Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

 Cancerul glandelor mamare la pisici este similar cu cancerul de san de la oameni. Cancerul mamar este de obicei un adenocarcinom malign care apare la unul sau mai multe mameloane ale pisicii.

Alte forme de cancer mamar  la pisici includ adenoamele, papiloamele ductului si sarcoamele. Femelele, precum si masculii, pot dezvolta aceasta forma de cancer. Atunci cand apare la pisici, poate fi fatala, chiar daca este tratata chirurgical, cu radiatie sau cu chimioterapie.

Adenocarcinoamele reprezinta tipul cel mai agresiv de cancer, metastazand catre limfonoduri si alte parti ale corpului pisicii.

Pisicile siameze, pisicile cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani si cele intacte (nesterilizate) sunt ele mai predispuse la dezvoltarea cancerului mamar.

Simptomele cancerului mamar la pisici.

Proprietarii de pisici si medicii veterinari curanti vor observa urmatoarele simptome:

  • umflarea glandelor mamare si a mameloanelor,
  • infectia in jurul glandelor si a mameloanelor,
  • ulceratia pielii din jurul maselor prezente,
  • plagi care nu se vindeca,
  • durere,
  • febra.

Tumorile apar ca si noduli fermi, atasati de muschi si piele, cu secretii clare, cu sange sau laptoase de la nivelul mameloanelor, cu tesut mort (necrotic) la locul tumorii. Apare pierderea inexplicabila a greutatii si refuzul hranei.

Cauzele cancerului mamar la pisici.

Mai multi factori par sa influenteze motivul pentru care pisicile dezvolta cancer mamar:

  • nesterilizarea pisicii,
  • permiterea ciclurilor repetate de calduri sau a puilor inainte de varsta de castrare (cancerul incepe de obicei atunci cand pisicile au varsta de 10-14 ani),
  • hormonii: daca pisicile primesc medicamente cu estrogen, ele sunt mai predispuse la dezvoltarea cancerului mamar.

Siamezele, persanele si alte rase orientale, precum si pisicile domestice cu par scurt prezinta riscul mai mare de dezvoltare al tumorilor la nivel mamar la varste fragede.

Diagnosticul cancerului mamar la pisici.

Atunci cand un proprietar aduce o pisica cu tumori mamare, medicul veterinar va realiza un examen fizic complet, concentrandu-se pe masele prezente. El va palpa aceste mase si limfonodurile proximale, cautand o raspandire a acestora. Odata ce aceasta parte de examinare este realizata, medicul veterinar cere realizarea radiografiilor, fapt ce ii permite sa determine dimensiunea tumorilor si gradul de raspandire. In plus, medicul veterinar ar putea cere si o ecografie abdominala, cautand o raspandire a tumorii catre alte organe.

  • Ei ar putea realiza de asemenea si o biopsie cu ac subtire, in care aspira limfonodurile pentru a verifica prezenta celulelor canceroase.
  • Ei vor cere o hemoleucograma completa si un profil biochimic, ceea ce le permite sa verifice sanatatea generala a pisicii.
  • Alte teste de diagnostic ar putea include analiza urinei si profilul de coagulare.
  • Daca interventia chirurgicala este necesara, chirurgul ar putea preleva o proba mica din tumora si ar putea sa o trimita la patologie pentru biopsie, in special daca el este sigur ca pisica are cancer mamar. Aceasta biopsie permite patologului sa determine ce tip de cancer are pisica.

Tratamentul cancerului mamar la pisici.

Atunci cand un proprietar aduce o pisica cu cancer mamar, medicul veterinar va realiza un examen fizic complet, concentrandu-se pe tumori. El va palpa aceste mase si limfonodurile proximale, cautand o raspandire a acestora. Odata ce aceasta parte de examinare este realizata, medicul veterinar cere realizarea radiografiilor, fapt ce ii permite sa determine dimensiunea tumorilor si gradul de raspandire.

In plus, medicul veterinar ar putea cere si o ecografie abdominala, cautand o raspandire a tumorii catre alte organe. Ei ar putea realiza de asemenea si o biopsie cu ac subtire, in care aspira limfonodurile pentru a verifica prezenta celulelor canceroase. Ei vor cere o hemoleucograma completa si un profil biochimic, ceea ce le permite sa verifice sanatatea generala a pisicii.

Alte teste de diagnostic ar putea include analiza urinei si profilul de coagulare. Daca interventia chirurgicala este necesara, chirurgul ar putea preleva o proba mica din tumora si ar putea sa o trimita la patologie pentru biopsie, in special daca el este sigur ca pisica are cancer mamar. Aceasta biopsie permite patologului sa determine ce tip de cancer are pisica. Recuperarea cancerului mamar la pisici. In general, prognosticul pestru pisicile cu cancer mamar este rezervat, cu cateva exceptii.

Daca tumora pisicii este mai mica de 2 cm, aceasta ar putea supravietui pana la tri ani. Pisicile cu tumori intre 2 si 3 cm ar putea supravietui pana la doi ani si pisicile ale caror tumori sunt mai mari de 3 cm ar putea supravietui pana la sase luni.

In cazul in care tratamentul pisicii pentru tumorile mici care au fost depistate devreme este agresiv, pisica ar putea trai intre doi si trei ani. Pisicile care au suferit rezectii majore (avand unul sau ambele lanturi mamare indepartate) au trait postchirurgical pana la trei ani, in timp ce acele pisici care au avut doar tumora eliminata, au trait doar pentru un an dupa interventia chirurgicala. Este in avantajul pisicii ca medicul veterinar sa o vada imediat ce proprietarul depisteaza o crestere anormala. peste 60 de procente din tumorile care au fost indepartate, vor recidiva in 12 luni. Deoarece tumorile mamare canceroase sunt atat de agresive la pisici, prognosticul lor general este rezervat, in special pentru ca aceste tumori metastazeaza.