Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Diabetul zaharat este din pacate o afectiune cu o crestere semnificativa in randul pisicilor, mai ales din cauza numarului tot mai mare de pisici obeze.

 

Ce anume este diabetul la pisici

Diabetul zaharat este o afectiune endocrina cauzata de faptul ca pancreasul pisicii nu reuseste sa produca suficienta insulina. In diabet, organismul nu produce suficienta insulina, hormonul care ajuta la “impingerea” zaharului (glucozei) in celule corpului. 

Exista si o veste buna?

Spre deosebire de diabetul zaharat la caini, afectiunea la pisica poate fi tranzitorie. Ce inseamna acest lucru pentru dvs? Daca pisica dvs tocmai a fost diagnosticata cu diabet zaharat, nu intrati in panica. Cu un tratament adecvat si o scadere in greutate considerabila ca urmare a unei diete speciale, este posibil ca pisica sa nu sufere intreaga viata de aceasta afectiune. 

Este important sa recunoastem semnele clinice ale diabetului zaharat la pisici, deoarece, cu cat il recunoasteti mai devreme, cu atat mai repede poate fi tratat si cu atat mai bine este pentru prognosticul pe termen lung pentru pisica dvoastra. Semnele diabetului zaharat la pisica includ:

  • urinare excesiva - prezenta unei cantitati insemnate de urina in litiera
  • pisica bea mai multa apa - sete excesiva
  • urina diluata - urina miroase mai putin urat decat de obicei in litiera
  • obezitatea
  • letargie
  • pisica este mereu flamanda
  • naparlire excesiva
  • infectii ale tractului urinar
  • scadere in greutate

Tipuri de diabet

In medicina veterinara exista doua tipuri de diabet: diabet zaharat de tipul I si diabet zaharat de tipul II. Pisicile dezvolta diabetul zaharat de tip II. 

Diabetul zaharat de tip I (care se intalneste cu precadere la caini) este atunci cand organismul nu produce insulina. Acest tip de diabet necesita terapie cu insulina de-a lungul intregii vieti. 

Diabetul zaharat de tip II ( care se intalneste mai des la pisici) apare atunci cand organismul produce cantitati mici de insulina, dar acestea sunt insuficiente. 

Diabetul zaharat de tip II este adesea legat de obezitate, ceea ce face ca organismul sa fie rezistent la insulina. Cu un tratament agresiv, acest tip de diabet poate fi temporar si cel mai adesea implica o schimbare drastica a dietei si  terapie cu insulina pe o anumita perioada de timp. 

Prin urmare, diabetul zaharat este unul din motivele pentru care medicii veterinari lupta impotriva obezitatii la animalele de companie. 

Tratamentul diabetului zaharat

Desi diagnosticul de diabet zaharat nu este o condamnare la moarte, poate fi o boala costisitoare, deoarece necesita tratament. Vestea buna este ca, daca sunteti un proprietar dedicat al pisicii, puteti sa tratati pisica in 1-2 ani, poate chiar mai repede. Acest lucru se datoreaza faptului ca la pisica diabetul zaharat este adesea tranzitoriu si cu terapie adecvata (inclusiv injectii de insulina, modificari ale dietei si ingrijiri veterinare), pisica dvs poate fi tratata cu succes - si chiar vindecata. Acestea fiind spuse, retineti ca diabetul zaharat poate fi fatal daca nu este tratat si ca suplimentul hormonal (insulina) si ingrijirea ulterioara poate fi scump. 

Tratamentul pentru diabet va depinde de cat de devreme a fost diagnosticat diabetul zaharat. Cu cat recunoasteti mai repede semnele, cu atat veti solicita ingrijire veterinara si cu cat mai repede pisica incepe sa primeasca insulina, cu atat mai putine daune vor exista la nivelul pancreasului pisicii dvoastra. retineti ca va trebui sa mergeti la cabinetul veterinar mai des deoarece o parte a monitorizarii diabetului zaharat si a tratamentului include teste de sange destul de frecvente. 

La pisici, tratamentul initial al diabetului zaharat poate include modificari de dieta, medicamente orale, scaderea in greutate si insulinoterapie. Retineti ca unii proprietari ai pisicii incearca doar modificarile dietetice insa studiile recente arata ca, cu cat incepeti terapia cu insulina mai repede, cu atat va fi mai sanatos pancreasul pisicii dvs. 

Specificul tratamentului

Schimbarile de dieta sunt adesea recomandate pentru tratamentul diabetului zaharat. La pisici, modificarile dietetice includ o dieta bogata in proteine, cu continut scazut in carbohidrati. Pierderea in greutate este de asemenea o necesitate. 

Medicamentele orale functioneaza prin determinarea unui nivel mai scazut de zahar din sange - ele sunt numite agenti hipoglicemici; cu toate acestea, ele functioneaza doar la pisici, nu la caini. In timp ce aceste medicamente sunt “mai usor” de administrat, nu sunt la fel de eficiente, asa ca atunci cand aveti indoieli cu privire la indicatiile terapeutice ale medicului veterinar, mergeti pe tratamentul cu insulina. Vorbiti cu medicul veterinar despre asta. 

Injectiile cu insulina pot parea intimindate; cu toate acestea, multi parinti de pisici se obisnuiesc cu acestea rapid si se simt foarte confortabil cu procesul. (Odata ce medicul veterinar va arata cum sa faceti acest lucru, este usor, deoarece dimensiunea acului este minuscula!). Insulina trebuie administrata de doua ori pe zi, la aproximativ 12 ore distanta, sub piele. Din pacate, insulina orala nu functioneaza. 

Cu o ingrijire si un tratament adecvat, pisicile cu diabet zaharat pot duce o viata lunga si sanatoasa, desi vor necesita vizite frecvente la medicul veterinar pentru a regla glicemia. A avea o pisica diabetica este un angajament mare, deoarece necesita parinti dedicati de animale de companie, care pot administra injectii de insulina de doua ori pe zi. (Chiar si atunci cand trebuie sa plecati in vacanta). 

Daca observati vreunul din aceste semne la pisica dvs, adresati-va imediat unui medic veterinar pentru anumite teste de sange si un test de urina. Cu cat este diagnosticat mai repede, cu atat este mai bine pentru pisica dvs si cu atat sunt mai mari sansele de succes in tratament.