Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Inghitirea directa a otravei pentru sobolani nu reprezinta unicul mod prin care pisicile se pot otravi. Pisicile care vaneaza in casa sau in jurul acesteia se pot otravi prin inghitirea rozatoarelor care au ingerat otrava pentru sobolani.

Astfel, este important sa evitati folosirea otravii pentru sobolani in sau in jurul oricarei incinte locuite de copii sau animale de companie, nici macar in zonele considerate neaccesibile. Exista numeroase tipuri de otrava pentru sobolani si de rodenticide, si toate contin ingrediente active extrem de periculoase pentru pisici. Unele otravuri previn coagularea sangelui, in timp ce altele cauzeaza leziuni si insuficienta functionala la nivelul organelor si sistemelor de organe specifice, precum creierul sau rinichii.

Simptomele otravirii prin ingestia otravei pentru sobolani la pisici 

Simptomele otravirii pot varia in functie de tipul otravii ingerate de catre pisica. Aceste simptome pot evidentia afectare neurologica, renala sau gastrica, dar si o deficienta a capacitatii de coagulare a sangelui.

  • Sangerarea excesiva a ranilor
  • Sangerari nazale
  • Vanatai
  • Sange prezent in urina sau fecale
  • Dificultate respiratorie
  • Voma
  • Sete sau consum excesiv de apa
  • Lipsa apetitului
  • Balonare abdominala
  • Salivatie
  • Letargie
  • Comportament agresiv
  • Mers nesigur
  • Pierderea echilibrului si a coordonarii in mers
  • Crize neurologice
  • Insuficienta renala


Cauzele otravirii prin ingestia de otrava pentru sobolani la pisici


Otravirea cu rodenticide reprezinta de obicei rezultatul ingestiei de otrava pentru sobolani. O pisica poate inghiti otrava pentru sobolani (ingestie directa) sau poate consuma un rozator care a ingerat otrava (otravire secundara).  Pisicile pot manca otrava din cauza foamei sau a curiozitatii, sau in mod involuntar daca aceasta este amestecata cu hrana. Pisicile care vaneaza rozatoare pot prinde si manca un animal care a ingerat otrava aplicata prin apropiere.

Diagnosticul otravirii prin ingestie de otrava pentru sobolani la pisici

Daca este posibil ca pisica dvs. sa fi fost otravita, adunati probe din voma si fecale si aduceti-le cu dvs. la medicul veterinar cat mai rapid cu putinta. Daca pisica incepe sa manifeste semne de toxicitate in timpul noptii sau in weekend, verificati daca clinica veterinara unde o duceti de obicei are program destinat urgentelor sau duceti pisica la o clinica veterinara pentru urgente. Amanand prea mult interventia medicala, puneti in pericol viata pisicii. Medicul veterinar va testa probele de voma si de fecale pe care le colectati si va efectua si teste de urina si sange. Aceste teste pot exclude alte afectiuni si boli, medicul putand astfel sa stabileasca daca pisica a fost intr-adevar otravita si cu ce a fost otravita, dar si natura si gradul de severitate al efectelor otravirii.


Tratamentul otravirii prin ingestia otravii pentru sobolani la pisici


In functie de natura si severitatea otravirii, medicul veterinar poate induce voma si poate administra animalului carbune medicinal pentru a inlatura toxinele din organismul pisicii. Se poate recurge la respiratie artificiala, transfuzii de sange sau administrare de vitamina K1, precum si la drenarea sangelui si a fluidelor acumulate. Medicul veterinar poate administra, de asemenea, fluide si medicamente care favorizeaza hidratarea si urinarea, ajutand astfel la eliminarea toxinelor din sistem. Pisica poate fi internata intr-o incapere linistita si intunecata pentru a reduce riscul de activare a crizelor neurologice de catre potentiali stimuli, pentru a asigura odihna animalului si pentru a preveni aparitia de noi leziuni cat timp animalul este susceptibil la hemoragii.

Recuperarea din otravirea prin ingerarea otravii pentru sobolani la pisici

Prognosticul pentru pisica depinde in mare parte de cat de rapid a fost aceasta diagnosticata si tratata dupa otravire. Daca otrava a fost inlaturata din corpul pisicii rapid, sansele de vindecare completa sunt mari. Totusi, daca otrava persista in corpul animalului pentru un timp indelungat, pot aparea leziuni permanente la nivelul sistemului respirator, gastrointestinal, hepatic, renal si nervos. Imediat ce pisica a fost tratata si trimisa acasa, va fi necesar sa va intoarceti cu ea de cateva ori la clinica pentru efectuarea testelor de control in scopul monitorizarii procesului de convalescenta si a sechelelor pe termen lung. Pentru a preveni in viitor ingestia otravii pentru sobolani, inlaturati in conditii de siguranta otrava din casa si din jurul acesteia si protejati sursa de hrana a pisicii de contaminarea cu astfel de otrava.