Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Afectiunile tractului urinar inferior la feline (ATUIF) cuprind un grup de probleme medicale care afecteaza vezica urinara si uretra pisicilor. Acest sindrom poate avea mai multe cauze, insa pisicile afectate manifesta simptome similare si usor de recunoscut. Pisicile cu ATUIF manifestain general dificultate si durere la mictiune, frecventa de urinare crescuta si sange in urina. Pisicile afectate tind sa isi linga zona genitala in mod excesiv, iar uneori pot urina in afara litierei, preferand suprafetele netede si racoroase, precum gresia sau cada.

Desi aceasta problema poate fi observata la pisici de orice varsta, este cel mai adesea descoperita la pisici de varsta medie, supraponderale, cu activitate fizica limitata, care folosesc litiera in interiorul casei, care au accea limitat la exterior si care se hranesc cu hrana uscata. Factorii de mediu, precum interactiunile cu proprietarul, densitatea pisicilor din gospodarie si modificarile rutinei de zi cu zi, pot creste riscul de aparitie al ATUIF.

Cum se depisteaza ATUIF?

Desi toate pisicile cu ATUIF se manifesta in mod similar, cauzele potentiale sunt multiple. Infectiile tractului urinar (ITU), litiaza urinara, obstructiile uretrale, tumorile si alte maladii pot afecta tractul urinar inferior al pisicilor. Deoarece ATUIF poate avea mai multe cauze, poate fi dificil de diagnosticat. Pe baza simptomelor manifestate de pisica, medicul veterinar va realiza o consultatie initiala si va executa urinanaliza. Daca nu se poate identifica o anume cauza a simptomelor prin urinanaliza, pot fi recomandate si alte teste de diagnostic, inclusiv analize de sange, radiografii si cultura bacteriana din urina. 

Ce pot face acasa pentru a preveni recidivele ulterioare?

Unele pisici ce au avut nesansa de a fi suferit la un moment dat de afectiuni ale tractului urinar inferior, vor experimenta recidive frecvente ale inflamatiei vezicii urinare, reaparitia obstructiei uretrale sau formarea de urolite. Din fericire, marea majoritate a pisicilor experimenteaza rareori aceasta problema a doua oara sau prezinta recidive ocazionale. Îngrijirea la domiciliu a pisicilor ce au trecut prin afectiuni ale tractului urinar inferior este influentata de cauza aparitiei acestora si variaza in functie de afectiunea specifica sau de istoricul animalului. Pot fi luate, totusi, cateva masuri pentru a reduce frecventa recidivelor, cat si severitatea si durata acestora.

Masuri pentru limitarea aparitiei si severitatii simptomelor afectiunilor tractului urinar inferior

  • Oferiti in general pisicii mese frecvente si sarace cantitativ; Pisicilor ce prezinta in istoricul acestora episoade de aparitie a struvitilor, trebuie sa li se administreze diete speciale care stimuleaza productia de urina acida; majoritatea dietelor comerciale indeplinesc acest criteriu.
  • Evitati suplimentarea acestor diete cu acidifianti suplimentari ai urinei, deoarece aparitia hiperaciditatii poate favoriza acidoza metabolica, alterarea functiei renale si dezechilibre minerale in corp;Asigurati animalului in permanenta apa proaspata si curata;
  • Asigurati pisicii un numar adecvat de litiere (in general, cu una mai mult decat numarul total de pisici din casa);
  • Amplasati litiera in zone sigure si linistite ale casei;Mentineti curatenia litierei;
  • Minimalizati schimbarile majore ale rutinei de zi cu zi.

Simptomele afectiunilor tractului urinar inferior

  • urinarea in picatura
  • tentative frecvente si/sau prelungite de urinare
  • vociferari in timpul mictiunii
  • lingere excesiva a zonei genitale
  • urinarea in afara litierei
  • sange in urina

***Pisicile cu obstructie uretrala vor manifesta aceleasi simptome descrise mai sus, insa vor elimina mai putina urina sau chiar deloc si vor deveni din ce in ce mai agitate. Obstructia uretrala reprezinta o urgenta absoluta, necesitand tratament imediat.***