinare mari.

Un aspirat realizat cu ac fin sau o biopsie ar putea fi realizate pentru a preleva o proba din tumora pentru analiza. Acest lucru ar putea nu doar sa identifice tipul de cancer ci sa si ofere o ideea asupra stadiului si prognozei acestuia. Odata ce tipul de cancer este cunoscut, planul de tratament poate fi dezvoltat. Markerii genetici sunt o speranta pentru identificarea viitoare a genelor care cauzeaza cancerul.

Iata un exemplu despre cum ar putea fi realizat un diagnostic al cancerului: o pisica femela, se presupune ca are o crescatura intr-un mamelon. Din moment ce este solid, probabil este un neoplasm. Ar putea fi benign sau malign. O decizie este luata pentru realizarea biopsiei formatiunii. Pe parcursul acestei interventii, crescatura sau parte a acesteia, este indepartata si trimisa la un patolog – un medic cu cunostinte avansate in diagnosticul prin inspectia tesutului la microscop. Patologul poate spune daca excrescenta este o forma de cancer si deseori poate oferi informatii aditionale cu privire la gradul de malignitate. Raportul patologului ofera expunerea motivelor pentru cel mai bun tip de tratament. Acest raport include de asemenea informatii cu privire la prevalenta acestui tip de cancer la pisici, o idee asupra prognosticului si daca diagnosticul viitor ar trebui realizat inainte de inceperea oricarui tratament.