Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Reactiile alergice la anestezie apar aproape imediat dupa expunerea pisicii la anestezic, ceea ce inseamna ca pisica va fi deja in prezenta unui medic veterinar atunci cand simptomele incep sa se manifeste.

Desi este neplacut gandul ca pisica dvs. a suferit complicatii in timpul anesteziei, atata timp cat medicul veterinar monitorizeaza animalul si trateaza aceasta reactie rapid, pisica se va recupera complet. Daca pisica dvs. face o vizita veterinarului pentru o procedura care necesita utilizarea anesteziei, este normal sa va cuprinda nelinistea. Exista multe riscuri asociate cu anestezia, mai ales daca pisica prezinta in prealabil anumite probleme de sanatate sau alergii. Din nefericire, nu puteti anticipa daca pisica va manifesta o alergie fata de anestezice decat atunci cand deja a suferit o astfel de reactie. Pisicile pot fi alergice atat la anestezicele locale, cat si la cele generale, iar simptomele pot varia in functie de severitatea reactiei alergice. Unele pisici vor experimenta doar putina inflamatie si iritatie la locul administrarii sau aplicarii anestezicului, in timp ce altele vor incepe sa manifeste soc anafilactic sau stop cardiac.

Simptomele reactiilor alergice fata de anestezice la pisici

Daca pisicii dvs. i se va administra vreodata un anestezic local sau general in timpul unei interventii medicale, veterinarul si echipa sa de asistenti vor urmari atent aparitia semnelor alergiei sau ale altor complicatii.

O parte dintre simptomele pe care le urmaresc acestia includ:

  • scaderea presiunii arteriale,
  • semne ale stopului cardiac,
  • inflamatia sau
  • iritatia aparute la locul inocularii si
  • socul anafilactic.

Cauzele reactiilor alergice fata de anestezice la pisici

Unele pisici vor suferi reactii alergice fata de anestezice, iar altele nu. Din nefericire, cauzele alergiilor nu se cunosc. Testele alergice pot fi efectuate pentru a determina daca pisica reactioneaza la alergenii obisnuiti, insa aceste teste nu includ si sensibilitatea fata de anestezice. Proprietarii de pisici nu constientizeaza alergia la anestezice a pisicii lor decat atunci cand pisica a manifestat deja o astfel de reactie. 

Diagnosticul reactiilor alergice fata de anestezice la pisici

Daca pisica dvs. are programata o interventie chirurgicala in viitorul apropiat, probabil veti fi chemat sa o duceti pentru testarea preoperatorie, pentru a se stabili daca aceasta este suficient de sanatoasa pentru a face fata acestei interventii. Probabil va intrebati de ce o reactie alergica inca se mai poate manifesta in timpul procedurii daca pisica a fost deja complet examinata in prealabil. Acest lucru se intampla deoarece medicul veterinar nu are cum sa testeze pisica pentru prezenta unei alergii la anestezice.  

Inainte de interventia chirurgicala, ar trebui sa comunicati medicului veterinar alte eventuale alergii pe care le-a mai avut pisica sau daca aceasta a avut reactii secundare la vreun medicament in trecut. Daca pisica a mai fost supusa in trecut anesteziei, manifestand la acel moment reactii negative la aceasta, medicul veterinar trebuie sa afle acest lucru inainte de inceperea interventiei. Imediat ce anestezicul local sau general se administreaza pisicii, veterinarul trebuie sa fie atent pentru a putea diagnostica imediat orice reactie alergica pe baza simptomelor observate. Asigurati-va ca intrebati veterinarul despre numele exact al anestezicului folosit, pentru a putea evita in viitor acest tip de anestezie.

Tratamentul reactiilor alergice fata de anestezice

Din fericire, reactiile alergice la anestezice apar imediat, astfel ca pisica va fi deja in prezenta unui medic veterinar atunci cand simptomele acesteia incep sa se manifeste. Tratamentul depinde de severitatea reactiei alergice. Daca este vorba doar de iritatii usoare ale pielii, veterinarul poate sa aleaga sa nu administreze niciun tratament decat daca problema se agraveaza. Reactiile alergice moderate ca severitate pot fi tratate cu antihistaminice, care pot fi administrate pe cale orala sau intravenoasa. Daca pisica se afla sub efectul anestezicelor generale, antihistaminicele vor fi administrate intravenos, dar daca pisica este constienta si a reactionat fata de un anestezic local, medicatia poate fi administrata pe cale orala. Reactiile severe vor necesita alte forme de tratament. Medicul veterinar ii poate administra epinefrina cu ajutorul unui dispozitiv de injectare precum Epi-Pen. Epinefrina va patrunde imediat in sistemul circulator al pisicii si va incepe sa amelioreze simptomele asociate cu reactia alergica. Daca caile respiratorii ale pisicii incep sa se inflameze datorita reactiei alergice, aceasta ar putea sa nu mai poata respira. Veterinarul va trebui sa monitorizeze indeaproape caile sale respiratorii in timpul manifestarilor alergiei, iar daca se observa tumefactie, ar putea fi necesara o interventie chirurgicala de urgenta pentru deschiderea cailor respiratorii.

Recuperarea din reactiile alergice fata de anestezice la pisici

Atata timp cat veterinarul monitorizeaza cu atentie pisica in timp ce aceasta se afla sub efectul anesteziei, animalul se va recupera complet din orice tip de tip de reactie alergica. Ati putea probabil lua acasa pisica imediat dupa stabilizarea starii sale generale. Asigurati-va ca respectati toate instructiunile medicului dvs. veterinar si ca administrati corticosteroizi sau antihistaminice conform instructiunilor. Daca starea generala a pisicii dvs. se agraveaza, duceti-o la veterinar cat mai rapid cu putinta. Aflati ce tip de anestezie i-a cauzat aceasta reactie si rugati medicul veterinar sa noteze acest aspect in fisa medicala a animalului, pentru ca aceasta alergie sa fie luata in evidenta. Astfel va veti asigura ca pisicii dvs. nu i se va mai administra niciodata acest tip de anestezic.