Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Constipatia reprezinta incapacitatea de a defeca normal, rezultand retentia de fecale sau/si uscarea si indurarea excesiva a acestora.  

Ce semne sa urmariti

Va trebui sa diferentiati eforturile de defecare (tenesmele) de eforturile de urinare si de cele asociate diareei. Indicatorii tenesmelor includ: fecale solide si uscate, posibil acoperite de mucus sau sange; incercari frecvente de defecare, fara rezultate. Desi constipatia poate afecta orice pisica la orice varsta, este observata mai frecvent la motanii de varsta medie. Daca constipatia persista o perioada lunga de timp, pot fi observate simptome aditionale, precum letargia, pierderea apetitului sau voma.

Cauze principale

Cele mai frecvente cauze ale constipatiei sunt deshidratarea si megacolonul. Megacolonul reprezinta pierderea graduala a tonusului muscular de la nivelul colonului, ceea ce limiteaza evacuarea materialului fecal de la acest nivel.

Interventie imediata

Daca pisica dvs. inca produce zilnic fecale, asigurati-va ca aceasta are acces la apa si ca bea apa suficienta. Hraniti-o cu hrana umeda. Incercati sa adaugati in ratia normala a pisicii cate o lingura de dovlecel conservat. Daca animalul refuza dovlecelul, o alternativa ar fi un laxativ pe baza de psyllium, inodor si sub forma de pulbere (de ex., Metamucil®). Incepeti prin a-i adauga in hrana cate 1/8 – ¼  lingurite de laxativ, o data pe zi. Ajustati cantitatea de dovlecel sau de psyllium administrata, dupa necesitati, pana cand scaunul capata o consistenta mai normala. Daca, totusi, trec mai  mult de 48 ore de la ultima defecare a pisicii, in ciuda efortului dvs., animalul trebuie examinat de catre un medic veterinar.

Ingrijire medicala

Diagnostic

Un examen clinic si o anamneza din partea dvs., vor ajuta medicul veterinar sa decida ce alte teste aditionale mai sunt necesare. De obicei, se recurge la radiografii; mai pot fi necesare si alte teste, precum ecografia abdominala si testele de sange sau de urina, daca constipatia se datoreaza deshidratarii.

Tratament

Daca ajustarile dietei (de ex., un consum mai mare de fibre si de apa) nu dau rezultate, probabil ca veterinarul va recurge la clisma. NU folositi pentru clisma solutii de uz uman, achizitionate fara reteta medicala! Unele dintre acestea pot contine suficient potasiu cat sa omoare pisica! Si veterinarul ii va administra pisicii, cel mai probabil, fluide pentru rehidratare, fie pe cale subcutanata (sub piele), fie pe cale intravenoasa. In cazurile de megacolon, pisica trebuie sedata, iar materiile fecale trebuie inlaturate manual.

Alte cauze

  • Evitarea folosirii litierei (pisicii nu ii place litiera si de aceea refuza sa defece in aceasta);
  • Fracturi ale pelvisului, care ingusteaza canalul pelvin prin care trec fecalele;
  • Dopuri de blana care blocheaza anusul;
  • Corpuri straine blocate in intestine.

Preventia

Constipatia poate fi prevenita, in multe cazuri, prin asigurarea unei cantitati adecvate de fibre si apa de consum, care sa mentina regularitatea scaunelor. Unele pisici necesita administrare de laxative care contin de obicei lactuloza, pentru mentinerea tranzitului normal.

Megacolonul, pe de alta parte, nu este suficient de bine documentat. De fapt, nu exista un mod eficient pentru prevenirea acestuia. Pisicile cu megacolon pot ajunge in situatia in care niciun tratament nu mai da rezultate, eutanasia fiind singura solutie in acel caz.