Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

 Anumite tipuri de dermatoze nazale se vindecain timp, dar daca afectiunea respectiva nu dispare in maxim o saptamana, trebuie sa contactati medicul veterinar pentru a afla care este cauza problemei si daca aceasta necesita vreun tratament sau vreun medicament special.

Exista multe tipuri de afectiuni dermatologice care se pot dezvolta la nivelul nasului unei pisici. Numite dermatoze nazale, acestea pot fi reprezentate de infectii fungice sau bacteriene, de acnee felina, de rani produse de muscaturi sau de alte afectiuni care duc la aparitia unor leziuni. 

Simptomele dermatozelor nazale la pisici  

Simptomele pot varia in functie de originea dermatozei, dar de obicei constau in:

  • Ulcere insotite de cruste si/sau material purulent 
  • Pierderea pigmentarii locale 
  • Pierderea parului la nivel local 
  • Noduli din care se scurge puroi  

Cauzele dermatozelor nazale la pisici  

Cele mai frecvente tipuri de dermatoza nazala a pisicilor sunt reprezentate de: 

  • Abcesele reprezinta acumulari de puroi in interiorul unor noduli plini cu fluid, pot fi cauzate de o infectie secundara unei muscaturi sau a unei rani. 
  • Ulcerele pot fi acoperite de crusta, iar pisica poate prezenta pierderea apetitului, febrasi letargie. 
  • Nodulii se pot deschide si abceda. 
  • Aspergiloza este o infectie fungica care de obicei patrunde in organismul pisicii prin nari. Aceasta poate cauza ulcere nazale din care se poate scurge puroi, insa secretii purulente se pot scurge si din narile animalului. 
  • Intepaturile de viespe sau de albina pot varia mult in severitate. Imediat dupa ciupitura, puteti observa inrosirea pielii, inflamatie si posibila mancarime. Pot aparea ulcere purulente, iar in functie de organismul pisicii, se poate manifesta si urticarie sau reactie anafilactica.  
  • Arsurile solare poarta si denumirea de dermatoza solara, fiind frecvente la pisicile care au urechi albe. Initial pot aparea scuame la nivelul nasului, din care ai tarziu se pot dezvolta cruste si ulcere. Adesea se observa inrosirea pielii si pierderea parului din zona nasului.  
  • Criptococoza este o infectie fungica care se transmite de obicei prin fecalele de pasare. Pisicile cu sistem imunologic slabit pot fi mai susceptibile la aceste infectii. La nivelul nasului pot aparea ulcere, putand fi afectate si alte parti ale corpului.  

Diagnosticul dermatozei nazale la pisici  

Pentru a diagnostica corect dermatozele nazale ale pisicilor, medicul veterinar va va pune anumite intrebari despre istoricul medical al animalului, inclusiv despre modificarile aparute in stilul sau de viata, despre momentul in care aceste simptome au aparut si daca va amintiti de interventia vreunui factor ce ar fi putut cauza leziuni nazale, precum arsurile solare sau ciupiturile de insecte. Medicul veterinar poate preleva probe din pielea animalului pentru a efectua culturi fungice si bacteriene, sau o biopsie. Testele de diagnostic pot fi recomandate pentru excluderea unor cauza posibile ale dermatozei, deoarece anumite simptome pot fi observate in mai multe afectiuni ale pielii. Alte teste de diagnostic mai pot include examinarea microscopica a fragmentelor de piele si de par, examinarea scuamelor dermice si teste de sange pentru depistarea alergiilor. Medicul poate monitoriza si modul in care pisica dvs. raspunde la schimbarea regimului alimentar si la inceperea unui tratament. 

Tratamentul dermatozelor nazale la pisici  

Dupa ce medicul veterinar depisteaza cauza afectiunii dermatologice, acesta poate prescrie si un tratament. In anumite cazuri, combinarea mai multor tipuri de tratament poate fi recomandata pentru ameliorarea simptomelor si a discomfortului. O parte din variantele posibile de tratament implica: 

Abcese  

Drenarea chirurgicala a acestora poate fi necesara pentru deschiderea si evacuarea puroiului din interior. In caz de infectie, va fi prescris un tratament adecvat cu antibiotice. 

Aspergiloza  

Medicul veterinar va dori sa inlature pe cale chirurgicala leziunile respective inainte de a prescrie un tratament cu antifungice. Exista cateva antifungice diferite, care pot fi folosite. 

Intepaturi de insecte  

Pot fi prescrise antihistaminice si/sau corticosteroizi, iar daca leziunile sunt ulcerate, poate fi aplicat peste acestea un pansament umed. Medicul va proteja zona afectata, astfel incat animalul sa nu isi produca singur rani. 

Arsuri solare  

Pisica dvs. trebuie sa evite expunerea ulterioara directa la soare, mai ales intre orele 9 - 15, in timpul verii. In anumite cazuri, pot fi prescrise lotiuni de protectie solara si corticosteroizi.  

Criptococoza  

Deoarece este vorba despre o infectie fungica, in acest caz se vor prescrie antifungice. In functie de severitatea leziunii, medicul va dori sa inlature mai intai aceasta ciupercainainte de a administra medicamente antifungice. 

Vindecarea dermatozelor nazale ale pisicilor  

In functie de severitatea dermatozei nazale, raspunsul acesteia la tratament este de obicei satisfacator.  Poate dura o saptamana sau mai mult pentru ca medicamentele sa se elimine complet din corpul animalului. Este recomandat sa va duceti pisica la veterinar dupa vindecarea leziunii de pe nas, pentru a va asigura ca toate simptomele au disparut.  Exista cateva masuri pe care le puteti lua pentru a preveni aparitia dermatozelor, incepand cu administrarea unei diete echilibrate si continuand cu ingrijirea adecvata a pielii animalului. Asigurati-va ca pisica nu va fi expusa la alergeni cunoscuti, precum anumite alimente, perne sau materiale plastice. Medicul veterinar va poate ajuta cu sfaturi in acest sens, dupa stabilirea diagnosticului de dermatoza nazala. Daca pisica dvs. are urechi, nas sau pleoape albe, tineti-o departe de soare in timpul orelor de varf din timpul verii. Se recomanda si sterilizarea animalului, deoarece astfel ii va fi mai usor acestuia sa evite luptele, in urma carora se poate alege cu rani ale nasului